Ochronę przed alzheimerem można rozpocząć w wieku 35 lat! Chcesz zmniejszyć ryzyko demencji? Zadbaj o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Badanie stężenia glukozy we krwi po 35. roku życia warto wykonywać regularnie, przynajmniej raz w roku.
Badanie stężenia glukozy we krwi po 35. roku życia warto wykonywać regularnie, przynajmniej raz w roku. Biserka Stojanovic/gettyimages
Według Światowej Organizacji Zdrowia, na chorobę Alzheimera aktualnie może chorować nawet 21 mln ludzi na świecie! Pierwsze objawy schorzenia pojawiają się zazwyczaj po 60. roku życia i dotyczą zaburzeń koncentracji, osłabienia pamięci oraz opóźnionego refleksu. Naukowcy odkryli, że zbyt wysokie stężenie cukru i trójglicerydów we krwi, z równoczesnym obniżeniem poziomu „dobrego cholesterolu”, zwiększa ryzyko rozwoju demencji nawet o 15 procent! Sprawdź szczegóły najnowszego badania.

Spis treści

Nieprawidłowe wyniki krwi to większe ryzyko rozwoju alzheimera

Na nasz stan zdrowia wpływa wiele czynników, w tym sposób odżywiania oraz podejmowanie aktywności fizycznej. To, jak wygląda nasza dieta ma bezpośredni wpływ na różne parametry krwi, w tym stężenie glukozy, cholesterolu oraz trójglicerydów. Natomiast zmiana nawyków żywieniowych pozwala zachować zdrowie oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet choroby Alzheimera.

Sprawdź: Cholesterol całkowity i trójglicerydy mogą wskazywać na ryzyko alzheimera

Naukowcy z Bostonu postanowili sprawdzić, czy nieprawidłowe wyniki krwi mogą mieć wpływ na rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

– Wiele osób wie, że wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób serca i innych schorzeń, ale nie zdają sobie sprawy, że jest to również czynnik ryzyka demencji – oznajmiła dr Katy Bray, kierownik organizacji zajmującej się badaniami nad demencją.

Jak czytamy na łamach czasopisma „Alzheimer’s and Dementia”, niski poziom cholesterolu frakcji HDL oraz wysokie stężenie glukozy i trójglicerydów we krwi u osób powyżej 35. roku życia może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w wieku późniejszym.

Naukowcy zaobserwowali, że podwyższenie stężenia trójglicerydów we krwi o 15 mg/dl u osób w wieku 35-50 lat wiąże się z 5-procentowym wzrostem ryzykiem rozwoju Alzheimera w przyszłości. Ponadto na każde 15 mg/dl, o które wzrasta stężenie glukozy we krwi u osób w wieku 51-60 lat, ryzyko chorób neurodegeneracyjnych rośnie o 14,5 proc.

Dodatkowo eksperci uważają, że zwiększenie cholesterolu HDL o 15 mg/dl przez osoby w wieku 35-50 lat. może zmniejszyć ryzyko demencji o 15,4 proc., a u osób w wieku 51-60 lat nawet o 18 proc.!

Naukowcy przeanalizowali wyniki morfologii krwi

Badanie polegało na przeanalizowaniu danych medycznych 4932 osób zebranych w ramach Framingham Heart Study. Średni wiek wszystkich uczestników wynosił 37 lat. Na początku eksperymentu wszystkim zbadano krew, a następnie co 4 lata wykonywano kolejne pomiary, aż do osiągnięcia przez uczestników wieku 70 lat. Łącznie przeprowadzono 9 egzaminów.

Podczas każdej rundy uczestnikom mierzono następujące parametry:

  • cholesterol frakcji HDL,
  • stężenie glukozy we krwi,
  • wskaźnik masy ciała (BMI),
  • skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi,
  • liczbę wypalanych papierosów dziennie.

Dodatkowo od drugiej rundy badani, oprócz morfologii krwi, wykonywali testy oceniające zdolności poznawcze, czyli pamięć krótko- i długotrwałą, szybkość reakcji oraz koncentrację. To pozwoliło na szybkie wykrycie wczesnych symptomów demencji.

– Po raz pierwszy wykazaliśmy, że związek pomiędzy poziomem cholesterolu i glukozy a ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera występuje znacznie wcześniej, niż dawniej sądzono – oznajmił w rozmowie z CNN Lindsay Farrer, główny autor badania.

W swoim badaniu naukowcy nie zauważyli natomiast wpływu BMI, palenia tytoniu oraz ciśnienia tętniczego na wzrost ryzyka rozwoju Alzheimera.

Po uwzględnieniu wszystkich czynników, eksperci doszli do wniosku, że wczesne wykrywanie zaburzeń w stężeniu cholesterolu HDL, trójglicerydów i glukozy może znacząco obniżyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

– Wiemy, że mózg wykorzystuje glukozę w celu uzyskania energii, ale nadmiar glukozy w mózgu może podlegać reakcjom chemicznym, które powodują jego uszkodzenie i stan zapalny. Gdy poziom glukozy jest wysoki przez dłuższy czas, może dojść do przewlekłego zapalenia nerwów – podsumowała dr Reiss, członek Medycznej, Naukowej i Pamięciowej Rady Doradczej Fundacji Alzheimera.

Naukowcy zaznaczają, że badanie było obserwacyjne i konieczne jest przeprowadzanie dalszej analizy na większej populacji osób. Niepewność wyników wzbudza również fakt, że dwa pierwsze pobrania krwi, w porównaniu do pozostałych, nie odbywały się na czczo. Jednak uzyskane wyniki potwierdzają, że prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na zachowanie stanu zdrowia organizmu i może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób.

Jak obniżyć wysoki cukier i trójglicerydy we krwi oraz zwiększyć cholesterol HDL?

Aby zachować prawidłowe poziomy tych składników we krwi, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę i wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną. Jak podkreślają eksperci ds. żywienia, dieta z niskim indeksem glikemicznym, obfitująca w surowe warzywa i owoce oraz ograniczająca tłuszcze zwierzęce, to klucz do sukcesu.

Aby obniżyć stężenie cukru we krwi oraz trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL, warto wybierać następujące produkty:

  • surowe warzywa i owoce,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • oleje roślinne,
  • orzechy,
  • tłuste ryby morskie, takie jak tuńczyk, łosoś i śledzie,
  • chude kawałki mięsa – kurczak, indyk, schab bez widocznych pasm tłuszczu.

Równocześnie należy wyeliminować z jadłospisu smażone potrawy, cukier i produkty cukiernicze, margaryny twarde oraz słodkie napoje.

Niestety nie ma skutecznego suplementu, który podwyższa stężenie cholesterolu HDL we krwi, jednak naukowcy zaznaczają, że zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność fizyczna to jedyny sposób na utrzymanie „dobrego cholesterolu” na właściwym poziomie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia