Spis treści
Czy picie drożdży jest zdrowe?
Drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, B2, B3, B5, B6 biotyny (witaminy B7 lub H) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawierają także składniki mineralne takie jak fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas, chrom i selen, a także błonnik, witaminę E i inne antyoksydanty. Są przy tym niskokaloryczne w 100 g drożdży znajduje się ok. 90 kcal.
Napój drożdżowy ma wiele właściwości pielęgnacyjnych, leczniczych i odżywczych:
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- niweluje trądzik,
- wspiera odporność,
- leczy biegunkę,
- redukuje zmęczenie i dodaje energii,
- poprawia nastrój.
Zobacz także:
Przepis na napój drożdżowy
Istnieją różne rodzaje drożdży, które dzieli się ze względu na zastosowanie np. drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze czy drożdże gorzelnicze. W każdych z nich jednak znajdują się te same organizmy należące do rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae cerevisiae). Do przygotowania napoju drożdżowego najlepiej jest wybrać świeże drożdże w kostce, które znajdziesz w sklepowych lodówkach.
Napój z drożdży stosuj jako kurację i pij 2-3 razy w tygodniu po jednej szklance dziennie przez 2 miesiące.
Napój drożdżowy – przepis
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki),
- 250 ml wrzącej wody,
- 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie do smaku).
Przygotowanie:
- Drożdże zalej wrzącą wodą. Możesz je także zagotować. Dzięki temu zostaną one „zabite” i nie będą fermentować w jelitach.
- Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
- Napój ostudź i pij najlepiej rano, przed posiłkiem.
- Aby drożdże lepiej smakowały można je też rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i zalać szklanką mleka, a do smaku dodać miód (już po ostudzeniu) lub cukier.
Przeciwwskazania do picia drożdży
Mimo wielu cennych właściwości tego napoju nie każdy może pić drożdże. Mogą one bowiem wywołać skutki uboczne takie jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy, a także bóle głowy. Przyczyną objawów może być też nadwrażliwość lub alergia na drożdże, której objawy mogą obejmować wysypkę i duszności.
Drożdży nie powinny też spożywać osoby chorujące na nawracające [b]infekcje grzybicze spowodowane przez drożdżakiCandida albicans oraz osoby z chorobami zapalnymi jelit np. chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelit. Drożdże nie są wskazane również w połączeniu z niektórymi lekami, ponieważ mogą zmieniać ich działanie.
Bezpieczniejszym sposobem na skorzystanie z cennych właściwości drożdży jest przyjmowanie ich w tabletkach dostępnych jako suplementy diety lub dodawanie do potraw drożdży nieaktywnych w postaci suszonych płatków.