Spis treści
Co się stanie, kiedy będziesz jeść kiwi każdego dnia?
Kiwi to popularny owoc, po który wyjątkowo chętnie sięgamy zimą. Zawiera liczne substancje czynne, błonnik pokarmowy i witaminy, które działają pozytywnie na nasz organizm. Jednocześnie zawiera duże ilości glukozy i fruktozy, co może zwiększyć dzienne spożycie cukrów.
Naukowcy z Nowej Zelandii postanowili sprawdzić wpływ codziennego spożywania kiwi przez sześć tygodni na biomarkery stanu zapalnego i metabolicznego. Wyniki ich badań opublikowano w czasopiśmie „Foods”.
W badaniu wzięły udział 24 zdrowe osoby, byli to zdrowi mężczyźni w wieku 25-60 lat, którzy nie chorowali wcześniej na cukrzycę typu 1 lub 2 i nie stwierdzono u nich nietolerancji glukozy. Badani przez sześć tygodni spożywali każdego dwie sztuki kiwi lub nie jedli go w ogóle.
Uczestników poddawano regularnym badaniom, w tym pomiarom poziomu:
- witaminy C,
- insuliny,
- adiponektyny,
- białka C-reaktywnego (CRP),
- interleukiny 6 (IL-6) w surowicy.
Porównano wszystkie pomiary dokonane przed i po eksperymencie. Nie zaobserwowano istotnych zmian w biomarkerach analizowanych pomiędzy fazami interwencyjnymi i kontrolnymi lub w ich obrębie.
Świeże kiwi zamiast witaminy C w tabletkach
Najważniejsze odkrycie naukowców wiąże się ze zwiększonym poziomem spożycia kwasu askorbinowego, który był wyższy u 17 z 20 uczestników jedzących kiwi – wynosił 256 mg/dobę w porównaniu do 106 mg/dzień.
Sprawdź: Ty też możesz mieć niedobór wit. C, jeśli popełniasz te błędy
Wyższe średnie stężenie witaminy C w moczu podczas okresu regularnego spożywania kiwi i w czasie kontroli, odzwierciedlało zwiększone spożycie kwasu askorbinowego odpowiednio o 48 mg/dobę i 32 mg/dobę. Spożycie kiwi nie wpłynęło na poziom witaminy C w surowicy netto ani nie wywołało przyrostu masy ciała.
Ponadto analiza dzienników żywieniowych badanych wykazała, że spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie zwiększyło spożycie błonnika pokarmowego u większości z nich. Błonnik pokarmowy był istotnie wyższy o 7 gramów każdego dnia w fazie badania niż w fazie kontrolnej.
Choć wyniki badania pokazują, że codzienne spożycie dwóch owoców kiwi nie poprawiło znacząco ani nie pogorszyło stanu zdrowia, to wskazują na to, że spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie zwiększyło spożycie kwasu askorbinowego o 150 mg/dzień, eliminując w ten sposób potrzebę suplementacji witaminy C.
Źródło: Two kiwi fruit every day safe and can replace vitamin C supplementation News Medical