2 z 10
Poprzednie
Następne
Czy sushi jest zdrowe? Rozkładamy je na części i sprawdzamy. Poznaj właściwości poszczególnych składników. Ile kalorii jest w rolce?
Ryby
Ryby są niewątpliwe bardzo zdrowym składnikiem sushi. Jako jeden z nielicznych pokarmów zawierają witaminę D. Dostarczają także tłuszczów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca i innych organów.
Jednak jej spożycie niesie za sobą ryzyko zakażenia mikrobiologicznego – pasożytami i bakteriami. Zagrożenie rośnie wraz z nieprawidłowym przechowywaniem oraz higieną i warunkami przygotowania potrawy. Jeśli obawiamy się jedzenia jej w tej wersji, wybierzmy rolkę z rybą poddaną obróbce np. pieczoną.
Należy pamiętać także o tym, że mięso ryb i owoców morza może zawierać metale ciężkie, takie jak rtęć. Szczególnie narażone na skażenie są ryby drapieżne.