1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Sushi to jedno z dań kuchni japońskiej, które na stałe...
fot. Huy Phan / Pexels

Czy sushi jest zdrowe?

Sushi to jedno z dań kuchni japońskiej, które na stałe zagościło na polskich stołach. Sprawdź, czy jego jedzenie wychodzi nam na zdrowie.

2 z 9
Ryby są niewątpliwe bardzo zdrowym składnikiem sushi. Jako...
fot. Huy Phan / Pexels

Ryby

Ryby są niewątpliwe bardzo zdrowym składnikiem sushi. Jako jeden z nielicznych pokarmów zawierają witaminę D. Dostarczają także tłuszczów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca i innych organów.

Jednak jej spożycie niesie za sobą ryzyko zakażenia mikrobiologicznego – pasożytami i bakteriami. Zagrożenie rośnie wraz z nieprawidłowym przechowywaniem oraz higieną i warunkami przygotowania potrawy. Jeśli obawiamy się jedzenia jej w tej wersji, wybierzmy rolkę z rybą poddaną obróbce np. pieczoną.

Należy pamiętać także o tym, że mięso ryb i owoców morza może zawierać metale ciężkie, takie jak rtęć. Szczególnie narażone na skażenie są ryby drapieżne.

3 z 9
Biały ryż to główny, a jednocześnie najmniej wartościowy...
fot. Huy Phan / Pexels

Biały ryż

Biały ryż to główny, a jednocześnie najmniej wartościowy składnik sushi. Ma niską zawartość błonnika i znikomą ilość witamin oraz składników mineralnych. Często gotowany jest z cukrem, co jeszcze bardziej pogarsza jego wartość odżywczą.

Szukając zdrowszej wersji sushi, warto zastąpić go ryżem brązowym lub wybierać rodzaje, które zawierają więcej ryby i warzyw, a mniej ryżu.

4 z 9
Podstawowym składnikiem sushi, obok ryżu i ryby, są warzywa....
fot. Shameel Mukkath / Pexels

Warzywa

Podstawowym składnikiem sushi, obok ryżu i ryby, są warzywa. W Polsce do sporządzenia maków najczęściej używane są: sałata, ogórek, marchewka, awokado, por, rzodkiew biała i marynowana oraz tykwa marynowana.

Ta różnorodność sprawia, że jedząc sushi dostarczamy do organizmu różne witaminy, składniki mineralne oraz inne substancje aktywne, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj