Borówka brusznica: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Borówka brusznica to dzika roślina, którą można spotkać głównie w lasach sosnowych i mieszanych. Rośnie na terenach środkowej i wschodniej Europy, również w...
Węglowodany proste, czy złożone – które z nich są zdrowsze?
Węglowodany to główne źródło energii dla organizmu. Pełnią rolę paliwa niezbędnego dla pracujących mięśni oraz wszystkich komórek ciała. Wyróżnia się...
10 pomysłów na zdrowe śniadanie
Co na śniadanie? Najlepiej coś zdrowego, pożywnego, a przy okazji szybkiego do przygotowania. Co prawda nie wszystkie dania da się przyrządzić rano od podstaw –...
Dlaczego warto jeść banany? Czy owoc ten jest tuczący?
Banan to bardzo popularny i chętnie jadany owoc egzotyczny. Łatwy do zabrania na wynos, gdyż ma ochronną skórkę. Banany występują w dwóch wersjach...
Styl życia, który zmniejsza objawy refluksu
Refluks żołądkowo-przełykowy to częsta dolegliwość, która uprzykrza życie i z czasem grozi powikłaniami. Zamiast zwalczać objawy, lepiej wpłynąć na przyczyny...
Rodzaje sałat – wartości odżywcze i właściwości sałaty
Sałata to wiosenno-letnie warzywo liściaste, które chętnie wybierają kobiety, natomiast mężczyźni często omijają szerokim łukiem. Choć jest niezwykle...
Zasady korzystania z piramidy zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa (inaczej piramida zdrowego żywienia lub piramida zdrowia) to graficzny sposób przedstawienia ogólnych wytycznych dotyczących zasad...
Sola (podeszwica) – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Sola zwyczajna, inaczej podeszwica (łac. Solea solea), to gatunek ryby morskiej z rodziny solowatych, z grupy płastug. To rodzina ryb flądrokształtnych żyjących...
Kasza jęczmienna pomaga obniżyć poziom cholesterolu!
Kasza jęczmienna to wartościowe źródło węglowodanów złożonych w diecie, a także błonnika pokarmowego. Najpopularniejszym rodzajem kaszy jęczmiennej jest...
Dlaczego trudno zrezygnować ze słodyczy i słodzenia?
Cukier w diecie coraz więcej osób zastępuje niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do najpowszechniej wykorzystywanych zalicza się naturalnego pochodzenia...
Jakie właściwości ma orkisz? Czy zawiera gluten?
Orkisz to dawna odmiana pszenicy przez długi czas zapomniana, a w ostatnich latach ponownie zyskująca na popularności. Historia upraw tego zboża sięga czasów...
Koenzym Q10 – właściwości i działanie lecznicze
Koenzym Q10 jest związkiem niezbędnym do produkcji energii w komórkach, a pewne jego formy pełnią rolę wewnętrznego przeciwutleniacza. Produkcja CoQ10 spada...
Witamina E – występowanie, właściwości i działanie
Witamina E to rozpuszczalny w tłuszczach związek o silnych właściwościach przeciwutleniających. Niezwykłość swą zawdzięcza głównie korzystnemu wpływowi na...
Czy warto zastąpić sól kuchenną solą himalajską?
Sól himalajska o charakterystycznym różowym zabarwieniu pochodzi – wbrew swej nazwie – z pakistańskiego regionu znajdującego się około 300 kilometrów od...
Czy warto jadać winogrona? Ile kalorii zapewniają?
Winogrona to słodkie owoce skupione w gronach, których właściwości zdrowotne zostały docenione 5 tysięcy lat p.n.e. Wówczas winogrona wykorzystywano jako środek...
Czy seler naciowy pomaga schudnąć?
Seler naciowy zapewnia różnorodne składniki odżywcze, jest niskokaloryczny i pełen błonnika. To zielone warzywo w postaci długiej łodygi podobnej do rabarbaru o...
Dieta oxy – zasady, skuteczność i bezpieczeństwo
Dieta oxy to jedna z najczęściej poszukiwanych diet w internecie. Czy powodem tej popularności jest zachwalana przez twórców skuteczność – czy też skąpa ilość...
Trendy smaku na 2020 rok
Nowe smaki wkrótce zaskoczą nasze kubki smakowe! Zadbali o to eksperci, którzy co roku analizują kulinarne trendy, a także technolodzy wprowadzający topowe...
Wieczorem 3 kg więcej niż rano? 10 przyczyn wahań wagi
Codzienne stawanie na wadze nie jest dobrym pomysłem. Wiele często niezależnych od nas czynników, wpływa na istotne zmiany masy ciała na przestrzeni zaledwie...
Czy można przedawkować witaminę C z tradycyjną dietą?
Przedawkowanie witaminy C, czyli kwasu askorbinowego z konwencjonalną dietą, jest trudne. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku suplementów diety i leków...
Alergeny pokarmowe – jedzenie, które najczęściej uczula
Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne na świecie. Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych występują m.in. jajka kurze, krowie mleko, orzeszki...
Witamina B6 – działanie, zapotrzebowanie i źródła pokarmowe
Witamina B6 wchodzi w skład kompleksu witamin B, które odgrywają znaczące role w ludzkim organizmie. Szacuje się, że witamina B6 (wit B6) bierze udział w...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano chwilę temu w kategorii Akcesoria samochodowe
Dodano 2 godziny temu w kategorii Biura rachunkowe
Dodano 3 godziny temu w kategorii Odzież
Dodano 3 godziny temu w kategorii Rehabilitacja dziecięca