Spis treści
Czym jest porost islandzki?
Porost islandzki, inaczej płucnica islandzka (Cetraria islandica) lub tarczownica islandzka to gatunek grzybów z rodziny tarczownicowatych (Parmeliaceae). Wbrew swojej nazwie występuje nie tylko na Islandii, ale na wszystkich kontynentach oprócz Afryki i Antarktydy. Jednak najczęściej można go spotkać na półkuli północnej oraz chłodnych i górzystych obszarach Europy. Rośnie w lasach iglastych, w pobliżu mokradeł, wrzosowisk, zarówno w górach, jak i na równinach. Porasta skały, pnie drzew i ziemię.
Surowcem zielarskim jest cała plecha, która u porostów składa się z dwóch współżyjących ze sobą organizmów: grzyba i glonu. Plecha jest krzaczkowato-listkowata i może mieć różne kolory: ciemnozielony, brązowo-szary, czerwonawy, a nawet biały. Jej struktura jest gumowata i przypomina nieco skórę. W Polsce jest częściowo pod ochroną jako gatunek wysoce narażony na wymarcie. Nie można go więc zbierać nawet w celach leczniczych. Porost islandzki można za to kupić w wielu sklepach zielarskich oraz aptekach, 100 g suszonego surowca kosztuje ok. 10 zł.
Czytaj także: Nalewka z porostu islandzkiego na kaszel i ból gardła. Szybko pomoże wyleczyć przeziębienie
Porost islandzki w swoim składzie zawiera licheniny i izolicheniny (hemicelulozy) – substancje podobne do celulozy, ale ulegające rozpuszczaniu w gorącej wodzie oraz kwasy porostowe: kwas usninowy, funario-protocetrariowy, fizodowy, proto-liche-stearowy, szczawiowy, winowy, kwas cetrarowy, któremu porost zawdzięcza gorzki smak. Poza tym znajdziemy w nim śluzy, barwniki, kwas foliowy, polisacharydy, witaminy z grupy B oraz sole mineralne takie jak jod, miedź, krzem, cynk.
Domowy syrop oczyści płuca i złagodzi objawy astmy. Smakuje jak deser
Banany łatwo dostępne są o każdej porze roku i lubiane za swój słodki smak. Dodatkowo mają wiele cennych prozdrowotnych właściwości, a w połączeniu z miodem mogą być lekiem na kaszel i deserem równocz...
Na co jest dobry porost islandzki? Poznaj jego właściwości
Porost islandzki stosowany jest głównie jako środek na kaszel, ponieważ działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie oraz zwiększa produkcję i wydzielanie śliny. Hamuje on także rozwój drobnoustrojów nawet antybiotykoopornych. Działa osłaniająco na drogi oddechowe, dzięki czemu łagodzi podrażnienie i ból gardła. Wzmacnia również organizm, działa uspokajająco i oczyszczająco.
Porost stymuluje także pracę układu pokarmowego, łagodzi nieżyt żołądka, wspomaga przemianę materii i reguluje wypróżnienia. Zapobiega zaparciom i łagodzi biegunki. Można go także stosować jako środek przeciwwymiotny w chorobie lokomocyjnej oraz przy objawach choroby morskiej.
Porost islandzki działa:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwkaszlowo,
- wykrztuśnie,
- osłaniająco na drogi oddechowe,
- przeciwnowotworowo,
- wzmacniająco,
- przeciwwymiotnie,
- przeciwpotnie,
- uspokajająco,
- odtruwająco,
- wspomaga gojenie ran.
To pogromca kaszlu. Oczyści płuca i oskrzela. Wypróbuj przepis na herbatkę
Miodunka to niepozorna i nieco zapomniana obecnie roślina, o której warto jednak pamiętać w sezonie jesienno-zimowym. Inaczej nazywana płucnikiem była tradycyjnie stosowana w leczeniu schorzeń górnych...
Napar i syrop z porostu islandzkiego na kaszel i nie tylko
W aptekach najczęściej dostępny jest syrop z porostu islandzkiego, który łagodzi szczególnie suchy kaszel (ale można go stosować również przy mokrym kaszlu), ból gardła czy chrypkę. Sprawdzi się on w łagodzeniu objawów przeziębienia, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, przy dużym obciążeniu strun głosowych (np. u lektorów, muzyków czy wykładowców). Syrop z porostu islandzkiego złagodzi również podrażnienie układu oddechowego u palaczy. Powleka on bowiem śluzówkę, działa osłaniająco, łagodząco, gojąco i przeciwzapalnie.
Podobnie działają tabletki do ssania lub pastylki z porostem islandzkim na gardło, które można kupić w aptekach, a także drogeriach czy supermarketach. Warto również sięgnąć po suszoną plechę porostu islandzkiego, z której można samodzielnie przygotować herbatkę na kaszel i ból gardła.
Napar z porostu islandzkiego - prosty przepis
Składniki:
- 2 łyżki plechy porostu islandzkiego,
- 1 szkl. wrzącej wody.
Jak stosować napar z porostu na kaszel i odporność?
- Porost zalać wodą, odstawić na 30 min. i przecedzić.
- Pić 4-6 razy dziennie po 50 ml.
Co ciekawe, napar można nie tylko pić, ale też zastosować jako kosmetyk do cery, oczu i włosów. Przemywaj nim więc twarz jeśli masz cerę trądzikową, tłustą, łojotokową. Herbatka z porostu działa antybakteryjnie, ściągająco, oczyszczająco, nawilżająco oraz hamuje nadmierne wydzielanie łoju.
Napar z porostu islandzkiego można użyć także jako płukanki do szybko przetłuszczających się i zniszczonych włosów lub nasączyć nim waciki i zrobić okłady na oczy. Złagodzi on podrażnione i przemęczone oczy, zapalenie spojówek i powiek, zmniejszy nadmierne łzawienie i zniweluje widoczność cieni pod oczami.