Co to jest paciorkowiec?
Paciorkowiec (łac. Streptococcus) to kulista lub owalna bakteria, która dzieląc się tworzy charakterystyczne łatwo wyginające się łańcuszki różnej długości. Obraz ten widoczny jest pod mikroskopem i stanowi genezę nazwy tego rodzaju drobnoustrojów. Paciorkowce należą do bakterii gram dodatnich (podobnie jak gronkowiec) co oznacza, że w wyniku barwienia metodą Gramma podczas badania bakteriologicznego, wybarwiają się na kolor fioletowy i mają grubszą ścianę komórkową. W odniesieniu do paciorkowców wymienną nazwą są tzw. streptokoki.
Paciorkowce stanowią ogromną grupę bakterii obejmującą niegroźne bakterie, chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt paciorkowce, oraz saprofityczne powodujące psucie się żywności. Nie wszystkie paciorkowce powodują infekcje u ludzi – jest ich znacznie mniej niż tych obojętnych dla człowieka. Wiele paciorkowców to naturalny i fizjologiczny składnik mikrobiomu, czyli flory bakteryjnej występującej na powierzchni skóry lub przewodu pokarmowego.
Wiele paciorkowców ma zastosowanie w medycynie, w produkcji specyficznych substancji leczniczych np. streptokinaza to lek fibrynolityczny, czyli przeciwzakrzepowy. Paciorkowiec Streptococcus thermophilus jest probiotykiem i gatunkiem bakterii mlekowych wykorzystywanym do produkcji jogurtów, serów oraz innych produktów mlecznych. Tylko niektóre paciorkowce są przyczyną chorób, jednak z punktu widzenia przyczyn ich rozwoju, paciorkowce są najczęstszym powodem.
Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapal...
Rodzaje paciorkowców
Paciorkowce można podzielić zgodnie z dwiema klasyfikacjami. Pierwsza zakłada wzrost na agarze z krwią i zgodnie z nią paciorkowce dzieli się na α, β, γ i paciorkowce hemolityczne. Drugi podział bierze pod uwagę właściwości immunochemiczne wynikające z budowy wielocukrowej ściany komórkowej – wyróżnia się ponad 20 różnych paciorkowców oznaczanych kolejnymi literami alfabetu. Paciorkowce patogenne, czyli chorobotwórcze dla człowieka, oznakowane są literami A, B, C, D i G.
Zagrożenie rozwojem chorób układu oddechowego, skóry lub innego układu, stanowią dla człowieka następujące paciorkowce:
- paciorkowiec ropotwórczy, beta hemolizujący typ A (PBHGA) – Streptococcus pyogenes,
- paciorkowiec bezmleczności (GBS), paciorkowiec typu B – Streptococcus agalactiae – występuje w przewodzie pokarmowym i drogach moczowych,
- paciorkowiec zieleniący – Streptococcus virdans, Streptococcus thermophilus
- paciorkowiec kałowy, potocznie zwany enterokokiem– Streptococcus faecalis – jest elementem mikroflory przewodu pokarmowego,
- dwoinka zapalenia płuc – Streptococcus pneumoniae.
Polecane
Zakażenie paciorkowcem – jak do niego dochodzi?
Paciorkowce to drobnoustroje naturalnie zasiedlające organizm człowieka, dlatego źródłem zakażenia są zdrowi nosiciele (nie chorują, ale zakażają), lub osoby chore. Do zakażenia paciorkowcem dochodzi przeważnie drogą kropelkową – wystarczy kichnięcie lub kaszlnięcie, by rozprzestrzenić wiele milionów bakterii. Infekcjom powodowanymi streptokokami, sprzyja niehigieniczny tryb życia: niemycie rąk po skorzystaniu z toalety i przed spożyciem posiłków, niemycie warzyw i owoców. Wyższe ryzyko występuje u osób, które mają kontakt z dużymi skupiskami ludzi np. w szkole, pracy.