https://stronazdrowia.pl
reklama

Czy sushi jest zdrowe? Rozkładamy je na części i sprawdzamy. Poznaj właściwości poszczególnych składników. Ile kalorii jest w rolce?

Marta Siesicka-Osiak
Sushi to jedno z dań kuchni japońskiej, które na stałe zagościło na polskich stołach. Sprawdź, czy jego jedzenie wychodzi nam na zdrowie.
Sushi to jedno z dań kuchni japońskiej, które na stałe zagościło na polskich stołach. Sprawdź, czy jego jedzenie wychodzi nam na zdrowie. fot. Huy Phan / Pexels
Sushi od dobrych kilkunastu lat gości w Polskich domach. Przyjęliśmy ten japoński specjał z otwartością i zainteresowaniem, nieco naginając do swoich upodobań kulinarnych. Dowiedz się, jak wygląda tradycyjne sushi, co kryją konkretne nazwy rolek w men, a przede wszystkim, sprawdź, czy sushi jest zdrowe i kto nie powinien go jeść?

Spis treści

Sushi – tradycyjna potrawa wprost z Japonii

Sushi to japoński odpowiednik naszej kanapki, jego początki sięgają VII w.n.e. Składa się z porcji gotowanego ryżu zawiniętej w wodorosty, wypełnionej rybą i warzywami. Tradycyjnie podaje się je z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem.

Zobacz: Domowa maseczka ryżowa działa cuda i kosztuje kilka złotych. Wygładza skórę i rozjaśnia przebarwienia

Pierwotnie sushi składało się z oczyszczonej, posolonej ryby umieszczonej w ryżu i pozostawionej do fermentacji na kilka tygodni. Kolejnym etapem było dodanie octu do ryżu w celu przyśpieszenia fermentacji i poprawy smaku. Dopiero w XIX w. zaczęto przygotowywać sushi w obecnie znanej formie, która zyskała popularność niemal na całym świecie.

Plusy i minusy jedzenia sushi. Sekret tkwi w poszczególnych składnikach

Czy sushi jest zdrowie? Wielu amatorów japońskich rolek zadaje sobie to pytanie. Bez wątpienia jedzenie warzyw oraz ryb działa na naszą korzyść. Ale co z pozostałymi produktami dodawanymi do sushi? Zobacz w naszej galerii, jaki na nasz organizm działają poszczególne składniki sushi.

Jakie są rodzaje sushi? Te nazwy najczęściej pojawiają się w menu

Wśród najpopularniejszych rodzajów sushi wymienia się:

  1. Nigiri – to najpopularniejsza forma sushi, składająca się z porcji ryżu, na której umieszcza się plaster surowej ryby lub owoców morza.

  2. Maki – to rolka z glona morskiego nori, w którą zawinięty jest ryż i pokrojone na kawałki dodatki: ryby, owoce morza oraz warzywa i owoce; wśród maków wyróżniamy:

    • Futomaki – grube rolki sushi, zazwyczaj zawierające kilka składników, takich jak ryba, warzywa i jajka;
    • Hosomaki – cienkie rolki sushi, przeważnie zawierające tylko jeden składnik;
    • Uramaki – rolki, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a nori oraz składniki w środku;
  3. Temaki – stożki z nori, przypominające tacos, w których znajduje się ryż i różne dodatki.

  4. Sashimi – to plastry surowej ryby lub owoców morza, podawane zazwyczaj na plastrach ogórka lub liściach sałaty.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Czy sushi jest kaloryczne, a może dietetyczne?

Kaloryczność sushi zależy zarówno od użytych składników, jak i wielkości porcji. Szacuje się, że porcja nigiri sushi dostarcza ok. 40-60 kalorii, a sashimi (zawierająca około 6 plasterków ryby) ma średnio ok. 100-150 kalorii, w zależności od rodzaju ryby.

Zobacz też: Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca intensywnym smakiem. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Jedna rolka maki sushi (składająca się z 6-8 kawałków) dostarcza od 200 do 300 kalorii. Z kolei porcja temaki sushi to już 300 do 500 kalorii. Warto pamiętać o tym, że kaloryczność sushi wzrasta wraz z dodawaniem do niego sosów, w szczególności majonezu i składników takich jak tempura.

Jak jeść sushi, aby wyszło nam to na zdrowie? Kto powinien go unikać?

Sushi zazwyczaj zawiera niewielką ilość ryb i warzyw, a jego bazą jest biały ryż o niskiej zawartości błonnika, dlatego ciężko się najeść jego jedną porcją. Aby posiłek zawierający sushi był bardziej sycący, warto spożywać je w towarzystwie np. zupy miso.

Jedzenie gotowego, kupnego sushi, w szczególności zawierającego surowe mięso ryb i owoców morza, niesie za sobą wysokie ryzyko zakażenia licznymi bakteriami m.in. Salmonelli, Escherichia coli (E. coli) czy Vibrio oraz pasożytami, takimi jak przywry, tasiemce czy nicienie.

Dlatego kobiety w ciąży oraz małe dzieci i osoby o obniżonej odporności powinny spożywać wyłącznie dania przygotowane w domu lub te ze sprawdzonych restauracji. Sięgając po sushi, powinny wybierać rolki z warzywami i rybami poddanymi obróbce termicznej.

Pozostali fani japońskiego specjału także powinni kupować sushi tylko ze sprawdzonych źródeł lub przygotowywać je w domu ze składników najwyższej jakości, pamiętając o zachowaniu zasad higieny i odpowiednim myciu oraz przechowywaniu produktów spożywczych.

Źródło:Sushi healthy or unhealty? Healthline

Zadbaj o optymalne trawienie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia