Spis treści
- Czym jest propolis?
- Wartość odżywcza propolisu
- Propolis – właściwości lecznicze i zastosowanie
- Krople z propolisem na wzmocnienie odporności organizmu
- Propolis pomocny w walce z odleżynami i grzybicą skóry
- Propolis – dawkowanie
- Propolis – przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nalewka z propolisu – przepis, dawkowanie i zastosowanie
- Jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego?
- Zobacz co dają nam pszczoły!
Czym jest propolis?
Propolis potocznie nazywany jest kitem pszczelim. To substancja wytwarzana przez pszczoły w celu zabezpieczenia szpar i wlotu do ula przed chorobotwórczymi mikroorganizmami (bakteriami, wirusami i grzybami). Z tego wynikają jego prozdrowotne właściwości cenione przez ludzi. Propolis używany jest też przez pszczoły do przytwierdzania plastrów miodu do ścian ula, ponieważ ma zmienną konsystencję zależnie od temperatury.
Propolis to zebrany przez pszczoły z pąków i wysięków roślin materiał żywiczny, który ulega wymieszaniu z wydzielinami gruczołów pszczół. Przetwarzany jest z pomocą enzymów pszczelich, a potem łączony z pyłkiem i woskiem. Ma lepką, ale gęstą konsystencję, która jednak nie jest stała, a zależy od temperatury otoczenia. W temperaturze:
- poniżej 15°C jest twardy i kruszy się,
- ok. 36°C jest miękki i plastyczny,
- ok. 70°C jest półpłynny i lepki,
- ok. 90°C topi się.