Spis treści
Nieprawidłowe wyniki krwi to większe ryzyko rozwoju alzheimera
Na nasz stan zdrowia wpływa wiele czynników, w tym sposób odżywiania oraz podejmowanie aktywności fizycznej. To, jak wygląda nasza dieta ma bezpośredni wpływ na różne parametry krwi, w tym stężenie glukozy, cholesterolu oraz trójglicerydów. Natomiast zmiana nawyków żywieniowych pozwala zachować zdrowie oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet choroby Alzheimera.
Naukowcy z Bostonu postanowili sprawdzić, czy nieprawidłowe wyniki krwi mogą mieć wpływ na rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
– Wiele osób wie, że wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób serca i innych schorzeń, ale nie zdają sobie sprawy, że jest to również czynnik ryzyka demencji – oznajmiła dr Katy Bray, kierownik organizacji zajmującej się badaniami nad demencją.