Już 2 na 3 Polaków sięga po suplementy diety, podczas gdy powinni zadbać o lepszej jakości dietę. Jakie są najpopularniejsze suplementy?
Polacy nagminnie stosują suplementy diety, często nawet bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej. Niestety przyjmowanie wielu preparatów może prowadzić do...
Różnorodne białka to o 50 proc. mniejsze ryzyko nadciśnienia. Spożywanie w diecie wielu jego źródeł zalecane przez ekspertów
Zbyt wysokie ciśnienie krwi to główny czynnik rozwoju chorób serca, który może zwiększać ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu aż 30 razy! W zapobieganiu...
Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem
Zdrowy sposób odżywiania się to nie tylko wybór mało przetworzonej żywności, jedzenie posiłków w regularnych odstępach czasu, a także unikanie cukru, soli i...
Witamina D wspiera odporność? Tak, ale nie każda! Po jakie preparaty warto zatem sięgać? Tłumaczą to najnowsze badania naukowców
Witamina D to ważny składnik, który wpływa na prawidłową budowę kości oraz wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Czy każda witamina D wspiera...
Cynk w diecie wpływa na odporność, piękne paznokcie i włosy oraz płodność. Zobacz, w czym jest cynk!
Cynk to jeden z ważniejszych mikroelementów w ludzkim organizmie, ponieważ bez niego tkanki i narządy nie mogą pracować prawidłowo. Uczestniczy w wydzielaniu...
Dieta DASH to 6 prostych kroków do zdrowia. Poznaj najlepsze menu nie tylko przeciw nadciśnieniu!
Dieta DASH to jedna z najlepszych diet na świecie. Od przeszło dekady zdobywa czołowe miejsca w rankingach takich jak ten przygotowywany co roku przez ekspertów...
Zobacz, jak zrobić pesto i ciesz się szybkim, zdrowym obiadem. Przepisy na pesto z bazylii, czerwone i z cukinii
Domowe pesto można zrobić na wiele sposobów, a później podać je z makaronem lub pieczywem. Zobacz przepisy na pyszne pesto z bazylii, czerwone z suszonych...
Drożdże pomagają na zdrowie i urodę. Poznaj ich właściwości i sprawdź, jak stosować tabletki drożdżowe
Drożdże kojarzymy głównie z procesem fermentacji przy produkcji m.in. chleba, wina i piwa, jednak potrafią one znacznie więcej. Dzięki bardzo wysokiej...
Te posiłki długo zalegają w żołądku i mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Oto lista najbardziej ciężkostrawnych produktów
Czy po niektórych posiłkach czujesz ból brzucha i nudności? Niestety może to być spowodowane zbyt długim zaleganiem pokarmu w żołądku i wydłużeniem czasu...
Amarantus ma właściwości zdrowotne. Zobacz, jak wykorzystać nasiona szarłatu w diecie. Czy amarantus ekspandowany jest zdrowy?
Amarantus, inaczej szarłat, jest rośliną pochodząca z Ameryki Południowej. Uprawiali go już w starożytności Aztekowie, Majowie i Inkowie. Jest jedną z...
Które produkty są bogate w żelazo? To nie tylko mięso! Sprawdź, co powinna zawierać dieta bogata w żelazo i jak wspomóc jego przyswajanie
Żelazo to składnik, którego niedobory mają poważne konsekwencje. By ich uniknąć, zwiększone ilości tego pierwiastka w diecie powinny spożywać kobiety, zwłaszcza...
Jakie produkty lubi twoje serce? Wprowadź je do jadłospisu i zmniejsz ryzyko zawału. Co jeść, aby cieszyć się zdrowym i silnym sercem?
Serce to kluczowy narząd dla funkcjonowania organizmu. Gdy zaczyna chorować, bardzo często towarzyszą temu objawy, a pierwsze symptomy pojawiają się dopiero...
Wpływ diety na trądzik – sprawdź fakty i mity! Zobacz, co jeść, żeby złagodzić trądzik młodzieńczy i hormonalny u dorosłych
Złożony związek diety z trądzikiem to temat, wokół którego narosło wiele mitów. Choć jedzenie samo w sobie nie może wywoływać trądziku, często sprzyja jego...
Te nawyki mogą znacznie pogorszyć stan twojego zdrowia. Wyeliminuj je i poczuj różnicę. Oto 5 zachowań, których lepiej unikać
Prozdrowotny styl życia to działania mające na celu poprawę lub utrzymanie dobrego stanu zdrowia organizmu. Niestety, niektóre nawyki mogą w znacznym stopniu je...
Twoja lodówka siedliskiem bakterii i wirusów? Sprawdź, jak do tego nie dopuścić. Resztki posiłków mogą stać się powodem zatrucia pokarmowego
Spożywanie nieświeżej żywności zwiększa ryzyko ostrego zatrucia pokarmowego. Jednak w niektórych przypadkach wygląd posiłku może nie wzbudzać podejrzeń, a jego...
Cebula – ile ma kalorii, jakie składniki zawiera i na co pomaga? Poznaj zalety cebuli czosnkowej, czerwonej, dymki, szalotki i innych odmian
Cebulę znamy wszyscy, ale ile tak naprawdę o niej wiemy? W całej Europie ceni się to warzywo za dodawanie potrawom aromatu i smaku: chętnie faszerujemy cebulą...
Masz niski poziom witaminy D? Może to sprzyjać osłabieniu pamięci i przyspieszyć rozwój demencji. Tak niedobór witaminy D wpływa na organizm
Niedobór witaminy D jest niestety bardzo powszechny w Polsce. Szacuje się, że ponad 90 proc. mieszkańców naszego kraju ma zbyt niskie stężenie tej witaminy w...
Podawanie tych produktów małemu dziecku może zagrażać jego zdrowiu. Sprawdź czarną listę produktów i wyeliminuj je z diety
Prawidłowe żywienie dziecka od samego początku ma ogromny wpływ na jego rozwój psychiczny i fizyczny. Rodzice starają się rozszerzać dietę niemowlęcia w taki...
Ciężki i długi covid może mieć źródło w jelitach! Zaburzenia mikroflory jelitowej powiązano z długotrwałymi objawami i covidową mgłą mózgową
Naukowcy wciąż poszukują przyczyn długiego covid. Potencjalnym sprawcą jego objawów jest zaburzony skład mikroorganizmów w jelicie nazywany dysbiozą. Jak...
TOP 10 napojów dla cukrzyków: po to warto sięgać! Jakich napojów powinny unikać osoby z cukrzycą?
Około 3,5 miliona osób w Polsce choruje na cukrzycę i liczba ta stale wzrasta. Odpowiednia dieta może nie tylko zapobiegać zachorowaniu, ale także pomóc...
Czy odpowiednia dieta może wydłużyć życie o 10 lat? Są na to niezbite dowody. Zmień styl życia i ciesz się dobrym stanem zdrowia
Czy da się wydłużyć życie za pomocą diety? Według najnowszych badań zmiana nawyków żywieniowych może zwiększyć prognozowaną długość życia nawet o 10 lat!...
Spożywanie produktów z „białej mąki” zwiększa ryzyko rozwoju raka? Są na to niezbite dowody. Sprawdź, dlaczego warto z niej zrezygnować
Mąka pszenna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w naszej kuchni. Przygotowuje się z niej pieczywo, ciasta oraz dania mączne takie jak...
































