Spis treści
Pora śniadania ma wpływ na rozwój cukrzycy
Cukrzyca typu 2 to zmora naszych czasów. Choroba, mimo iż nie jest zakaźna, rozprzestrzenia się bardzo szybko i dotyczy już 2 mln osób w Polsce i 422 mln ludzi na świecie. Jest ona chorobą cywilizacyjną, czyli rozwijającą się pod wpływem współczesnego stylu życia. Głównymi czynnikami rozwoju cukrzycy jest brak ruchu i nieprawidłowa dieta oraz używki i palenie papierosów. Okazuje się jednak, że nie tylko jakość i rodzaj posiłków są ważne. Również pora dnia, o której je spożywamy ma wpływ na rozwój cukrzycy.
Wiemy, że pora posiłków odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmów okołodobowych oraz kontroli glukozy i lipidów, ale niewiele badań dotyczyło związku między posiłkami lub postem a cukrzycą typu 2 – mówi Anna Palomar-Cros, badaczka ISGlobal i pierwsza autorka badania.
Naukowcy z Barcelona Institute for Global Health (Hiszpania) chcieli więc sprawdzić jaki wpływ na występowanie cukrzycy ma czas posiłków oraz długość nocnego postu. W badaniu wzięło udział ponad 100 tys. dorosłych osób. Uczestnicy wypełniali online zapisy żywieniowe dotyczące tego, co jedli i pili w ciągu 24 godzin, a także podawali czas posiłków. Naukowcy uśrednili dane żywieniowe z pierwszych 2 lat obserwacji, a następnie ocenili stan zdrowia uczestników w kolejnych latach. Cała obserwacja uczestników trwała ponad 7 lat. W tym czasie u 963 z nich rozwinęła się cukrzyca typu 2.
Jesz śniadanie o tej godzinie? Może ci grozić cukrzyca
Wcześniejsze badania sugerowały, że jedzenie niezsynchronizowane z rytmem okołodobowym może zwiększać ryzyko chorób serca, cukrzycy i nadwagi. W obecnym badaniu okazało się, że ryzyko zachorowania w grupie osób, które regularnie jadły śniadanie po godzinie 9:00 rano było o 59 proc. wyższe, w porównaniu z tymi, które jadły śniadanie przed godziną 8:00 rano.
Pomijanie śniadania również podwyższało ryzyko rozwoju cukrzycy, tak samo jak późne spożywanie kolacji po godzinie 22:00.
Nasze wyniki sugerują, że pierwszy posiłek przed 8:00 rano i ostatni posiłek przed 19:00 może pomóc zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2 – powiedział główny autor, dr Manolis Kogevinas.
Okazuje się, że ważna jest także częstotliwość posiłków oraz wielkość porcji. Osoby, które jadły mało, ale często (około pięć razy dziennie) miały mniejsze szanse na rozwój choroby niż te, które jadły rzadziej, ale duże ilości na raz.
Dlaczego cukrzyca jest tak groźna?
Cukrzyca typu 2 to poważna choroba, w której poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki. Może się to zdarzyć, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub insulina, którą wytwarza, nie jest skuteczna, czyli nie wychwytuje glukozy z krwi i nie dostarcza jej do komórek.
Do niedawna cukrzyca typu 2 rozwijała się głównie u osób starszych powyżej 60. roku życia i otyłych, jednak obecnie chorują na nią już nawet dzieci. Głównymi czynnikami jej rozwoju, oprócz skłonności genetycznych, jest niezdrowy tryb życia, czyli w szczególności niska aktywność fizyczna oraz niezdrowa dieta, które prowadzą do nadwagi i otyłości.
Typowe objawy wskazujące na to, że możesz mieć cukrzycę, to:
- częste chodzenie do toalety, zwłaszcza w nocy,
- wzmożone odczuwanie pragnienia,
- uczucie większego zmęczenia niż zwykle,
- nagłe chudnięcie, bez zmiany diety,
- swędzenie skóry i narządów płciowych,
- częste i nawracające infekcje układu moczowo-płciowego,
- słabsze gojenie się ran,
- niewyraźne widzenie.
Aby nie dopuścić do rozwoju cukrzycy musimy dbać o to, żeby metabolizm był zgodny z wewnętrznym zegarem biologicznym organizmu, który reguluje nasz rytm dobowy. Dlatego nie tylko ilość posiłków, ale również czas ich spożywania jest ważny w zapobieganiu tej groźnej chorobie.
Źródło: Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of type 2 diabetes in the NutriNet-Santé cohort International Journal of Epidemiology