Spis treści
Sushi – tradycyjna potrawa wprost z Japonii
Sushi to japoński odpowiednik naszej kanapki, jego początki sięgają VII w.n.e. Składa się z porcji gotowanego ryżu zawiniętej w wodorosty, wypełnionej rybą i warzywami. Tradycyjnie podaje się je z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem.
Pierwotnie sushi składało się z oczyszczonej, posolonej ryby umieszczonej w ryżu i pozostawionej do fermentacji na kilka tygodni. Kolejnym etapem było dodanie octu do ryżu w celu przyśpieszenia fermentacji i poprawy smaku. Dopiero w XIX w. zaczęto przygotowywać sushi w obecnie znanej formie, która zyskała popularność niemal na całym świecie.
Plusy i minusy jedzenia sushi. Sekret tkwi w poszczególnych składnikach
Czy sushi jest zdrowie? Wielu amatorów japońskich rolek zadaje sobie to pytanie. Bez wątpienia jedzenie warzyw oraz ryb działa na naszą korzyść. Ale co z pozostałymi produktami dodawanymi do sushi? Zobacz w naszej galerii, jaki na nasz organizm działają poszczególne składniki sushi.
Jakie są rodzaje sushi? Te nazwy najczęściej pojawiają się w menu
Wśród najpopularniejszych rodzajów sushi wymienia się:
Nigiri – to najpopularniejsza forma sushi, składająca się z porcji ryżu, na której umieszcza się plaster surowej ryby lub owoców morza.
Maki – to rolka z glona morskiego nori, w którą zawinięty jest ryż i pokrojone na kawałki dodatki: ryby, owoce morza oraz warzywa i owoce; wśród maków wyróżniamy:
- Futomaki – grube rolki sushi, zazwyczaj zawierające kilka składników, takich jak ryba, warzywa i jajka;
- Hosomaki – cienkie rolki sushi, przeważnie zawierające tylko jeden składnik;
- Uramaki – rolki, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a nori oraz składniki w środku;
Temaki – stożki z nori, przypominające tacos, w których znajduje się ryż i różne dodatki.
Sashimi – to plastry surowej ryby lub owoców morza, podawane zazwyczaj na plastrach ogórka lub liściach sałaty.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Czy sushi jest kaloryczne, a może dietetyczne?
Kaloryczność sushi zależy zarówno od użytych składników, jak i wielkości porcji. Szacuje się, że porcja nigiri sushi dostarcza ok. 40-60 kalorii, a sashimi (zawierająca około 6 plasterków ryby) ma średnio ok. 100-150 kalorii, w zależności od rodzaju ryby.
Jedna rolka maki sushi (składająca się z 6-8 kawałków) dostarcza od 200 do 300 kalorii. Z kolei porcja temaki sushi to już 300 do 500 kalorii. Warto pamiętać o tym, że kaloryczność sushi wzrasta wraz z dodawaniem do niego sosów, w szczególności majonezu i składników takich jak tempura.
Jak jeść sushi, aby wyszło nam to na zdrowie? Kto powinien go unikać?
Sushi zazwyczaj zawiera niewielką ilość ryb i warzyw, a jego bazą jest biały ryż o niskiej zawartości błonnika, dlatego ciężko się najeść jego jedną porcją. Aby posiłek zawierający sushi był bardziej sycący, warto spożywać je w towarzystwie np. zupy miso.
Jedzenie gotowego, kupnego sushi, w szczególności zawierającego surowe mięso ryb i owoców morza, niesie za sobą wysokie ryzyko zakażenia licznymi bakteriami m.in. Salmonelli, Escherichia coli (E. coli) czy Vibrio oraz pasożytami, takimi jak przywry, tasiemce czy nicienie.
Dlatego kobiety w ciąży oraz małe dzieci i osoby o obniżonej odporności powinny spożywać wyłącznie dania przygotowane w domu lub te ze sprawdzonych restauracji. Sięgając po sushi, powinny wybierać rolki z warzywami i rybami poddanymi obróbce termicznej.
Pozostali fani japońskiego specjału także powinni kupować sushi tylko ze sprawdzonych źródeł lub przygotowywać je w domu ze składników najwyższej jakości, pamiętając o zachowaniu zasad higieny i odpowiednim myciu oraz przechowywaniu produktów spożywczych.
Źródło:Sushi healthy or unhealty? Healthline