Wypróbuj drożdże do picia. Napój wzmocni odporność, uspokoi i poprawi stan skóry, włosów i paznokci. Poznaj przepis na napój drożdżowy

Monika Góralska
Napój drożdżowy warto pić w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.
Napój drożdżowy warto pić w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu skóry, włosów i paznokci. fahrwasser, deyangeorgiev/123rf.com
Picie drożdży poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Ze względu na zawartość w drożdżach witaminy A, C, z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk i magnez przyrządzony z nich napój drożdżowy wzmacnia również odporność, redukuje zmęczenie, odżywia, koi nerwy i poprawia samopoczucie. Sprawdź, jak przygotować napój z drożdży i jak go pić.

Spis treści

Czy picie drożdży jest zdrowe?

Drożdże bogatym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, B2, B3, B5, B6 biotyny (witaminy B7 lub H) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawierają także składniki mineralne takie jak fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas, chrom i selen, a także błonnik, witaminę E i inne antyoksydanty. Są przy tym niskokaloryczne w 100 g drożdży znajduje się ok. 90 kcal.

Napój drożdżowy ma wiele właściwości pielęgnacyjnych, leczniczych i odżywczych:

  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • niweluje trądzik,
  • wspiera odporność,
  • leczy biegunkę,
  • redukuje zmęczenie i dodaje energii,
  • poprawia nastrój.

Zobacz także:

Przepis na napój drożdżowy

Istnieją różne rodzaje drożdży, które dzieli się ze względu na zastosowanie np. drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze czy drożdże gorzelnicze. W każdych z nich jednak znajdują się te same organizmy należące do rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae cerevisiae). Do przygotowania napoju drożdżowego najlepiej jest wybrać świeże drożdże w kostce, które znajdziesz w sklepowych lodówkach.

Czytaj także: Użyj zamiast bułki tartej i sera. Tani i zdrowy zamiennik odmładza, wspomaga pracę jelit, dodaje energii. Wypróbuj smaczne płatki drożdżowe

Napój z drożdży stosuj jako kurację i pij 2-3 razy w tygodniu po jednej szklance dziennie przez 2 miesiące.

Napój drożdżowy – przepis
Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki),
  • 250 ml wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie do smaku).

Przygotowanie:

  1. Drożdże zalej wrzącą wodą. Możesz je także zagotować. Dzięki temu zostaną one „zabite” i nie będą fermentować w jelitach.
  2. Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
  3. Napój ostudź i pij najlepiej rano, przed posiłkiem.
  4. Aby drożdże lepiej smakowały można je też rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i zalać szklanką mleka, a do smaku dodać miód (już po ostudzeniu) lub cukier.

Przeciwwskazania do picia drożdży

Mimo wielu cennych właściwości tego napoju nie każdy może pić drożdże. Mogą one bowiem wywołać skutki uboczne takie jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy, a także bóle głowy. Przyczyną objawów może być też nadwrażliwość lub alergia na drożdże, której objawy mogą obejmować wysypkę i duszności.
Drożdży nie powinny też spożywać osoby chorujące na nawracające [b]infekcje grzybicze spowodowane przez drożdżakiCandida albicans
oraz osoby z chorobami zapalnymi jelit np. chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelit. Drożdże nie są wskazane również w połączeniu z niektórymi lekami, ponieważ mogą zmieniać ich działanie.

Bezpieczniejszym sposobem na skorzystanie z cennych właściwości drożdży jest przyjmowanie ich w tabletkach dostępnych jako suplementy diety lub dodawanie do potraw drożdży nieaktywnych w postaci suszonych płatków.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Piłam drożdże na wzmocnienie włosów, ale też stosowałam zewnętrznie ziołową wcierkę kaminomoto i robiłam regularne peelingi skóry głowy, żeby pobudzić krążenie. Urosło mi sporo nowych baby hair :)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia