To prawdziwa przyjaciółka kobiet. Polecana przy okresie, w ciąży i podczas menopauzy. Jej kwiaty i korę zbierzesz wczesną wiosną

Agata Orzełowska, Marta Siesicka-Osiak
Korę i kwiaty kaliny koralowej zbiera się wczesną wiosną.
Korę i kwiaty kaliny koralowej zbiera się wczesną wiosną. pixabay.com
Kalina koralowa to nieco zapomniany i niedoceniany obecnie krzew, który ma wiele cennych składników oraz właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Gdzie go spotkasz? Kalina rośnie dziko w lasach i na obrzeżach rzek oraz łąk, jest też sadzona w parkach, gdzie można zbierać jej kwiaty i owoce. Warto więc skorzystać z dobrodziejstw, których dostarcza. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma kalina koralowa oraz jakie przetwory można z niej robić.

Spis treści

Czym jest kalina koralowa?

Kalina koralowa (Viburnum opulus Linne) to krzew z rodziny przewiertniowatych – Caprifoliaceae. Oprócz kaliny koralowej znana też jest kalina śliwolistna (Viburnum prunifolium L.), która ma bardzo podobne właściwości i zastosowania. Kalina koralowa rośnie dziko w Ameryce Północnej, na Syberii i w krajach Europy Północnej i Środkowej.

W Polsce w stanie naturalnym kalina koralowa rośnie w lasach, nad rzekami i nad jeziorami, w zaroślach drzewiasto-krzewiastych i na obrzeżach łąk. Z tych miejsc nie wolno jednak zbierać jej owoców i kory bez specjalnego pozwolenia – kalina jest pod częściową ochroną. Można natomiast zbierać owoce i kwiaty kaliny w parkach i ogrodach, gdzie sadzona jest jako roślina ozdobna.

Surowcem zielarskim są kora, kwiat i owoce kaliny. Owoce zbiera się we wrześniu i październiku, zaś korę i kwiaty kaliny koralowej pozyskuje się wczesną wiosną. W przemyśle farmaceutycznym korzysta się głównie z kory kaliny koralowej – Cortex Viburni opuli (prunifolii). Owoce i korę kaliny koralowej suszy się w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Owoce należy uprzednio przemrozić.

Właściwości lecznicze i składniki odżywcze kaliny koralowej

Owoce, kwiaty i kora kaliny koralowej są bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają:

  • flawonoidy (kwercetyna, astragalina, amantaflavon, kemferol),
  • garbniki (ok. 6-7 proc. zawartości w korze),
  • triterpeny (alfa- i beta-amyryna, kwas ursolowy, kwas oleanolowy),
  • kumarynowce (skopoletyna, eskuletyna),
  • gorycze,
  • olejek eteryczny, (viburnina),
  • fitosterole (beta-sitosterol),
  • alkohole fenolowe,
  • flobafeny,
  • fenolokwasy (kwas salicylowy),
  • kwas walerianowy,
  • pektyny (rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego),
  • kwas mrówkowy,
  • kwas octowy,
  • kwas kaprylowy,
  • viburnitol (cyklitol),
  • żywice.

Owoce tej rośliny zawierają też saponiny, garbniki (3 proc.) i cukry (32 proc.) oraz sole mineralne i olejki eteryczne.

Kalina koralowa ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz na mięśnie macicy. Działa też uspokajająco i hamuje krwawienia.

Oprócz tego kalina koralowa ma właściwości wzmacniające naczynia krwionośne – uszczelnia ich ściany i zapobiega pękaniu. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza wysięki i obniża ciśnienie krwi. Ma też działanie moczopędne i pobudza metabolizm oraz usuwanie z organizmu toksyn, dzięki czemu pomaga go odtruwać i łagodzi obrzęki.

Zastosowanie kaliny koralowej

Ze względu na działanie rozkurczające na mięśnie macicy, kalina koralowa jest przydatna w łagodzeniu bólów menstruacyjnych. Napary z kaliny podawane w ciąży zmniejszają ryzyko poronienia.

Preparaty oraz domowe przetwory (sok, dżemy, nalewka) z kaliny są pomocne w przypadku żylaków kończyn i odbytu oraz plamic naczyniowych. Stosuje się je przy skąpomoczu, reumatyzmie i artretyzmie. Flawonoidy zawarte w kalinie działają antyoksydacyjnie i przeciwmiażdżycowo. Obniżają też poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Kalina koralowa jest szczególnie zalecana dla kobiet: pomaga przy bolesnym miesiączkowaniu i zmniejsza obfitość krwawienia podczas menstruacji, łagodzi objawy menopauzy i zmniejsza ryzyko poronień.

Jest pomocna w terapii przeziębienia i stanów zapalnych (wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwgorączkowo). Preparaty, w których skład wchodzi kalina koralowa, polecane są też przy kamicy moczowej, plamicach naczyniowych oraz do kuracji odtruwających.

Ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne preparaty z kaliną są też pomocne w leczeniu biegunek oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Napar z owoców lub kwiatów kaliny zażywać można z dodatkiem soku malinowego – będzie wówczas smaczniejszy i jeszcze bardziej wartościowy pod względem leczniczym.

Przetwory z kaliny koralowej

Kalina koralowa, a konkretnie jej owoce, to doskonały surowiec na domowe przetwory i nalewkę. Można z nich robić smaczne dżemy, marmolady i konfitury albo upiec z ich dodatkiem ciasto.

W przypadku nalewki z owoców kaliny należy jednak pamiętać, że zawiera ona alkohol, a zatem nie jest wskazana dla kobiet w ciąży oraz dla dzieci.

Napary z owoców kaliny można robić stosując owoce świeże (po przemrożeniu) lub suszone (przed suszeniem także należy je przemrozić).

Czy owoce kaliny są jadalne?

Saponina zawarta w surowych owocach kaliny koralowej jest w większych ilościach trująca. Owoce można spożywać po przemrożeniu i po obróbce termicznej.

Odwar z owoców kaliny należy gotować przynajmniej 10-15 minut. Po tym czasie nie zawiera saponin i można go bezpiecznie stosować. Napar z kaliny można posłodzić miodem. Obróbka termiczna nie pozbawia owoców kaliny cennych właściwości – nadal są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (pektyn), antocyjanów i flawonoidów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia