Spis treści
Ile jajek można jeść tygodniowo?
Jajka to produkt spożywczy, który wyjątkowo często pojawia się w naszej codziennej diecie. Grają rolę główną w wielu daniach śniadaniowych – od jajecznicy i jajek na miękko, szakszuki czy omletów, przez przystawki, po niezbędny składnik wielu ciast.
Szacując liczbę jajek spożywanych dziennie, należy wziąć pod uwagę, także te, które dodajemy do wypieków, sałatek czy kotletów. Jaki jest ich limit tygodniowy?
– Chociaż ostatnie badania nadal nie dają spójnej odpowiedzi, przeciętna zdrowa osoba prawdopodobnie nie ucierpi z powodu spożywania do siedmiu jaj tygodniowo – mówi Howard LeWine, redaktor naczelny, Harvard Men's Health Watch.
Dodaje, że jajka to pożywny pokarm. Są stosunkowo niskokaloryczne i sycące oraz bogate w białko, witaminy i składniki mineralne. Zawierają również składniki odżywcze, takie jak luteina i zeaksantyna, które wpływają pozytywnie na zdrowie oczu, oraz cholinę, która wspomaga mózg i układ nerwowy.
Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i proste dania na bazie jajka
Jajka – ile można bezpiecznie zjeść ich dziennie
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) odchodzi od narzucania limitu jedzenia jajek. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi o maksymalnie 1-2 jajkach dziennie.
– Jajka należy spożywać ze względu na ich wartość odżywczą, ale w rozsądnych ilościach, czyli nie więcej niż jedno dziennie – mówi prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – Państwowego Zakładu Higieny w rozmowie z PAP.
Z kolei dr Keri Gans, autorka książki „The Small Change Diet” twierdzi, że:
Dla przeciętnego człowieka dwa jajka dziennie są całkowicie w porządku i dodaje, że istotna jest świadomość, ile tłuszczy nasyconych – i skąd – pojawia się na co dzień w naszej diecie.
Na podstawie dostępnych wytycznych i rad ekspertów można przyjąć, że dla osób zdrowych, jedzenie średnio 1 jajka dziennie przy zachowaniu zbilansowanej i zrównoważonej diety, powinno być bezpieczne.
Jedzenie jajek może uchronić przed chorobami serca. Ile jajek można jeść?
Mimo, że jajka są źródłem cholesterolu to jednak ich jedzenie może uchronić nas przed chorobami serca. Według najnowszych badań naukowców z Grecji spożywanie określonej ilości jajek zmniejsza ryzyko c...
Dlaczego warto jeść jajka każdego dnia?
Jajka są wyjątkowo sycące i bogate w składniki odżywcze. Jedno jajko dostarcza około:
- 75-80 kcal,
- 5 gramów tłuszczu,
- 6 gramów białka,
- 0 węglowodanów,
- 67 miligramów potasu,
- 70 miligramów sodu,
- 180-210 miligramów cholesterolu.
Jajka są również doskonałym źródłem witamin A, D i B12, a także choliny, składnika odżywczego niezbędnego na wielu etapach metabolizmu.
W przeszłości eksperci zalecali ograniczanie spożycia jajek ze względu na stosunkowo dużą zawartość cholesterolu. W świetle najnowszych odkryć cholesterol przyjmowany z pożywieniem nie wydaje się negatywnie wpływać na organizm. Za złe wyniki badań krwi – podwyższony poziom cholesterolu LDL – obwiniane są obecnie tłuszcze nasycone, które mogą wpływać na produkcję „złego cholesterolu” w organizmie.
Źródła:
- How many eggs can I safely eat? Health Harvard
- Is it healthy to eat eggs every day? Mayo Clinic Health System