Miód faceliowy wzmacnia odporność i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pomaga też przy chorobie wrzodowej żołądka. Jak stosować miód faceliowy?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Miód faceliowy jest niezwykle aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Stanowi źródło enzymów, które hamują rozwój bakterii i grzybów.
Miód faceliowy jest niezwykle aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Stanowi źródło enzymów, które hamują rozwój bakterii i grzybów. nitr/123RF
Miód faceliowy wzmacnia odporność, pomaga leczyć ból gardła, kaszel oraz katar. Dzięki zawartości choliny może być stosowany w infekcjach bakteryjnych, skracając ich przebieg. Miód faceliowy zawiera również enzymy, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpierwotniakowe. Podpowiadamy, w jakich jeszcze dolegliwościach warto stosować miody faceliowe.

Spis treści

Miód faceliowy i jego właściwości lecznicze

Miód faceliowy produkowany jest z nektaru kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia), zwanej wiązanką wrotyczową. Facelia ma błękitne kwiaty o charakterystycznym, lekko ziołowym zapachu. Pszczelarze nazywają ją „królowa miododajności”, a miód – „królem miodów”. Jest to jedna z najbardziej miododajnych roślin występujących w Polsce, a jej wydajność miodowa wynosi 300-400 kg miodu/hektar uprawy.

Zobacz także: Ten miód to nasze dziedzictwo narodowe. Zamiast miodu manuka wybierz polski odpowiednik

Miód pozyskiwany z facelii jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym. Charakteryzuje się jasnożółtym kolorem, łagodnym kwaskowo-słodkim smakiem oraz ziołowym aromatem. Składa się głównie z węglowodanów w postaci fruktozy oraz glukozy, dzięki czemu stanowi źródło łatwo przyswajalnej energii, która wynosi ok. 300 kcal/100 g. Jest również dobrym źródłem antyoksydantów w postaci flawonoidów oraz karotenoidów, które ochraniają komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Witaminy z grupy B (za wyjątkiem B12) oraz witamina C zawarte w miodzie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Spożywanie miodu faceliowego dostarczy śladowe ilości składników mineralnych, w tym wapnia, żelaza, fosforu, cynku oraz potasu.

Miód faceliowy zawiera enzymy inwertazy, diastazy oraz oksydazy glukozowej, które hamują rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków.

Dzięki swoim właściwościom miód faceliowy może być stosowany w przypadku:

  • przeziębienia,
  • grypy,
  • zapalenia górnych dróg oddechowych,
  • astmy oskrzelowej,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i niewydolności serca,
  • choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Miód faceliowy wykazuje działanie odtruwające, w związku z tym powinien być składnikiem codziennej diety osób palących, pijących duże ilości kawy, herbaty oraz alkoholu. Zawartość choliny sprawia, że może być stosowany w infekcjach bakteryjnych, skracając ich przebieg.

Jak stosować miody faceliowe?

Miód może być stosowany codziennie, jednak należy przestrzegać odpowiedniego dawkowania, które dla dorosłych wynosi 1-2 łyżki trzy razy dziennie, a dla dzieci 1-2 łyżeczki. W celu przygotowania napoju z miodem należy rozpuścić go w ciepłej wodzie, mleku lub herbacie.

Miód traci swoje właściwości zdrowotne w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, ponieważ dochodzi do zniszczenia białek i utraty enzymów, które wspierają układ immunologiczny.

Miód faceliowy dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym może być stosowany jako płukanka do ust. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance ciepłej wody i trzy razy dziennie płukać gardło.

Źródła:

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia