Spis treści
Których produktów nie można jeść na surowo? Co może nam zaszkodzić?
Znaczną część warzyw i niemal wszystkie owoce można – po odpowiednim umyciu i ewentualnym obraniu – spożywać na surowo. Jesteśmy przyzwyczajeni, że niektóre z nich zawsze jemy ugotowane. Jest jednak grupa produktów, które budzą nasze wątpliwości. Sprawdź, na co możesz się narazić, jedząc surowe jajka i dlaczego pod żadnym pozorem nie należy sięgać po surową wieprzowinę.
Czym może grozić jedzenie niektórych surowych produktów?
Podstawowe zagrożenia płynące z jedzenia surowej żywności to:
- zatrucie pokarmowe,
- zakażenie pasożytami,
- trwałe zanieczyszczenia organiczne.
Zatrucie pokarmowe objawia się przez nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha, gorączkę i ból głowy. Symptomy pojawiają się zazwyczaj w ciągu 24 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku i mogą trwać do 7 dni. Najczęściej odpowiadania za nie bakterie Salmonelli, Listerii i E. Coli.
Zakażenia pasożytami są bardzo powszechne na świecie. Szacuje się, że aż 17 milionów ludzi, w większości w Azji Południowo-Wschodniej, cierpi z powodu przywry wątrobowej. Kolejne 10 000 przypadków rocznie – głównie z Chin i krajów Azji Południowo-Wschodniej lub Europy Wschodniej – zostaje zakażonych włośnicą.
Z kolei przypadki tasiemca, związane z wieprzowiną, są trudniejsze do rozpoznania, ale zakłada się, że na całym świecie, tym pasożytom można przypisać 28 000 zgonów rocznie.
Trwałe zanieczyszczenia organiczne tzw. TZO to substancje chemiczne, które są bardzo niebezpieczne dla środowiska i naszego zdrowia. Do naszego organizmu trafią m.in. wraz z zanieczyszczoną żywnością, zakłócając jego prawidłowe funkcjonowanie i prowadząc do zaburzenia układu odpornościowego oraz rozwoju niektórych chorób.
Źródła:
- Can You Eat Pork Rare? All You Need to Know Healthline
- Is Eating Raw Fish Safe and Healthy? Healthline