Spis treści
Czym jest nalewka bursztynowa?
Nalewka bursztynowa wytwarzana jest przez zalanie drobnych kawałków bursztynu wysokoprocentowym alkoholem.
Bursztyn (jantar, amber, łac. sucinum oraz elektrum) to twarde, skamieniałe kawałki żywicy – kopalna żywica drzew iglastych pochodząca sprzed milionów lat. Najstarsze bursztyny kopalne pochodzą z dewonu, przy czym bursztyn bałtycki powstał w eocenie, najprawdopodobniej z drzew sosnowych. Sama żywica jest naturalnym środkiem antyseptycznym o licznych właściwościach prozdrowotnych – wydzielana jest przez drzewo w miejscu, gdzie zostało ono uszkodzone i ma na celu zabezpieczenie i „zaleczenie” uszkodzenia.
Alkohol rozpuszcza drobinki bursztynu (żywicy) i powoduje, że do nalewki uwalniane są zawarte w nich substancje. Mają one dobroczynny wpływ na organizm, podobnie, jak korzystnie działa żywica świeża, szczególnie sosnowa.
Jak rozpoznać bursztyn i jakie ma właściwości?
Prawdziwy, autentyczny, naturalny bursztyn dość łatwo rozpoznać: w słonej wodzie unosi się, natomiast w wodzie słodkiej opada na dno. Po lekkim podgrzaniu wydziela zapach żywicy, a po potarciu go materiałem, najlepiej wełną, przyciąga kawałki papieru.