Myślisz, że płatki śniadaniowe to zdrowy wybór? Nie zawsze! Zobacz, które warto jeść, a których lepiej unikać

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szybkie, wygodne i lubiane – płatki śniadaniowe to popularny wybór na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno są zdrowe? Okazuje się, że nie wszystkie! Sprawdź, które płatki warto jeść, a które lepiej omijać szerokim łukiem.

Spis treści

Czy płatki śniadaniowe są zdrowe?

Złociste, czekoladowe czy cynamonowe, w różnych kształtach, słodkie i chrupiące, zalane ciepłym lub zimnym mlekiem, podjadane na sucho prosto z paczki – to wspomnienie z dzieciństwa (i nie tylko) wielu z nas. Płatki śniadaniowe to szybkie i lubiane śniadanie, ale czy jest zdrowe?

Płatki, po które warto sięgać, to te, zawierające błonnik, minerały i białka roślinne, a nie mają w składzie cukru czy chemicznych dodatków.
Płatki, po które warto sięgać, to te, zawierające błonnik, minerały i białka roślinne, a nie mają w składzie cukru czy chemicznych dodatków. freepik

Współcześnie mamy łatwy dostęp do przetworzonej żywności, która ma w swoim składzie wiele zbędnych substancji:

  • cukier,
  • sól,
  • barwniki,
  • konserwanty,
  • tłuszcze trans,
  • aromaty itd.

Sprawdź: Jak przygotować płatki owsiane w najzdrowszy sposób?

Takie produkty nie oferują naszemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Te puste kalorie, w które często bogate są płatki śniadaniowe, mogą przysporzyć nam dodatkowych kilogramów, a z czasem doprowadzić do przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca i choroby serca. Co ważne, nawet te płatki śniadaniowe czy musli z napisem „fit” lub „sugar free” mogą zawierać cukier, ale ukryty pod innymi nazwami (np. syrop glukozowo-fruktozowy, syrop cukru inwertowanego). Dlatego tak ważne jest sprawdzanie składów produktów na opakowaniu.

Ogranicz cukier, ciesz się zdrowiem

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby spożycie cukru ograniczyć do 10 proc. ogółu energii, co przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla dorosłej osoby na poziomie 2000 kcal będzie wynosić około 200 kcal. Daje to nam 10-12 łyżeczek białego cukru. Świeże i nieprzetworzone owoce oraz produkty mleczne nie są tutaj wliczane.

Czytaj także: 5 najzdrowszych dodatków do owsianki. Wzbogacą jej smak, wspomogą odchudzanie. Dodaj to do płatków owsianych, aby były smaczne i sycące

Ograniczenie cukru w diecie to ważny krok dla naszego zdrowia – i w profilaktyce, i w leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak:

  • cukrzyca,
  • otyłość,
  • nowotwory,
  • choroby sercowo-naczyniowe.

Jakie są najzdrowsze płatki śniadaniowe?

Tak, płatki śniadaniowe mogą być elementem zdrowej diety. Nie będą to te, które są reklamowane jako źródło energii na cały dzień, a te nisko przetworzone. Nasz wybór powinien paść na płatki, które zawierają błonnik, minerały i białka roślinne, a nie mają w składzie cukru czy chemicznych dodatków.

Płatki śniadaniowe z dobrym składem to:

  • płatki owsiane,
  • płatki żytnie,
  • płatki gryczane,
  • płatki jaglane,
  • płatki orkiszowe,
  • płatki ryżowe.

Płatki owsiane to bogate źródło błonnika i białka. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, kwas pantotenowy, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze wpływają na układ nerwowy. Korzyściami ze spożywania owsianki są:

  • mniejsze zmęczenie,
  • poprawa koncentracji,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • regulacja wypróżniania (pomaga na zaparcia).

Płatki żytnie mają w swoim składzie m.in. magnez, żelazo, potas, wapń, fluor, cynk, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Mają dobry wpływ na przemianę materii.

Płatki gryczane, dzięki dużej zawartości lizyny, mają pozytywne działanie na pracę mózgu, przez co są szczególnie polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo. W płatkach gryczanych znajdziemy m.in. magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C.

Płatki jaglane stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu, wapnia, magnezu, fosforu i cynku. W płatkach jaglanych znajdziemy też lecytynę. Spożywanie ich wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, koncentrację czy odporność.

Płatki orkiszowe wspomagają odporność i regenerację komórek. Wśród wartości odżywczych, które mają, warto wymienić potas, wapń, magnez i żelazo. Są źródłem witamin z grupy B, zawierają witaminy A, E, K i PP.

Płatki ryżowe są szczególnie polecane osobom z alergiami i będących na dietach. W ich składzie znajduje się wiele witamin i wartościowych składników:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • potas,
  • sód,
  • cynk,
  • selen,
  • mangan,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

E
Eliza
Sprawdzam skład płatków i wybieram takie z niską zawartością cukru. Zamiast kupować gotowe soczki sama je wyciskam lub podaję dziecku do śniadania mineralną cisowiankę. Trzeba dbać o odpowiednio zbilansowane posiłki.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia