Spis treści
Co oczyszcza płuca? Zioła na zatoki, kaszel i alergię
Objawy stanów zapalnych w układzie oddechowym można i warto łagodzić ziołami nie tylko, gdy są ostre, ale także przy chronicznych dolegliwościach. Przewlekłe zapalenie o niskim nasileniu stanowi ukrytą przyczynę powikłań, a na dodatek z czasem postępuje.
Dolegliwości takie, jak chroniczny kaszel, nadmiar śluzu, nadwrażliwość na zanieczyszczenia powietrza, podrażnienie błon śluzowych i duszności, to problemy odczuwane w związku zapaleniem zatok, infekcją wirusową, alergią oddechową czy astmą oskrzelową, jak również smogiem i paleniem tytoniu.
Uporczywy kaszel często bywa objawem przewlekłego zapalenia oskrzeli, w którym występuje wraz ze śluzową wydzieliną dłużej niż 3 miesiące w roku w ciągu dwóch kolejnych lat. Zapalenia w obrębie dróg oddechowych przyczyniają się ponadto do kaszlu odruchowego, w którym niedobór śluzu jest przyczyną dolegliwości bólowych.
Sprawdź: To nasila objawy astmy. Unikaj wyzwalaczy duszności
Głównym sprawcą utrzymujących się problemów z płucami i drogami oddechowymi jest zanieczyszczenie powietrza dymem tytoniowym, spalinami, pyłami, środkami czystości i innymi szkodliwymi czynnikami drażniącymi. Aby ułatwić sobie oddychanie, warto sięgnąć po odpowiednie rośliny lecznicze.
Zobacz w naszej galerii najlepsze zioła na oczyszczenie płuca i ułatwienie oddychania.
Co jest dobre na wzmocnienie płuc i oskrzeli?
Problemy z płucami i oskrzelami należy łagodzić nawet wtedy, gdy nie są nasilone. To zapobiega ich dalszemu osłabieniu i kompikacjom. Przewlekły kaszel doprowadza bowiem do wzrostu ciśnienia w klatce piersiowej i obciąża serce, natomiast duszności pozbawiają organizm odpowiednich ilości tlenu i możliwości usuwania dwutlenku węgla, co sprzyja zakwaszeniu organizmu. Stan zapalny wpływa negatywnie na cały organizm, zwiększając zagrożenie także innymi chorobami.
Czytaj też: Te zioła to wewnętrzny „opatrunek” dla organizmu m.in. dla dróg oddechowych
W takich sytuacjach pomocna może być nie tylko aromaterapia, ale także zażywanie ziół, które działają też na niższe drogi oddechowe. W jaki sposób stosować zioła rośliny i suplementy diety na płuca? Możliwości jest wiele, przy czym najlepiej połączyć kilka strategii (najlepiej z użyciem tych samych składników, jak np. tymianek do picia i masażu).
Warto stosować zwłaszcza:
- zioła do picia, kapsułkowane i w postaci ekstraktów (zastosowanie wewnętrzne),
- płukanki łagodzące do jamy ustnej i gardła (zastosowanie zewnętrzne),
- olejki eteryczne – podgrzewane w kominku do aromaterapii lub dyfuzorze, a także stosowane do inhalacji z parą wodną oraz do smarowania i masażu ciała; niektóre olejki o jakości spożywczej można przyjmować jako suplement diety (zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne),
- olej z czarnuszki – cenny suplement diety i składnik kosmetyczny.
Najlepsze zioła na drogi oddechowe znajdziesz w galerii.
Co atakuje układ oddechowy?
Drogi oddechowe stanowią barierę, która chroni organizm przed działaniem zanieczyszczeń zawartych we wdychanym powietrzu, w tym wywołującymi choroby drobnoustrojami. W obecnych czasach układ oddechowy jest mocno obciążony, co staje się źródłem przewlekłych stanów zapalnych. To z kolei prowadzi nie tylko do zwiększenia podatności na infekcje, ale także utrzymywania się objawów.
Wynikiem infekcji, a więc choroby zakaźnej, są zazwyczaj ostre dolegliwości. Wymagają leczenia objawowego i odpoczynku, a najlepiej także wspomagania za pomocą ziół o działaniu przeciwzapalnym, napotnym i przeciwwirusowym.
Problemów dotyczących płuc nie należy przy tym ignorować ani w sytuacji przewlekłych objawów o nieznanej przyczynie, ani tym bardziej tych ostrych. Chroniczny kaszel u palacza może być objawem raka płuc, a wraz z wydzieliną i dusznościami bywa oznaką rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.
Co jeść, żeby zregenerować płuca?
Kuracja wzmacniająca płuca nie może obyć się bez zmiany diety, która powinna obfitować w przeciwutleniacze. To bardzo wrażliwe składniki, które znajdują się głównie w świeżych warzywach i owocach (a także innych naturalnych produktach, przede wszystkim roślinnych), a w organizmie hamują procesy degeneracji i starzenia tkanek. Zwiększone ilości tych związków wspomogą gojenie stanów zapalnych i uszkodzeń, a najważniejszym z nich jest zielony barwnik chlorofil. Absolutne minimum to pół kilograma warzyw i owoców dziennie, najlepiej na surowo.
Zobacz: Jak zatrzymać napad kaszlu?
Chlorofil, którego skarbnicą są ciemnozielone warzywa, zwłaszcza liściaste, ma właściwości odtruwające, wspomagające regenerację i zmniejszające zapalenie, a dla jego pochodnych wykazano, że działa antybakteryjnie, antywirusowo, a nawet może hamować rozwój raka płuc.
Bogata w chlorofil zielenina powinna być częścią codziennej diety osób, które sięgają po nikotynę – zarówno w formie wyrobów tytoniowych, jak i e-papierosów, a także żyją w dużych miastach, gdzie z powodu nadmiaru samochodów smog jest problemem całorocznym.
Zalecana dla zdrowia ilość to 2-3 porcje warzyw dziennie, przy czym porcja jest równa szklance kawałków – albo 2 szklankom liści, jeśli sięgamy po polecany jarmuż, szpinak, rukolę, roszponkę, sałatę rzymską czy świeże zioła kulinarne.