https://stronazdrowia.pl
reklama

Czy słodycze bez cukru są zdrowsze? Sprawdź, zanim wrzucisz je do koszyka w sklepie

Patrycja Seklecka
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Myślisz, że słodycz z napisem „zero cukru” na etykiecie to lek na całe zło? Niestety, wpływ tych produktów na zdrowie jest dość złożony. W niektórych przypadkach takie przekąski mogą być szkodliwe. Czy warto jeść słodycze „bez cukru”? Jakie są ich wady i zalety? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

Spis treści

Słodycze bez cukru – czy są zdrowsze od zwykłych?

Zdrowe czy niezdrowe? Produkty dostępne w sklepach najlepiej ocenić na podstawie ich składów. Niestety, zakupy często robimy w pośpiechu, przy wyborze kierując się najbardziej widocznymi napisami na etykietach. „Zdrowe” działy wyrastają w hipermarketach jak grzyby po deszczu – to właśnie tam najczęściej znajdują się słodycze bez cukru. Czy rzeczywiście są zdrowsze od tych z cukrem?

Dowiedz się, czy warto sięgać po nie w sklepie.
Dowiedz się, czy warto sięgać po nie w sklepie.
Juanmonino / Getty Images

Zero cukru, zero ryzyka? To mit

Słodycze, w których składzie nie znajdziesz tradycyjnego cukru rafinowanego z założenia mają być alternatywą dla osób, które chcą wykluczyć „białą śmierć” ze swojej diety. Za słodki smak tego rodzaju produktów najczęściej odpowiadają zamienniki cukru: erytrytol, ksylitol, stewia, maltitol itp.

Produkty „bez cukru” mają sporo zalet, ale nie są pozbawione ryzyka. Sprawdź, jak ich spożycie może wpływać na zdrowie.

Słodycze „bez cukru” a zdrowie zębów

Jak powszechnie wiadomo, nadmierne spożywanie cukru rafinowanego powoduje próchnicę. Czy spożywanie słodyczy z zamiennikami sacharozy może zapobiegać tej chorobie zębów?

Brytyjscy naukowcy sądzą, że tak, ale tylko w konkretnym przypadku. W artykule opublikowanym na łamach magazynu Nature eksperci opublikowali wyniki swoich badań nad takimi słodkościami:

– Produkty bezcukrowe na bazie polioli mogą zmniejszać częstość występowania próchnicy, ale mogą wiązać się z innym zagrożeniem dla zdrowia zębów, erozją zębów, jeśli zawierają kwaśne aromaty. Istnieje potrzeba przeprowadzenia odpowiednio przeprowadzonych badań klinicznych w tym obszarze – podkreślili badacze.

Jeśli dbasz o stan swojego uzębienia i masz ochotę na coś słodkiego, wybieraj produkty m.in. ze stewią, ksylitolem, maltitolem czy erytrytolem, a jednocześnie pamiętaj o tym, by w ich składzie nie było żadnych kwaśnych aromatów (np. owocowych).

Czy cukrzycy mogą jeść słodycze „bez cukru”?

Produkty zawierające słodziki mają zazwyczaj niższy indeks glikemiczny, więc nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Z tego powodu ich sporadyczne spożycie może być dla cukrzyków lepszym wyborem niż jedzenie tradycyjnych słodyczy.

Nie oznacza to jednak, że można jeść ich nieograniczoną ilość – jak we wszystkim, trzeba pamiętać o zachowaniu umiaru. O poradę najlepiej zapytać lekarza lub dietetyka.

Czy słodycze „zero cukru” pomagają w odchudzaniu?

Choć same w sobie oczywiście nie pomagają schudnąć, takie słodycze rzeczywiście mają często mniej kalorii niż ich „cukrowe” odpowiedniki, więc teoretycznie mogą być dobrą alternatywą dla osób na diecie odchudzającej. Należy jednak pamiętać, że organizm potrzebuje pełnowartościowych posiłków, a tego typu produkty powinny być traktowane jako „dodatek”, po który sięgasz, jeśli masz ogromną ochotę na ulubione słodycze.

Co ciekawe, długotrwałe spożycie niektórych słodzików może... zaburzać metabolizm oraz sprzyjać odkładaniu się tłuszczu w jamie brzusznej i mięśniach, co tylko potwierdza, że nie powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie:

Czy słodycze ze słodzikami mogą być szkodliwe? Poznaj ich wady

Mimo swoich zalet, słodycze bez rafinowanego cukru mają wady i mogą być szkodliwe, szczególnie spożywane w nadmiarze:

  • U części osób słodziki stosowane w takich słodyczach mogą powodować wzdęcia i wywołać efekt przeczyszczający.

  • Wpływ słodzików na mikrobiom wciąż jest przedmiotem badań. Niektóre wyniki wskazują, że część tych substancji może może mieć negatywny wpływ na stan flory jelitowej, prowadząc do jej zaburzeń.

  • Utrwalenie złych nawyków żywieniowych – częste jedzenie słodyczy (z cukrem czy bez) przyczynia się do utrwalania złych nawyków żywieniowych. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Po słodycze „bez cukru” staraj się sięgać raz na jakiś czas.

Słodycze bez cukru rafinowanego dla niektórych osób mogą być mniej szkodliwą alternatywą, jednak nie są idealnym produktem, z którym nie wiąże się żadne ryzyko. Na wartość takich przekąsek ogromny wpływ mają także pozostałe składniki – nawet jeśli nie ma w nich cukru, wciąż mogą zawierać mnóstwo szkodliwych substancji w swoim składzie.

Najważniejszy jest umiar – jeśli kupujesz takie słodycze „od święta”, nie masz alergii, a twój organizm dobrze toleruje słodziki, słodycze „bez cukru” nie powinny być dla ciebie dużym zagrożeniem.

Źródła: Nature, diabetyk24.pl

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia