Naukowcy ostrzegają przed przysmakami. Kiedy frytki i krążki cebuli stają się dla nas niebezpieczne?

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
Objadając się frytkami warto pomyśleć o tym, jak je przyrządzano, bo jest to ważne dla naszego zdrowia.
Objadając się frytkami warto pomyśleć o tym, jak je przyrządzano, bo jest to ważne dla naszego zdrowia. pixabay (zdjęcie ilustracyjne)
Popularne frytki nie raz naukowcy brali pod lupę. Najnowsze badania wykazały, jak ważne jest ich przyrządzanie, bo ma to wpływ na nasze zdrowie. O co dokładnie chodzi?

Najnowsze badanie dotyczące szkodliwości smażenia na głębokim tłuszczu sugeruje, że jedzenie krążków cebuli i frytek może być bardzo groźne.

Ostrzeżenie przed "przepracowanym" olejem

Przyjrzano się wpływowi żywności przygotowanej z użyciem dużych ilości ponownie wykorzystanego oleju spożywczego – co często ma miejsce w restauracjach.

Odkryto, że stary olej może zawierać zanieczyszczenia niszczące mózg, które ostatecznie trafiają do żywności. A to może zwiększyć ryzyko demencji.

Szczury karmione dietą bogatą w ponownie wykorzystane oleje wykazywały oznaki zapalenia organizmu, które uszkadzały naczynia krwionośne i przyspieszały pogorszenie funkcji poznawczych.

Badania na szczurach szokują

Wykryto także więcej oznak uszkodzenia mózgu u szczurów karmionych dietą bogatą w podgrzane oleje w porównaniu z grupą kontrolną.

Badacze z Uniwersytetu w Chicago ustalili: Smażenie w głębokim tłuszczu w wysokich temperaturach powiązane jest z kilkoma zaburzeniami metabolicznymi.

Według naszej wiedzy długoterminowa suplementacja oleju smażonego w głębokim tłuszczu zwiększa neurodegenerację.
Wyniki zaprezentowano na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Biochemii i Biologii Molekularnej w San Antonio w Teksasie.

Restauracje i domy regularnie wykorzystują ponownie olej spożywczy do przyrządzania frytek i takich potraw, jak placki, pączki i krewetki w tempurze.

Kiedy wymieniać olej?

Smażącym w głębokim tłuszczu zaleca się wymianę oleju we frytkownicy najlepiej co dwa smażenia, choć w niektórych przypadkach można przechowywać olej dłużej.

Eksperci ostrzegali już wcześniej, że ponownie użyty olej kuchenny może zwiększać ryzyko narażenia na zanieczyszczenia, takie jak nadtlenki, które mogą uszkadzać mózg, oraz kontakt z akrylamidem, związku który może być rakotwórczy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Naukowcy ostrzegają przed przysmakami. Kiedy frytki i krążki cebuli stają się dla nas niebezpieczne? - Portal i.pl

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia