Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź,...
Grejpfrut – kalorie, wpływ na odchudzanie, właściwości antyrakowe i interakcje z lekami. Czy można jeść go w ciąży i na noc?
Grejpfrut to owoc cytrusowy wywodzący się od pomelo o bardziej kwaśnym i gorzkim smaku. Ma niewiele kalorii, a za to mnóstwo cennych związków, które pomagają...
Brokuł – jakie ma właściwości, ile kalorii dostarcza i jakie są jego wartości odżywcze? Jak gotować brokuły i dlaczego warto je jeść?
Brokuł to warzywo ubogie w kalorie, a bogate w cenne związki odżywcze i antynowotworowe. Warto wprowadzić go na stałe do diety, a pomoże w tym odpowiedni sposób...
Co zamiast cukru? Najzdrowsze zamienniki cukru, ich wady i zalety oraz kaloryczność
Zamiennik cukru powinien być zdrowszą alternatywą dla zwykłego białego cukru, którego niekorzystny wpływ na zdrowie jest powszechnie znany. Wśród zamienników...
Azotyn sodu – występowanie, właściwości, wpływ na ludzki organizm i zdrowie. Czy azotyn sodu jest szkodliwy? W jakich produktach występuje?
W żywności przetworzonej znajdują się dodatki do żywności, np. konserwanty, których przedstawicielem jest azotyn sodu. Wszystkie dodatki do żywności, które...
Co to jest rutyna? Właściwości, działanie i zastosowanie, jakie ma rutozyd
Rutyna to naturalny antyoksydant pochodzenia roślinnego, zaliczany do grupy flawonoidów. Z pewnością każdy nie raz stosował leki bez recepty zawierające rutynę,...
Wapń – właściwości, źródła pokarmowe i zapotrzebowanie. Objawy niedoboru i nadmiaru wapnia
Wapń to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego właściwy poziom we krwi warunkuje nie tylko odpowiedni stan kości...
Dieta białkowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania. Co pozwala jeść dieta proteinowa?
Dieta białkowa, czyli dieta proteinowa jest ważnym elementem wspomagania leczenia pacjentów w okresie rekonwalescencji oraz niedożywienia m.in. po leczeniu...
Laktoza – co to jest i w jakich produktach występuje? Jakie objawy wywołuje nietolerancja laktozy? Czy mleko bez laktozy to dobry wybór?
Laktoza to związek należący do cukrów, który występuje naturalnie w mleku wszystkich ssaków, a także większości ich przetworów. Jest też składnikiem o szerokim...
Truskawki – właściwości, wartości odżywce, kalorie i odmiany. Czy można jadać truskawki w ciąży? Jak zrobić sorbet z tych owoców?
Truskawki to nieocenione źródło wartości odżywczych, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Truskawki to owoce jagodowe odznaczające...
12 trików odchudzających pyszne, lecz tuczące dania!
Niskokaloryczne ciasto, lekki hamburger i odchudzony schabowy? To możliwe, pod warunkiem zastosowania trików obniżających kaloryczność ulubionych, lecz...
Kolagen – naturalny suplement diety i składnik kosmetyków odmładzających. Jak działa kolagen na stawy, włosy i skórę? W czym jest kolagen?
Kolagen to naturalne białko w organizmie, które buduje struktury tkanek. Stanowi istotny składnik skóry, zapewniają jej młody wygląd, a także tkanek...
Dlaczego gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowania posiłków? Co i jak gotować na parze – nawet bez parowaru?
Gotowanie na parze jest uważane za najzdrowszy sposób obróbki cieplnej jedzenia. Wyjaśniamy, jakie ma zalety i pod jakim względem przewyższa inne metody...
Uwaga na „wody” smakowe – takie napoje mogą szkodzić!
Wciąż pijemy za mało wody. Czy jednak ta ze „smakiem” to dobry wybór dla kogoś, kto nie lubi czystej? Wyjaśniamy, jaki skład powinien mieć taki napój, który...
Na co działa probiotyk i jakie zapewnia korzyści? Kiedy i jak brać probiotyki oraz jak wybrać dobry produkt? Czym są prebiotyk i synbiotyk?
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które przy spożywaniu w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki oddziaływaniu na mikroflorę przewodu...
Tłuszcze nasycone – źródła pokarmowe i wpływ na organizm człowieka. Czy kwasy tłuszczowe nasycone są szkodliwe dla zdrowia?
Tłuszcze nasycone, czyli kwasy tłuszczowe nasycone zawarte są w smalcu, tłustym mięsie, maśle i innych produktach odzwierzęcych. Co ciekawe występują również w...
Czy olej kokosowy jest zdrowy? Właściwości tłuszczu kokosowego, wartość odżywcza oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Olej kokosowy słynie z korzystnego działania na zdrowie i urodę, i chociaż część z pozytywnych opinii znajduje naukowe potwierdzenie, w wielu przypadkach...
Top 13 mitów żywieniowych. Sprawdź, czy też w nie wierzysz!
Dietetycy na codziennie spotykają się z wieloma mitami żywieniowymi, które są zobowiązani wyjaśnić swoim podopiecznym. Galeria jest zbiorem 13 z nich, które...
Jak jeść mniej? Efektywne triki na zmniejszenie spożycia kalorii bez ich liczenia i zbytniego wysiłku
Jak zredukować nadmierny apetyt i jeść mniej? To wcale nie takie trudne, jeśli zna się odpowiednie triki! Proponujemy sprawdzone naukowo sposoby, które pozwolą...
Ocet jabłkowy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak pić ocet jabłkowy i na co pomaga taka kuracja?
Ocet jabłkowy to produkt wytwarzany z cydru, czyli fermentowanego soku jabłkowego. Jest stosowany jako składnik potraw, przetworów i produktów spożywczych, jak...
Post przerywany plus witamina C jako kuracja na raka. Pierwszy dowód na skuteczność diety IF w połączeniu z kwasem askorbinowym
Mamy szansę na dostępność nowej terapii agresywnych nowotworów, która jest całkowicie bezpieczna w porównaniu ze stosowaną obecnie i nie zawsze skuteczną...
Len mielony – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga mielone siemię lniane i jak wpływa na odchudzanie?
Len mielony, czyli rozdrobnione siemię lniane, jest określany mianem superproduktu (superfood), ponieważ stanowi prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia...






























