Dieta w ciąży – zasady i zalecenia. Ile można przytyć?
Dieta w ciąży jest bardzo istotna zarówno dla zdrowia przyszłej mamy, jak i rozwijającego się w jej łonie dziecka. Odżywianie w ciąży powinno być dobrze...
Witamina A+E: właściwości, wskazania, źródła
Witamina A+E (inne używane nazwy to witamina A plus E, witamina A i E lub witamina A E) to preparat stosowany przy niedoborach tych składników diety, czyli...
Karambola – owoc w kształcie gwiazdy. Jakie ma właściwości?
Karambola to żółty, pomarańczowy lub zielony owoc tropikalny owoc w kształcie gwiazdy Karambola z powodu charakterystycznej budowy – owalnej o przekroju...
Produkty bogate w wapń – tabela
Produkty bogate w wapń, które pierwsze przychodzą na myśl, to mleko i przetwory mleczne, ale zawartość tego składnika z żywności roślinnej nie jest niska. Wapń...
Czy johimbina jest bezpieczna do stosowania?
Johimbina (yohimbina) to substancja będąca afrodyzjakiem, stosowania również na oporny tłuszcz w ciele. Z pewnością nie jedna osoba, marząca o smukłej sylwetce...
Miód – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Miód wspomaga odporność, ale nie tylko! Szczególnie korzystne właściwości ma miód manuka, gryczany czy spadziowy. Równie wartościowe są produkty pszczele,...
Slow food – lista produktów tradycyjnych
Slow food to ruch, którego początki sięgają włoskich lat 50. XX wieku. Slow food sprzeciwia się odrzuceniu tradycji, rezygnacji z czerpania radości z konsumpcji...
Najlepsze suplementy na odporność! Sprawdź, co warto kupić
Chorujesz kilka lub kilkanaście razy w roku? To wynik słabej odporności, o którą można zadbać. Podstawą jest higiena dłoni, zdrowa dieta, min.7 godzin snu na...
Kozieradka: właściwości, wartości odżywcze i zastosowania
Kozieradka (koniczyna grecka) to roślina o wielu cennych właściwościach prozdrowotnych. Nasiona kozieradki można stosować doustnie oraz zewnętrznie w postaci...
Jałowiec to przyprawa o właściwościach leczniczych
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych, który można spotkać podczas wycieczek po krajach europejskich. Pospolicie występuje w lasach, ale sadzony jest...
Czarnuszka na odporność, cukrzycę i atopowe zapalenie skóry
Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, kwitnąca białymi lub niebieskimi kwiatami. Nasiona czarnuszki, którymi posypuje się pieczywo lub dodaje do mdłych...
Borówka brusznica: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Borówka brusznica to dzika roślina, którą można spotkać głównie w lasach sosnowych i mieszanych. Rośnie na terenach środkowej i wschodniej Europy, również w...
Węglowodany proste, czy złożone – które z nich są zdrowsze?
Węglowodany to główne źródło energii dla organizmu. Pełnią rolę paliwa niezbędnego dla pracujących mięśni oraz wszystkich komórek ciała. Wyróżnia się...
10 pomysłów na zdrowe śniadanie
Co na śniadanie? Najlepiej coś zdrowego, pożywnego, a przy okazji szybkiego do przygotowania. Co prawda nie wszystkie dania da się przyrządzić rano od podstaw –...
Dlaczego warto jeść banany? Czy owoc ten jest tuczący?
Banan to bardzo popularny i chętnie jadany owoc egzotyczny. Łatwy do zabrania na wynos, gdyż ma ochronną skórkę. Banany występują w dwóch wersjach...
Styl życia, który zmniejsza objawy refluksu
Refluks żołądkowo-przełykowy to częsta dolegliwość, która uprzykrza życie i z czasem grozi powikłaniami. Zamiast zwalczać objawy, lepiej wpłynąć na przyczyny...
Rodzaje sałat – wartości odżywcze i właściwości sałaty
Sałata to wiosenno-letnie warzywo liściaste, które chętnie wybierają kobiety, natomiast mężczyźni często omijają szerokim łukiem. Choć jest niezwykle...
Zasady korzystania z piramidy zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa (inaczej piramida zdrowego żywienia lub piramida zdrowia) to graficzny sposób przedstawienia ogólnych wytycznych dotyczących zasad...
Sola (podeszwica) – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Sola zwyczajna, inaczej podeszwica (łac. Solea solea), to gatunek ryby morskiej z rodziny solowatych, z grupy płastug. To rodzina ryb flądrokształtnych żyjących...
Kasza jęczmienna pomaga obniżyć poziom cholesterolu!
Kasza jęczmienna to wartościowe źródło węglowodanów złożonych w diecie, a także błonnika pokarmowego. Najpopularniejszym rodzajem kaszy jęczmiennej jest...
Dlaczego trudno zrezygnować ze słodyczy i słodzenia?
Cukier w diecie coraz więcej osób zastępuje niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do najpowszechniej wykorzystywanych zalicza się naturalnego pochodzenia...
Jakie właściwości ma orkisz? Czy zawiera gluten?
Orkisz to dawna odmiana pszenicy przez długi czas zapomniana, a w ostatnich latach ponownie zyskująca na popularności. Historia upraw tego zboża sięga czasów...