Ochronę przed alzheimerem można rozpocząć w wieku 35 lat! Chcesz zmniejszyć ryzyko demencji? Zadbaj o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Badanie stężenia glukozy we krwi po 35. roku życia warto wykonywać regularnie, przynajmniej raz w roku.
Badanie stężenia glukozy we krwi po 35. roku życia warto wykonywać regularnie, przynajmniej raz w roku. Biserka Stojanovic/gettyimages
Według Światowej Organizacji Zdrowia, na chorobę Alzheimera aktualnie może chorować nawet 21 mln ludzi na świecie! Pierwsze objawy schorzenia pojawiają się zazwyczaj po 60. roku życia i dotyczą zaburzeń koncentracji, osłabienia pamięci oraz opóźnionego refleksu. Naukowcy odkryli, że zbyt wysokie stężenie cukru i trójglicerydów we krwi, z równoczesnym obniżeniem poziomu „dobrego cholesterolu”, zwiększa ryzyko rozwoju demencji nawet o 15 procent! Sprawdź szczegóły najnowszego badania.

Spis treści

Nieprawidłowe wyniki krwi to większe ryzyko rozwoju alzheimera

Na nasz stan zdrowia wpływa wiele czynników, w tym sposób odżywiania oraz podejmowanie aktywności fizycznej. To, jak wygląda nasza dieta ma bezpośredni wpływ na różne parametry krwi, w tym stężenie glukozy, cholesterolu oraz trójglicerydów. Natomiast zmiana nawyków żywieniowych pozwala zachować zdrowie oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet choroby Alzheimera.

Sprawdź: Cholesterol całkowity i trójglicerydy mogą wskazywać na ryzyko alzheimera

Naukowcy z Bostonu postanowili sprawdzić, czy nieprawidłowe wyniki krwi mogą mieć wpływ na rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

– Wiele osób wie, że wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób serca i innych schorzeń, ale nie zdają sobie sprawy, że jest to również czynnik ryzyka demencji – oznajmiła dr Katy Bray, kierownik organizacji zajmującej się badaniami nad demencją.

Jak czytamy na łamach czasopisma „Alzheimer’s and Dementia”, niski poziom cholesterolu frakcji HDL oraz wysokie stężenie glukozy i trójglicerydów we krwi u osób powyżej 35. roku życia może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w wieku późniejszym.

Naukowcy zaobserwowali, że podwyższenie stężenia trójglicerydów we krwi o 15 mg/dl u osób w wieku 35-50 lat wiąże się z 5-procentowym wzrostem ryzykiem rozwoju Alzheimera w przyszłości. Ponadto na każde 15 mg/dl, o które wzrasta stężenie glukozy we krwi u osób w wieku 51-60 lat, ryzyko chorób neurodegeneracyjnych rośnie o 14,5 proc.

Dodatkowo eksperci uważają, że zwiększenie cholesterolu HDL o 15 mg/dl przez osoby w wieku 35-50 lat. może zmniejszyć ryzyko demencji o 15,4 proc., a u osób w wieku 51-60 lat nawet o 18 proc.!

Naukowcy przeanalizowali wyniki morfologii krwi

Badanie polegało na przeanalizowaniu danych medycznych 4932 osób zebranych w ramach Framingham Heart Study. Średni wiek wszystkich uczestników wynosił 37 lat. Na początku eksperymentu wszystkim zbadano krew, a następnie co 4 lata wykonywano kolejne pomiary, aż do osiągnięcia przez uczestników wieku 70 lat. Łącznie przeprowadzono 9 egzaminów.

Podczas każdej rundy uczestnikom mierzono następujące parametry:

  • cholesterol frakcji HDL,
  • stężenie glukozy we krwi,
  • wskaźnik masy ciała (BMI),
  • skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi,
  • liczbę wypalanych papierosów dziennie.

Dodatkowo od drugiej rundy badani, oprócz morfologii krwi, wykonywali testy oceniające zdolności poznawcze, czyli pamięć krótko- i długotrwałą, szybkość reakcji oraz koncentrację. To pozwoliło na szybkie wykrycie wczesnych symptomów demencji.

– Po raz pierwszy wykazaliśmy, że związek pomiędzy poziomem cholesterolu i glukozy a ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera występuje znacznie wcześniej, niż dawniej sądzono – oznajmił w rozmowie z CNN Lindsay Farrer, główny autor badania.

W swoim badaniu naukowcy nie zauważyli natomiast wpływu BMI, palenia tytoniu oraz ciśnienia tętniczego na wzrost ryzyka rozwoju Alzheimera.

Po uwzględnieniu wszystkich czynników, eksperci doszli do wniosku, że wczesne wykrywanie zaburzeń w stężeniu cholesterolu HDL, trójglicerydów i glukozy może znacząco obniżyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

– Wiemy, że mózg wykorzystuje glukozę w celu uzyskania energii, ale nadmiar glukozy w mózgu może podlegać reakcjom chemicznym, które powodują jego uszkodzenie i stan zapalny. Gdy poziom glukozy jest wysoki przez dłuższy czas, może dojść do przewlekłego zapalenia nerwów – podsumowała dr Reiss, członek Medycznej, Naukowej i Pamięciowej Rady Doradczej Fundacji Alzheimera.

Naukowcy zaznaczają, że badanie było obserwacyjne i konieczne jest przeprowadzanie dalszej analizy na większej populacji osób. Niepewność wyników wzbudza również fakt, że dwa pierwsze pobrania krwi, w porównaniu do pozostałych, nie odbywały się na czczo. Jednak uzyskane wyniki potwierdzają, że prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na zachowanie stanu zdrowia organizmu i może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób.

Jak obniżyć wysoki cukier i trójglicerydy we krwi oraz zwiększyć cholesterol HDL?

Aby zachować prawidłowe poziomy tych składników we krwi, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę i wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną. Jak podkreślają eksperci ds. żywienia, dieta z niskim indeksem glikemicznym, obfitująca w surowe warzywa i owoce oraz ograniczająca tłuszcze zwierzęce, to klucz do sukcesu.

Aby obniżyć stężenie cukru we krwi oraz trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL, warto wybierać następujące produkty:

  • surowe warzywa i owoce,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • oleje roślinne,
  • orzechy,
  • tłuste ryby morskie, takie jak tuńczyk, łosoś i śledzie,
  • chude kawałki mięsa – kurczak, indyk, schab bez widocznych pasm tłuszczu.

Równocześnie należy wyeliminować z jadłospisu smażone potrawy, cukier i produkty cukiernicze, margaryny twarde oraz słodkie napoje.

Niestety nie ma skutecznego suplementu, który podwyższa stężenie cholesterolu HDL we krwi, jednak naukowcy zaznaczają, że zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność fizyczna to jedyny sposób na utrzymanie „dobrego cholesterolu” na właściwym poziomie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec kariery wielkiej aktorki. Judi Dench rezygnuje z aktorstwa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia