Spis treści
Miód faceliowy i jego właściwości lecznicze
Miód faceliowy produkowany jest z nektaru kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia), zwanej wiązanką wrotyczową. Facelia ma błękitne kwiaty o charakterystycznym, lekko ziołowym zapachu. Pszczelarze nazywają ją „królowa miododajności”, a miód – „królem miodów”. Jest to jedna z najbardziej miododajnych roślin występujących w Polsce, a jej wydajność miodowa wynosi 300-400 kg miodu/hektar uprawy.
Zobacz także: Ten miód to nasze dziedzictwo narodowe. Zamiast miodu manuka wybierz polski odpowiednik
Miód pozyskiwany z facelii jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym. Charakteryzuje się jasnożółtym kolorem, łagodnym kwaskowo-słodkim smakiem oraz ziołowym aromatem. Składa się głównie z węglowodanów w postaci fruktozy oraz glukozy, dzięki czemu stanowi źródło łatwo przyswajalnej energii, która wynosi ok. 300 kcal/100 g. Jest również dobrym źródłem antyoksydantów w postaci flawonoidów oraz karotenoidów, które ochraniają komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Witaminy z grupy B (za wyjątkiem B12) oraz witamina C zawarte w miodzie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Spożywanie miodu faceliowego dostarczy śladowe ilości składników mineralnych, w tym wapnia, żelaza, fosforu, cynku oraz potasu.
Miód faceliowy zawiera enzymy inwertazy, diastazy oraz oksydazy glukozowej, które hamują rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków.
Dzięki swoim właściwościom miód faceliowy może być stosowany w przypadku:
- przeziębienia,
- grypy,
- zapalenia górnych dróg oddechowych,
- astmy oskrzelowej,
- nadciśnienia tętniczego,
- chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i niewydolności serca,
- choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Miód faceliowy wykazuje działanie odtruwające, w związku z tym powinien być składnikiem codziennej diety osób palących, pijących duże ilości kawy, herbaty oraz alkoholu. Zawartość choliny sprawia, że może być stosowany w infekcjach bakteryjnych, skracając ich przebieg.
Jak stosować miody faceliowe?
Miód może być stosowany codziennie, jednak należy przestrzegać odpowiedniego dawkowania, które dla dorosłych wynosi 1-2 łyżki trzy razy dziennie, a dla dzieci 1-2 łyżeczki. W celu przygotowania napoju z miodem należy rozpuścić go w ciepłej wodzie, mleku lub herbacie.
Miód traci swoje właściwości zdrowotne w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, ponieważ dochodzi do zniszczenia białek i utraty enzymów, które wspierają układ immunologiczny.
Miód faceliowy dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym może być stosowany jako płukanka do ust. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance ciepłej wody i trzy razy dziennie płukać gardło.
- Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
- Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu