Spis treści
Domowa nalewka z dzikiej róży – wypróbuj babciny przepis
Owoce dzikiej róży wykorzystywane były w celach leczniczych już w starożytnej Grecji i Rzymie w początkach naszej ery. Natomiast w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, gdy nie było możliwe sprowadzanie owoców cytrusowych zalecano spożywanie owoców dzikiej róży, aby zapobiec szkorbutowi.
Czytaj także: Owoc o 5 smakach na stres, koncentrację i libido. Wydłuża życie, uspokaja i pobudza do działania
Owoce dzikiej róży są bowiem źródłem witaminy C, której zawierają sześćdziesiąt razy więcej niż cytrusy, w 100 g znajduje się aż 1250 mg. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi 60-90 mg (w zależności od płci i wieku).
Należy jednak pamiętać, że Podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze owoce tracą znaczną ilość witaminy C. Aby więc zachować bogactwo tego składnika, warto więc przygotować nalewkę z owoców dzikiej róży w odpowiedni sposób. Ten leczniczy trunek wspiera odporność, działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm. Sprawdzi się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ale też chorób przewodu pokarmowego czy nadciśnienia.
Do przygotowania nalewki potrzebujesz 3 składników:
- 500 g owoców dzikiej róży,
- 500 ml wódki 40 proc.,
- 3/4 szklanki cukru.
Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży?
- Umyte i osuszone owoce należy nakłuć widelcem i wsypać do szklanego słoja. Można też odciąć szypułki, które pokryte są drobnymi kolcami. Ułatwi to późniejsze odcedzanie i klarowanie nalewki.
- Dodać cukier i wódkę, zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce na 1-2 miesiące. Codziennie lub co kilka dni należy potrząsnąć słojem.
- Po tym czasie odcedzić płyn przez drobne sito lub gazę, aby nie był mętny, i zlać do butelek z ciemnego szkła.
- Dobrze, żeby gotowa nalewka poleżakowała jeszcze 1-3 miesiące, bo wtedy nabierze smaku i odpowiednio się zmaceruje.
- Cukier można zastąpić miodem, a zamiast wódki dodać spirytusu 95 proc., ale zawsze rozcieńczony wodą (500 ml spirytusu i 250 ml wody), aby nie utracić cennych witamin i substancji odżywczych zawartych w owocach.
Owoce róży na nalewkę można zbierać po pierwszych przymrozkach albo przemrozić je w zamrażarce. Dzięki temu są słodsze, jednak tracą znaczne ilości witaminy C. Jeśli chcemy zatrzymać ich cenne wartości odżywcze, należy zbierać je tuż przed dojrzeniem oraz w pełni dojrzałe, czyli gdy mają ciemnoczerwony lub bordowy kolor i są twarde.
Jakie właściwości ma dzika róża i na co stosować nalewkę z owoców dzikiej róży?
Dzika róża (Rosa canina) to roślina z rodziny różowatych (Rosaceae), która jest w Polsce bardzo rozpowszechniona. Kwitnie od maja do lipca, a jej owoce zaczynają dojrzewać już pod koniec sierpnia, choć najlepiej zbierać je we wrześniu i październiku, gdy są odpowiednio dojrzałe.
Dzika róża jest źródłem witaminy C, której zawiera dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka i aż sześćdziesiąt razy więcej niż owoce cytrusowe, takie jak cytryna czy pomarańcza. Poza witaminą C owoce dzikiej róży zawierają także witaminy A, B1, B2, E i K oraz kwas foliowy, karotenoidy (astaksantynę i likopen), flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, antocyjany, fitosterole, garbniki i pektyny.
Owoce dzikiej róży działają odżywczo i wzmacniająco, lekko rozwalniająco, moczopędnie, przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyhistaminowo i przeciwwysiękowo, odtruwająco, prebiotycznie, immunostymulująco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Dzięki temu dzika róża:
- wzmacnia odporność – oprócz witaminy C, która wspiera układ immunologiczny (jej niedobór sprzyja infekcjom), owoce dzikiej róży są bogate także w polifenole, które wspierają produkcję komórek odpornościowych, oraz działają prebiotycznie, a więc odżywiają pożyteczne bakterie jelitowe,
- wpływa na elastyczność skóry i produkcję kolagenu – jest niezbędna do wytwarzania kolagenu w skórze, dzięki czemu poprawia jędrność skóry oraz spowalnia powstawanie zmarszczek, a także zwiększa odporność skóry na promieniowanie UV,
- przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu – witamina C jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- wspiera pracę układu krwionośnego – owoce dzikiej róży wspomagają produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwia przepływ krwi i dotlenianie tkanek. W ten sposób pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, obniża ponadto poziom cholesterolu,
- łagodzi problemy trawienne – właściwości tonizujące i ściągające róży wpływają pozytywnie na funkcje jelit i pozwalają zwalczać biegunki.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z dzikiej róży
Nalewkę z owoców dzikiej róży ze względu na zawartość alkoholu mogą spożywać tylko osoby, które ukończyły 18. rok życia. Nie jest ona zalecana również osobom:
- uzależnionym od alkoholu,
- uczulonym na alkohol lub cierpiącym na jego nietolerancję,
- kierowcom, którzy w najbliższym czasie zamierzają prowadzić samochód,
- kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią,
- odchudzającym się, ponieważ jest ona wysokokaloryczna ze względu na zawartość cukru,
- stosującym antybiotykoterapię lub przyjmującym leki na stałe, ponieważ może ona wchodzić z nimi w reakcje i zaburzać ich
działanie.