Płatki śniadaniowe to zdrowe śniadanie? Nie zawsze. Sprawdź, których płatków lepiej unikać, a które warto jeść

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Które płatki warto wybrać na śniadanie? Sprawdź, które są najzdrowsze. Sally Anscombe/Getty Images
Poranki bywają nerwowe, mamy mało czasu, spieszymy się, a płatki śniadaniowe to jedna z najszybszych opcji, jaką możemy sobie zaserwować na pierwszy posiłek w ciągu dnia. W misce ląduje gotowy produkt, zalewamy go mlekiem lub jogurtem i gotowe. Ale czy jest to dobry wybór? Jakich płatków powinniśmy unikać, a które są najzdrowsze?

Spis treści

Czy płatki śniadaniowe są zdrowe?

Złociste, czekoladowe czy cynamonowe, w różnych kształtach, słodkie i chrupiące, zalane ciepłym lub zimnym mlekiem, podjadane na sucho prosto z paczki – to wspomnienie z dzieciństwa (i nie tylko) wielu z nas. Płatki śniadaniowe to szybkie i lubiane śniadanie, ale czy jest zdrowe?

Dziecko jedzące łyżką płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe mogą być elementem zdrowej diety. RJW/Getty Images

Współcześnie mamy łatwy dostęp do przetworzonej żywności, która ma w swoim składzie wiele zbędnych substancji:

  • cukier,
  • sól,
  • barwniki,
  • konserwanty,
  • tłuszcze trans,
  • aromaty itd.

Sprawdź: Jak przygotować płatki owsiane w najzdrowszy sposób?

Takie produkty nie oferują naszemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Te puste kalorie, w które często bogate są płatki śniadaniowe, mogą przysporzyć nam dodatkowych kilogramów, a z czasem doprowadzić do przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca i choroby serca. Co ważne, nawet te płatki śniadaniowe czy musli z napisem „fit” lub „sugar free” mogą zawierać cukier, ale ukryty pod innymi nazwami (np. syrop glukozowo-fruktozowy, syrop cukru inwertowanego). Dlatego tak ważne jest sprawdzanie składów produktów na opakowaniu.

Ogranicz cukier, ciesz się zdrowiem

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby spożycie cukru ograniczyć do 10 proc. ogółu energii, co przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla dorosłej osoby na poziomie 2000 kcal będzie wynosić około 200 kcal. Daje to nam 10-12 łyżeczek białego cukru. Świeże i nieprzetworzone owoce oraz produkty mleczne nie są tutaj wliczane.

Czytaj także: 5 najzdrowszych dodatków do owsianki. Wzbogacą jej smak, wspomogą odchudzanie. Dodaj to do płatków owsianych, aby były smaczne i sycące

Ograniczenie cukru w diecie to ważny krok dla naszego zdrowia – i w profilaktyce, i w leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak:

  • cukrzyca,
  • otyłość,
  • nowotwory,
  • choroby sercowo-naczyniowe.

Jakie są najzdrowsze płatki śniadaniowe?

Tak, płatki śniadaniowe mogą być elementem zdrowej diety. Nie będą to te, które są reklamowane jako źródło energii na cały dzień, a te nisko przetworzone. Nasz wybór powinien paść na płatki, które zawierają błonnik, minerały i białka roślinne, a nie mają w składzie cukru czy chemicznych dodatków.

Płatki śniadaniowe z dobrym składem to:

  • płatki owsiane,
  • płatki żytnie,
  • płatki gryczane,
  • płatki jaglane,
  • płatki orkiszowe,
  • płatki ryżowe.

Płatki owsiane to bogate źródło błonnika i białka. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, kwas pantotenowy, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze wpływają na układ nerwowy. Benefitami spożywania owsianki są:

  • mniejsze zmęczenie,
  • poprawa koncentracji,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • regulacja wypróżniania (pomaga na zaparcia).

Płatki żytnie mają w swoim składzie m.in. magnez, żelazo, potas, wapń, fluor, cynk, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Mają dobry wpływ na przemianę materii.

Płatki gryczane, dzięki dużej zawartości lizyny, mają pozytywne działanie na pracę mózgu, przez co są szczególnie polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo. W płatkach gryczanych znajdziemy m.in. magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C.

Płatki jaglane stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu, wapnia, magnezu, fosforu i cynku. W płatkach jaglanych znajdziemy też lecytynę. Spożywanie ich wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, koncentrację czy odporność.

Płatki orkiszowe wspomagają odporność i regenerację komórek. Wśród wartości odżywczych, które mają, warto wymienić potas, wapń, magnez i żelazo. Są źródłem witamin z grupy B, zawierają witaminy A, E, K i PP.

Płatki ryżowe są szczególnie polecane osobom z alergiami i będących na dietach. W ich składzie znajduje się wiele witamin i wartościowych składników:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • potas,
  • sód,
  • cynk,
  • selen,
  • mangan,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Eliza
Sprawdzam skład płatków i wybieram takie z niską zawartością cukru. Zamiast kupować gotowe soczki sama je wyciskam lub podaję dziecku do śniadania mineralną cisowiankę. Trzeba dbać o odpowiednio zbilansowane posiłki.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia