Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych wskazówek, jak sobie poradzić ze skłonnością do cukrzycy!
Insulinooporność jest jednym z najczęściej diagnozowanych zaburzeń metabolicznych. Na szczęście to nie wyrok, lecz bardzo ważny sygnał, którego zlekceważenie...
Przepis na kimchi – jak zrobić tradycyjne kimchi i szybką wersję sałatki? Właściwości zdrowotne kimczi i wartość odżywcza dania
Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a jednocześnie jedno z najzdrowszych. Powstaje z kapusty pekińskiej fermentowanej z papryką chili i...
Wszechstronna konopia – 10 zastosowań cudownej rośliny. Czy wiesz, jakie ma zalety?
Konopia jest rośliną, która zapewnia wszechstronne korzyści. Jest nie tylko źródłem pożywienia, ale też ubrania czy schronienia. Sprawdź, jakie produkty są z...
Orzechy pekan – właściwości, wartość odżywcza i kalorie. Zastosowanie orzechów pekan
Orzechy pekan, które nazywane są również po prostu pekanami, pochodzą z Ameryki Północnej. Podobnie jak nasze rodzime orzechy włoskie, są powyginane i...
Na czym polega dieta przeciwzapalna i jak wygląda jej jadłospis? Poznaj styl życia pomocny przy bólu pleców, reumatyzmie i innych problemach
Stan zapalny jest obecnie uważany za główną przyczynę rozwoju chorób cywilizacyjnych i przedwczesnego starzenia się organizmu. Aby zmniejszyć jego nasilenie, a...
Czy picie wody z kranu jest zdrowe? Poznaj zalety kranówki, a także wady, o których nie zawsze się mówi
Do picia wody z kranu nawołują billboardy i sławne osoby. Ma być ekonomicznie i ekologicznie – ale czy na pewno picie kranówki jest korzystne dla naszego...
Marchewka – kalorie, właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Natka marchewki, olej z nasion marchewki, marchew czarna, żółta i biała
Marchewka jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw, do czego przyczynia się jej słodki smak, niska zawartość kalorii i cenne właściwości odżywcze. O tym, że...
10 objawów wskazujących na to, że źle się odżywiasz. Podpowiadamy, jak naprawić błędy!
Ciało to ogromna machina, która aby pracować właściwie, potrzebuje przede wszystkim energii z węglowodanów i tłuszczu, budulca pod postacią białka oraz...
Co daje dieta bogatoresztkowa, czyli obfitująca w błonnik pokarmowy? Dla kogo jest przeznaczona? Przykładowe menu i przepisy kulinarne
Dieta bogatoresztkowa to jadłospis bogaty w błonnik pokarmowy, nazywany też włóknikiem lub substancjami resztkowymi. To właśnie ten składnik produktów...
Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Liczba zachorowań na Hashimoto wciąż rośnie. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, czyli autoimmunologiczna, która dotyka zwłaszcza kobiet. Jej...
Oliwki – wartość odżywcza, właściwości i kalorie. Czy oliwki są zdrowe?
Oliwki są skarbem krajów śródziemnomorskich. Rosną w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i krajach afrykańskich, gdzie są ważnym elementem diety mieszkańców. Z oliwek...
Dlaczego warto jeść boczniaki? Właściwości zdrowotne boczniaka ostrygowatego, wartość odżywcza i sposoby przyrządzania tych grzybów
Boczniaki to jadalne grzyby uprawne, które mają atrakcyjny smak i liczne właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Działają korzystnie przy regularnym...
Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!
Chociaż słodzone napoje najlepiej od razu zastąpić zwykłą wodą mineralną, nie każdy jest gotów na wprowadzenia tak radykalnego rozwiązania. Na szczęście...
Ryż – kalorie, właściwości i korzyści zdrowotne. Ryż do sushi, ryż brązowy, biały i inne rodzaje tego produktu. Jak ugotować ryż?
Ryż kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią chińska i azjatycką, gdzie najpopularniejszy jest ryż do sushi i jaśminowy. Ryż to przede wszystkim źródło...
Roszponka – właściwości, wartości odżywcze i kaloryczność. Przepisy na wykwintne sałatki z roszponką w nietuzinkowych odsłonach
Roszponka to niewielkie warzywo o ciemnozielonych liściach, wyglądem przypominające miniaturową sałatę. Ma wyróżniający się lekko orzechowy smak, który...
Orzechy laskowe – kalorie, właściwości i wartości odżywcze. Jaki wpływ na zdrowie mają orzechy laskowe?
Orzechy laskowe, pomimo wysokiej kaloryczności, należą do jednych z najzdrowszych przekąsek. Zawarte w nich składniki odżywcze pozytywnie wpływają na zdrowie,...
Probiotyki mogą zmniejszać śmiertelność COVID-19. Związek między spożyciem produktów fermentowanych a liczbą zgonów z powodu koronawirusa
Europejskie badania wskazują na związek między wysokim spożyciem kiszonek a mniejszą śmiertelnością z powodu zakażenia koronawirusem w krajach, gdzie ich...
Produkty bezglutenowe – lista, wady produktów bezglutenowych, przeznaczenie i charakterystyka
Produkty bezglutenowe nie zawierają glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Według ustaleń FAO i WHO zawartość glutenu nie może przekraczać 20 mg na...
Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź,...
Grejpfrut – kalorie, wpływ na odchudzanie, właściwości antyrakowe i interakcje z lekami. Czy można jeść go w ciąży i na noc?
Grejpfrut to owoc cytrusowy wywodzący się od pomelo o bardziej kwaśnym i gorzkim smaku. Ma niewiele kalorii, a za to mnóstwo cennych związków, które pomagają...
Brokuł – jakie ma właściwości, ile kalorii dostarcza i jakie są jego wartości odżywcze? Jak gotować brokuły i dlaczego warto je jeść?
Brokuł to warzywo ubogie w kalorie, a bogate w cenne związki odżywcze i antynowotworowe. Warto wprowadzić go na stałe do diety, a pomoże w tym odpowiedni sposób...
Co zamiast cukru? Najzdrowsze zamienniki cukru, ich wady i zalety oraz kaloryczność
Zamiennik cukru powinien być zdrowszą alternatywą dla zwykłego białego cukru, którego niekorzystny wpływ na zdrowie jest powszechnie znany. Wśród zamienników...





























