1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Wypróbuj najzdrowsze dodatki do owsianki. Zobacz w galerii,...
fot. serezniy/123rf.com

Wypróbuj najzdrowsze dodatki do owsianki. Zobacz w galerii, które wybrać i jak urozmaicić płatki owsiane, aby codziennie smakowały inaczej.

2 z 6
Owsianka na wodzie jest mniej kaloryczna, ale też mniej...
fot. viktoriya89/123rf.com

Owsianka na mleku czy wodzie?

Owsianka na wodzie jest mniej kaloryczna, ale też mniej odżywcza i niezbyt smaczna. Dzięki dodatkowi mleka dodasz do niej nie tylko smak, ale też porcję białka oraz nadasz jej przyjemną, kremową konsystencję. Najlepiej użyć chudego mleka krowiego 2 proc.

Zamiast mleka krowiego do przygotowania owsianki można wykorzystać także napoje roślinne np. sojowe, migdałowe, owsiane czy ryżowe. Owsiankę można również przygotować z dodatkiem fermentowanych napojów mlecznych, takich jak jogurt, maślanka, kefir czy mleko acidofilne. Dzięki temu wzbogacisz swoje płatki o porcję wapnia i bakterii probiotycznych.

3 z 6
Banan jest słodki i pożywny, dzięki czemu wzbogaci smak...
fot. yelenayemchuk/123rf.com

Owsianka z bananem i innymi owocami

Banan jest słodki i pożywny, dzięki czemu wzbogaci smak płatków owsianych oraz doda daniu wartości odżywczych w postaci witamin A, C, E i z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, jod i fosfor.

Do owsianki możesz dokładać zarówno świeże owoce, jak i mrożone. Najlepiej, oprócz bananów, sprawdzą się jagody, borówki, maliny, truskawki, jabłka, gruszki itp. Zawierają one nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także niezwykle cenne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia się organizmu, a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów.

4 z 6
Orzechy lub nasiona takie jak migdały, orzechy włoskie,...
fot. keira01/123rf.com

Orzechy i nasiona do owsianki

Orzechy lub nasiona takie jak migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekan, pestki słonecznika lub dyni, nasiona chia czy mielone siemię lniane to porcja zdrowych tłuszczów, a także magnezu i potasu. Dzięki nim owsianka będzie bardziej treściwa i sycąca, co sprawi, że po godzinie od jej zjedzenia nie doświadczymy napadu wilczego głodu. Orzechy nadadzą jej także chrupkości.

Tłuszcze zawarte w orzechach wbrew pozorom pozwolą nam więc na utrzymanie właściwej wagi, ponieważ zapobiegną podjadaniu między posiłkami. Orzechy i nasiona wspierają również pracę mózgu, mięśni i serca. Zamiast nich lub dodatkowo możesz również dodać do owsianki masło orzechowe albo pastę tahini z sezamu.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Zobacz również

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!