Spis treści
Jak pić, aby uniknąć kaca?
Zabawa sylwestrowa to okazja do spotkań z rodziną i znajomymi. Nierzadko taka impreza zakrapiana jest dużą ilością alkoholu. Niestety, wypicie zbyt dużej ilości drinków może skończyć się silnym kacem następnego dnia. Sprawdź, jak pić, aby następnego dnia uniknąć silnego bólu głowy.
Jak uniknąć kaca?
Czym jest kac i jakie są jego objawy?
Kac to pogorszenie samopoczucia, spowodowane przez zatrucie alkoholem. Zazwyczaj ta dolegliwość dotyczy osób, które spożyją zbyt dużą ilość alkoholu w krótkim odstępie czasu. To etanol zawarty w drinkach odpowiada za uczucie upojenia.
Do typowych dolegliwości związanych z kacem należą:
- zwiększone pragnienie,
- osłabienie,
- światłowstręt,
- nudności i wymioty,
- ból głowy,
- ból brzucha i biegunka,
- rozdrażnienie,
- dreszcze.
Głównymi przyczynami kaca są zatrucie organizmu produktem metabolizmu alkoholu – aldehydem octowym, odwodnienie oraz niedobór glutaminy.
Jeśli trunki pite są z umiarem, aldehyd stopniowo jest metabolizowany przez wątrobę do kwasu octowego. Niestety w przypadku szybkiego dostarczania alkoholu do organizmu, wątroba nie zdąży go metabolizować i następuje kumulacja aldehydu octowego i pojawiają się charakterystyczne nudności i wymioty.
W przypadku pojawienia się kaca ważne jest szybkie reagowanie. Nawadnianie powinno rozpocząć się od razu po powrocie z imprezy, tak aby szybko uzupełnić stracone płyny. Najlepszym wyborem będzie woda mineralna lub napoje izotoniczne, które dostarczą dodatkowo składników mineralnych.
Alkohol tylko w 2 proc. wydalany z organizmu w niezmienionej postaci z moczem, pozostałe 98 proc. musi zostać zmetabolizowane w wątrobie. Etanol bardzo szybko wchłania się w przewodzie pokarmowym, spożyty w nadmiarze spowoduje wzrost jego stężenia we krwi i pojawi się stan upojenia alkoholowego.
Jednak dobra wiadomość jest taka, że odpowiednie przygotowanie może zmniejszyć ryzyko pojawienia się przykrych dolegliwości, związanych z kacem.
Zobacz 10 sprawdzonych sposobów na kaca