Dieta śródziemnomorska jest modelem żywienia opartym o mało przetworzone produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa, przetwory mleczne, a także nasiona roślin strączkowych, chude mięso i owoce morza. Głównych źródłem tłuszczu, obok orzechów, nasion i awokado, jest aromatyczna oliwa z oliwek, która wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu.
Dieta śródziemnomorska, popularna w takich krajach Europy jak Francja, Hiszpania i Włochy, wskazana jest dla każdego, kto chce się zdrowiej odżywiać. Szczególnie poleca się ją osobom z cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu, ryzykiem wystąpienia chorób serca, z nadwagą oraz otyłym. Jadłospis tej diety bogaty jest w warzywa (paprykę, pomidory, ogórki, sałaty, oliwki, kabaczki i cukinię, por i fasolę szparagową), owoce cytrusowe, banany i arbuzy oraz ciemne pieczywo, makarony i kasze.
Jeśli obawiasz, że potrawy diety śródziemnomorskiej mogą być niesmaczne lub trudne w przygotowaniu – jesteś w dużym błędzie! Polecamy 12 przepisów na przepyszne, szybkie w wykonaniu i bazujące na ogólnodostępnych składnikach, potrawy! Znajdziesz przepis na pizzę, kolorowe sałatki i przekąski na spotkania z przyjaciółmi!