
Co jeść rano?
Pamiętaj, że połowę talerza powinny zajmować świeże warzywa!

Jajka
Jajko to niekwestionowany król śniadań. Dostarcza białko niezbędne do wzrostu i prawidłowego funkcjonowania mięśni, a jednocześnie zapewnia na długo uczucie sytości. Jajka są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, witaminy A, żelaza oraz wapnia.

Twarożek lub jogurt grecki
Jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy lub nie możemy jeść rano jajek, warto sięgnąć po wysokobiałkowy produkt, jakim jest twarożek. Jest niskokaloryczny, a jednocześnie zapewniający na długo uczucie sytości. Z kolei jogurt grecki nie tylko dostarczy białko, ale także wapń i inne składniki mineralne, a niektóre jego rodzaje zawierają również aktywne kultury bakterii.

Pieczywo pełnoziarniste
Pełnoziarniste pieczywo jest bogate w błonnik i złożone węglowodany, to sprawia, że organizm potrzebuje więcej czasu, aby je strawić i dłużej czuje się najedzony. W naszej kulturze pieczywo gości na stołach bardzo często, dlatego warto zamienić typowe produkty z białej mąki, na zdrowsze i bardziej sycące alternatywy pełnoziarniste.