Dieta Montignaca – skuteczna niskoglikemiczna dieta odchudzająca: jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta Montignaca to dieta o niskim indeksie glikemicznym, która pozwala ograniczyć apetyt i tracić tłuszcz zwłaszcza z okolic brzucha. Nie wymaga liczenia...
Witamina A z roślinnych źródeł chroni przed złośliwym nowotworem skóry – donoszą naukowcy z Brown University
Witamina A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych z nim związków zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego, który należy do najczęstszych nowotworów...
Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Liczba zachorowań na Hashimoto wciąż rośnie. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, czyli autoimmunologiczna, która dotyka zwłaszcza kobiet. Jej...
Diety odchudzające znanych gwiazd! Tajniki diety Dody, Magdy Gessler, Adele, Małgorzaty Sochy i innych. Jak one to zrobiły?
Spektakularne metamorfozy znanych aktorek i piosenkarek to zachęta do zastosowania podobnego modelu odżywiania. Wiele znanych gwiazd z dumą pokazuje szczupły...
Oliwki – wartość odżywcza, właściwości i kalorie. Czy oliwki są zdrowe?
Oliwki są skarbem krajów śródziemnomorskich. Rosną w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i krajach afrykańskich, gdzie są ważnym elementem diety mieszkańców. Z oliwek...
Dlaczego warto jeść boczniaki? Właściwości zdrowotne boczniaka ostrygowatego, wartość odżywcza i sposoby przyrządzania tych grzybów
Boczniaki to jadalne grzyby uprawne, które mają atrakcyjny smak i liczne właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Działają korzystnie przy regularnym...
Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!
Chociaż słodzone napoje najlepiej od razu zastąpić zwykłą wodą mineralną, nie każdy jest gotów na wprowadzenia tak radykalnego rozwiązania. Na szczęście...
Ryż – kalorie, właściwości i korzyści zdrowotne. Ryż do sushi, ryż brązowy, biały i inne rodzaje tego produktu. Jak ugotować ryż?
Ryż kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią chińska i azjatycką, gdzie najpopularniejszy jest ryż do sushi i jaśminowy. Ryż to przede wszystkim źródło...
Roszponka – właściwości, wartości odżywcze i kaloryczność. Przepisy na wykwintne sałatki z roszponką w nietuzinkowych odsłonach
Roszponka to niewielkie warzywo o ciemnozielonych liściach, wyglądem przypominające miniaturową sałatę. Ma wyróżniający się lekko orzechowy smak, który...
Orzechy laskowe – kalorie, właściwości i wartości odżywcze. Jaki wpływ na zdrowie mają orzechy laskowe?
Orzechy laskowe, pomimo wysokiej kaloryczności, należą do jednych z najzdrowszych przekąsek. Zawarte w nich składniki odżywcze pozytywnie wpływają na zdrowie,...
Probiotyki mogą zmniejszać śmiertelność COVID-19. Związek między spożyciem produktów fermentowanych a liczbą zgonów z powodu koronawirusa
Europejskie badania wskazują na związek między wysokim spożyciem kiszonek a mniejszą śmiertelnością z powodu zakażenia koronawirusem w krajach, gdzie ich...
Produkty bezglutenowe – lista, wady produktów bezglutenowych, przeznaczenie i charakterystyka
Produkty bezglutenowe nie zawierają glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Według ustaleń FAO i WHO zawartość glutenu nie może przekraczać 20 mg na...
Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź,...
Grejpfrut – kalorie, wpływ na odchudzanie, właściwości antyrakowe i interakcje z lekami. Czy można jeść go w ciąży i na noc?
Grejpfrut to owoc cytrusowy wywodzący się od pomelo o bardziej kwaśnym i gorzkim smaku. Ma niewiele kalorii, a za to mnóstwo cennych związków, które pomagają...
Brokuł – jakie ma właściwości, ile kalorii dostarcza i jakie są jego wartości odżywcze? Jak gotować brokuły i dlaczego warto je jeść?
Brokuł to warzywo ubogie w kalorie, a bogate w cenne związki odżywcze i antynowotworowe. Warto wprowadzić go na stałe do diety, a pomoże w tym odpowiedni sposób...
Co zamiast cukru? Najzdrowsze zamienniki cukru, ich wady i zalety oraz kaloryczność
Zamiennik cukru powinien być zdrowszą alternatywą dla zwykłego białego cukru, którego niekorzystny wpływ na zdrowie jest powszechnie znany. Wśród zamienników...
Azotyn sodu – występowanie, właściwości, wpływ na ludzki organizm i zdrowie. Czy azotyn sodu jest szkodliwy? W jakich produktach występuje?
W żywności przetworzonej znajdują się dodatki do żywności, np. konserwanty, których przedstawicielem jest azotyn sodu. Wszystkie dodatki do żywności, które...
Co to jest rutyna? Właściwości, działanie i zastosowanie, jakie ma rutozyd
Rutyna to naturalny antyoksydant pochodzenia roślinnego, zaliczany do grupy flawonoidów. Z pewnością każdy nie raz stosował leki bez recepty zawierające rutynę,...
Wapń – właściwości, źródła pokarmowe i zapotrzebowanie. Objawy niedoboru i nadmiaru wapnia
Wapń to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego właściwy poziom we krwi warunkuje nie tylko odpowiedni stan kości...
Dieta białkowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania. Co pozwala jeść dieta proteinowa?
Dieta białkowa, czyli dieta proteinowa jest ważnym elementem wspomagania leczenia pacjentów w okresie rekonwalescencji oraz niedożywienia m.in. po leczeniu...
Laktoza – co to jest i w jakich produktach występuje? Jakie objawy wywołuje nietolerancja laktozy? Czy mleko bez laktozy to dobry wybór?
Laktoza to związek należący do cukrów, który występuje naturalnie w mleku wszystkich ssaków, a także większości ich przetworów. Jest też składnikiem o szerokim...
Truskawki – właściwości, wartości odżywce, kalorie i odmiany. Czy można jadać truskawki w ciąży? Jak zrobić sorbet z tych owoców?
Truskawki to nieocenione źródło wartości odżywczych, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Truskawki to owoce jagodowe odznaczające...





























