Kalina koralowa i jej wyjątkowe właściwości lecznicze. Znasz zastosowanie jej kwiatów i owoców? Takie są przetwory z kaliny koralowej

Agata Orzełowska
Kalina kwitnie w maju – ma białe, drobne kwiaty zebrane w płaskie baldachy.
Kalina kwitnie w maju – ma białe, drobne kwiaty zebrane w płaskie baldachy. pixabay.com
Kalina koralowa to nieco zapomniany obecnie krzew, który ma wiele cennych składników oraz właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Gdzie go spotkasz? Kalina rośnie dziko w lasach i na obrzeżach rzek oraz łąk, jest też sadzona w parkach, gdzie można zbierać jej kwiaty i owoce, warto więc skorzystać z dobrodziejstw, których dostarcza. Przeczytaj, jakie właściwości lecznicze ma kalina koralowa, a także jakie przetwory można z niej robić.

Czym jest kalina koralowa?

Kalina koralowa (Viburnum opulus (Linne)) to krzew z rodziny przewiertniowatych – Caprifoliaceae. Oprócz kaliny koralowej znana też jest kalina śliwolistna (Viburnum prunifolium L.), która ma bardzo podobne właściwości i zastosowania. Kalina koralowa rośnie dziko w Ameryce Północnej, na Syberii i w krajach Europy Północnej i Środkowej.

W Polsce w stanie naturalnym kalina koralowa rośnie w lasach, nad rzekami i nad jeziorami, w zaroślach drzewiasto-krzewiastych i na obrzeżach łąk. Z tych miejsc nie wolno jednak zbierać jej owoców i kory bez specjalnego pozwolenia – kalina jest pod częściową ochroną. Można natomiast zbierać owoce i kwiaty kaliny w parkach i ogrodach, gdzie sadzona jest jako roślina ozdobna.

Kalina kwitnie w maju – ma białe, drobne kwiaty zebrane w płaskie baldachy.
Kalina kwitnie w maju – ma białe, drobne kwiaty zebrane w płaskie baldachy. pixabay.com

Surowcem zielarskim jest kora, kwiat i owoce kaliny. Owoce zbiera się we wrześniu i październiku, zaś korę i kwiaty kaliny koralowej pozyskuje się wczesną wiosną. W przemyśle farmaceutycznym korzysta się głównie z kory kaliny koralowej – Cortex Viburni opuli (prunifolii). Owoce i korę kaliny koralowej suszy się w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Owoce należy uprzednio przemrozić.

W powszechnym mniemaniu zioła postrzegane są jako środki bezpieczne, które mogą stosować niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć, ogólny stan zdrowia czy przyjmowane leki. Ogólne bezpieczeństwo ziół to jednak błędne przekonanie, które może wiązać się z poważnymi konsekwencjami. Zanim więc po nie sięgniemy, warto zapoznać się nie tylko z właściwościami prozdrowotnymi konkretnego zioła, ale również z przeciwwskazaniami do jego stosowania. Na zioła szczególnie powinny uważać kobiety w ciąży, ponieważ wiele roślin ma właściwości silnie poronne!

Czy zioła mogą być szkodliwe? 10 ziół o niebezpiecznym działaniu

Właściwości lecznicze i składniki odżywcze kaliny koralowej

Owoce, kwiaty i kora kaliny koralowej są bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają flawonoidy (kwercetyna, astragalina, amantaflavon, kemferol), garbniki (ok. 6-7% zawartości w korze), triterpeny (alfa- i beta-amyryna, kwas ursolowy, kwas oleanolowy), kumarynowce (skopoletyna, eskuletyna), gorycze, olejek eteryczny, (viburnina), fitosterole (beta-sitosterol), alkohole fenolowe, flobafeny, fenolokwasy (kwas salicylowy), kwas walerianowy, pektyny (rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego), kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas kaprylowy, viburnitol (cyklitol) oraz żywice. Owoce tej rośliny zawierają też saponiny, garbniki (3%) i cukry (32%) oraz sole mineralne i olejki eteryczne.

Kalina koralowa ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz na mięśnie macicy. Działa też uspokajająco i hamuje krwawienia.

Oprócz tego kalina koralowa ma właściwości wzmacniające naczynia krwionośne – uszczelnia ich ściany i zapobiega pękaniu. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza wysięki i obniża ciśnienie krwi. Ma też działanie moczopędne i pobudza metabolizm oraz usuwanie z organizmu toksyn, dzięki czemu pomaga go odtruwać i łagodzi obrzęki.

Warto przeczytać:

Zastosowanie kaliny koralowej

Ze względu na działanie rozkurczające na mięśnie macicy, kalina koralowa jest przydatna w łagodzeniu bólów menstruacyjnych. Napary z kaliny podawane w ciąży zmniejszają ryzyko poronienia.

Preparaty oraz domowe przetwory (sok, dżemy, nalewka) z kaliny są pomocne w przypadku żylaków kończyn i odbytu oraz plamic naczyniowych. Stosuje się je przy skąpomoczu, reumatyzmie i artretyzmie.

Flawonoidy zawarte w kalinie działają antyoksydacyjnie i przeciwmiażdżycowo. Obniżają też poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Kalina koralowa jest szczególnie zalecana dla kobiet: pomaga przy bolesnym miesiączkowaniu i zmniejsza obfitość krwawienia podczas menstruacji, łagodzi objawy menopauzy i zmniejsza ryzyko poronień.

Jest pomocna w terapii przeziębienia i stanów zapalnych (wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwgorączkowo). Preparaty, w których skład wchodzi kalina koralowa, polecane są też przy kamicy moczowej, plamicach naczyniowych oraz do kuracji odtruwających.

Ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne preparaty z kaliną są też pomocne w leczeniu biegunek oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

W przypadku nalewki z owoców kaliny należy jednak pamiętać, że zawiera ona alkohol, a zatem nie jest wskazana dla kobiet w ciąży oraz dla dzieci.

Napar z owoców lub kwiatów kaliny zażywać można z dodatkiem soku malinowego – będzie wówczas smaczniejszy i jeszcze bardziej wartościowy pod względem leczniczym.

Warto przeczytać:

Przetwory z kaliny koralowej

Kalina koralowa, a konkretnie jej owoce, to doskonały surowiec na domowe przetwory i nalewkę. Można z nich robić smaczne dżemy, marmolady i konfitury albo upiec z ich dodatkiem ciasto.

Napary z owoców kaliny można robić stosując owoce świeże (po przemrożeniu) lub suszone (przed suszeniem także należy je przemrozić).

Kalina koralowa – środki ostrożności

Saponina zawarta w surowych owocach kaliny koralowej jest w większych ilościach trująca. Owoce można spożywać po przemrożeniu i po obróbce termicznej.

Odwar z owoców kaliny należy gotować przynajmniej 10-15 minut. Po tym czasie nie zawiera saponin i można go bezpiecznie stosować. Napar z kaliny można posłodzić miodem. Obróbka termiczna nie pozbawia owoców kaliny cennych właściwości – nadal są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (pektyn), antocyjanów i flawonoidów.

Źródła:

Domowe syropy według starych receptur

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alina
5 marca, 7:41, Zbigniew:

U mnie na działce nie chce rosnąć.Posadziłem bo "Jan Serce" szukał kaliny na raka a znajomy mi mówił,że stosuje skutecznie w przeziębieniach dla dzieci.

Pamiętam smak i zapach owocu z dzieciństwa, rosła przy lesie. Babcia robiła sok na przeziębienie. Był smaczny. A

Z
Zbigniew

U mnie na działce nie chce rosnąć.Posadziłem bo "Jan Serce" szukał kaliny na raka a znajomy mi mówił,że stosuje skutecznie w przeziębieniach dla dzieci.

Dodaj ogłoszenie