1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Wypróbuj najzdrowsze dodatki do owsianki. Zobacz w galerii,...
fot. serezniy/123rf.com

Wypróbuj najzdrowsze dodatki do owsianki. Zobacz w galerii, które wybrać i jak urozmaicić płatki owsiane, aby codziennie smakowały inaczej.

2 z 6
Owsianka na wodzie jest mniej kaloryczna, ale też mniej...
fot. viktoriya89/123rf.com

Owsianka na mleku czy wodzie?

Owsianka na wodzie jest mniej kaloryczna, ale też mniej odżywcza i niezbyt smaczna. Dzięki dodatkowi mleka dodasz do niej nie tylko smak, ale też porcję białka oraz nadasz jej przyjemną, kremową konsystencję. Najlepiej użyć chudego mleka krowiego 2 proc.

Zamiast mleka krowiego do przygotowania owsianki można wykorzystać także napoje roślinne np. sojowe, migdałowe, owsiane czy ryżowe. Owsiankę można również przygotować z dodatkiem fermentowanych napojów mlecznych, takich jak jogurt, maślanka, kefir czy mleko acidofilne. Dzięki temu wzbogacisz swoje płatki o porcję wapnia i bakterii probiotycznych.

3 z 6
Banan jest słodki i pożywny, dzięki czemu wzbogaci smak...
fot. yelenayemchuk/123rf.com

Owsianka z bananem i innymi owocami

Banan jest słodki i pożywny, dzięki czemu wzbogaci smak płatków owsianych oraz doda daniu wartości odżywczych w postaci witamin A, C, E i z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, jod i fosfor.

Do owsianki możesz dokładać zarówno świeże owoce, jak i mrożone. Najlepiej, oprócz bananów, sprawdzą się jagody, borówki, maliny, truskawki, jabłka, gruszki itp. Zawierają one nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także niezwykle cenne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia się organizmu, a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów.

4 z 6
Orzechy lub nasiona takie jak migdały, orzechy włoskie,...
fot. keira01/123rf.com

Orzechy i nasiona do owsianki

Orzechy lub nasiona takie jak migdały, orzechy włoskie, laskowe, pekan, pestki słonecznika lub dyni, nasiona chia czy mielone siemię lniane to porcja zdrowych tłuszczów, a także magnezu i potasu. Dzięki nim owsianka będzie bardziej treściwa i sycąca, co sprawi, że po godzinie od jej zjedzenia nie doświadczymy napadu wilczego głodu. Orzechy nadadzą jej także chrupkości.

Tłuszcze zawarte w orzechach wbrew pozorom pozwolą nam więc na utrzymanie właściwej wagi, ponieważ zapobiegną podjadaniu między posiłkami. Orzechy i nasiona wspierają również pracę mózgu, mięśni i serca. Zamiast nich lub dodatkowo możesz również dodać do owsianki masło orzechowe albo pastę tahini z sezamu.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta