
Jak uniknąć kaca? Wypróbuj kilka prostych rad
Idziesz na imprezę zakrapianą alkoholem? Pamiętaj o tych wskazówkach, a unikniesz przykrych dolegliwości, związanych z kacem!

Zjedz posiłek
Przed rozpoczęciem picia koniecznie zjedz posiłek. Opróżnianie żołądka można opóźnić przez zjedzenie obfitego, ale lekkostrawnego posiłku. Szczególnie tłuszcz zawarty w pokarmie spowalnia wchłanianie alkoholu.
Nie bez powodu często na weselach pierwszym daniem jest rosół.
Podczas spożywania alkoholu warto również sięgać po różne przekąski, dzięki czemu alkohol znacznie wolniej będzie dostawał się do krwi, co zmniejszy również ryzyko kaca.

Unikaj ciemnych alkoholi
Za upojenie alkoholowe i kaca odpowiadają głównie kongenery, czyli produkty uboczne powstające podczas fermentowania alkoholi. Największą ich ilość mają ciemne trunki.
Alkohol wypity w nadmiarze znacznie zwiększa stężenie kongenerów we krwi, a w konsekwencji tego pojawia się kac.
Jeśli chcemy go uniknąć powinniśmy zrezygnować z whisky, burbonu, brandy, koniaku oraz czerwonego wina, a postawić na jaśniejsze trunki.

Uzupełniaj płyny
Podczas picia alkoholu warto od początku uzupełniać płyny, aby nie doprowadzić do odwodnienia. Zaleca się na każdą porcję alkoholu wypić przynajmniej pół szklanki płynów bezalkoholowych.
Należy jednak zrezygnować z napojów gazowanych, ponieważ dwutlenek węgla przyspiesza opróżnianie żołądka, a co za tym idzie – zwiększa wchłanianie etanolu.
Podczas picia alkoholu zrezygnuj również z kawy, ponieważ ma działanie moczopędne i zwiększa wydalanie płynów z organizmu.