Cierpisz na migreny? Zdziwisz się, co może je wyzwalać! Zobacz 5 grup produktów spożywczych, które mogą wywołać silny ból głowy

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Dieta migrenowa, to przede wszystkim dieta eliminacyjna. Nie jest ona skuteczna we wszystkich przypadkach i nie powinna zastępować leczenia. Najlepiej, aby była skonsultowana z lekarzem.
Dieta migrenowa, to przede wszystkim dieta eliminacyjna. Nie jest ona skuteczna we wszystkich przypadkach i nie powinna zastępować leczenia. Najlepiej, aby była skonsultowana z lekarzem. merc67/123rf
Udostępnij:

Spis treści

Czy to migrena?

Szacuje się, że z powodu migreny cierpi nawet 10% populacji. Mianem migreny określa się silny nawracający, pulsujący ból głowy. Często towarzyszą mu nudności i/lub wymioty oraz światłowstręt i nadwrażliwość na zapachy.

American Migraine Foundation wymienia następujące objawy ułatwiające klasyfikację bólu głowy, jako migrenę:

  • ból głowy jest silny i intensywny – trudny do zniesienia, bądź nie do zniesienia,
  • ból głowy powoduje pulsowanie, często po jednej stronie głowy,
  • doświadczasz nudności i wymiotów oraz wrażliwości na światło, hałas i zapachy,
  • ból głowy nasila się wraz z aktywnością fizyczną lub jakimkolwiek ruchem,
  • trwa długo, od 4 godzin do kilku dni.

Migrena – przyczyny

Jako zasadnicze przyczyny pojawiania się migren wymienia się podłoże genetyczne i czynniki środowiskowe. Naukowcy wciąż badają przyczyny występowania migren obserwując także poziom serotoniny w organizmie oraz aktywność mózgu.

Oprócz podstawowych przyczyn istnieją dziesiątki czynników, które „wyzwalają” pojawienie się migreny. Wśród najczęstszych z nich wymienia się:

  • stres,
  • zmiany hormonalne,
  • zaburzenia snu i odżywiania,
  • intensywny wysiłek fizyczny,
  • zmiany pogody,
  • oświetlenie i zapachy,
  • niektóre pokarmy.

Dowiedz się więcej:

Dieta a migrena

Naukowcy od lat badają wpływ diety na częstotliwość występowania napadów migreny. Odkrywają coraz nowsze powiązania między tzw. triggerami (wyzwalaczami) a pojawianiem się bólu głowy.

Wśród pożywienia, które najczęściej pojawia się na liście „niebezpiecznych” produktów dla osób cierpiących na migreny wymieniane są: alkohol, sery dojrzewające, orzechy i suszone owoce, należy także uważać na spożycie awokado i kiszonek.

Jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że spożycie któregokolwiek z produktów spożywczych może nasilać lub wyzwalać pojawianie się migren, należy skonsultować to spostrzeżenie z lekarzem. Może on zlecić obserwację lub tymczasową elimanację produktu z diety. Nie należy na własną rękę wprowadzać restrykcyjnych diet eliminacyjnych.

Zobacz w galerii: Produkty, które mogą wyzwalać migrenę:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie