Spis treści
Jaka mikstura na przeziębienie?
W ochronie przed przeziębieniem, a także w razie jego pierwszych objawów, warto sięgnąć po leczniczą miksturę ze sprawdzonych składników zwalczających drobnoustroje i wspomagających odporność organizmu. Przepisów na lecznicze specyfiki jest wiele, my jednak proponujemy nieco inną wersję niż klasyki.
Polecamy skorzystać z ulubionego przepisu amerykańskiej dietetyczki Maty Harrington, autorki ebooków „Five Meals, One Grocery List” i „Easy Eats Recipe Ebook”. Nie tylko wspomaga odporność, ale też wspiera układ trawienia. Ekspertka pije go codziennie rano od czasu, gdy temperatura w nocy zaczęła spadać i wcześniej robi się ciemno.
Zwłaszcza jeżeli czujesz, że bierze cię infekcja oddechowa, przygotuj ten napój z prostych kuchennych składników, zaczynając od octu jabłkowego.
Jak przygotować miksturę na przeziębienie z octem jabłkowym?
Do kubka odmierz łyżkę stołową octu jabłkowego, który wspomaga prawidłowe środowisko w jelicie grubym. Pomaga także ustabilizować poziom cukru we krwi po posiłkach.
Ważne, by był to naturalny ocet jabłkowy – mętny, niepasteryzowany fermentowany sok z jabłek. Stanowi tradycyjny środek na przeziębienia, który zapewnia probiotyki wspierające układ odpornościowy. Rolę korzystnych bakterii w zwalczaniu infekcji oddechowych potwierdziły badania. Ocet jabłkowy może także ułatwiać wydalanie zagęszczonej wydzieliny z dróg oddechowych. Przy kaszlu stosowano go już od pierwszej dekady XIX w. W redukcji objawów oddechowych pomagać mogą także polifenole pochodzące z jabłek.
Następnym składnikiem jest sok z całej cytryny. Ilość płynu z całego owocu to 2-4 łyżki, czyli do 1/4 szklanki. W takiej maksymalnej porcji zawarte jest 12,5-37,5 mg witaminy C, która pomaga zapobiegać spadkom odporności (zawartość wit. C w 100 ml soku wynosi 20-60 mg).
Ostatnim składnikiem jest łyżka specjalnej mikstury z czosnku z miodem. To tak naprawdę fermentowany czosnek w ciemnym kolorze, który oprócz właściwości antybiotycznych i antywirusowych, prebiotyków wspierających ochronną mikroflorę jelita zapewnia także bakterie mlekowe. Składniki te, a także inne stymulujące układ immunologiczny, pochodzą także z miodu.
Aby przygotować czosnek fermentowany, potrzebna jest spora ilość świeżego, płynnego miodu i nieuszkodzonych ząbków czosnku. Czosnkiem wypełnia się słoik do połowy, po czym dolewa do pełna miodu. Po zamknięciu należy ustawić go w ciemnym miejscu i co drugi dzień wypuszczać tworzące się w nim gazy. Warto też od czasu do czasu wymieszać całość. Po miesiącu mikstura będzie gotowa. Wtedy należy wstawić ją do lodówki. A do czasu, gdy powstanie, do napoju można dawać oddzielnie miód i odrobinę zgniecionego czosnku.
Maty zalewa składniki napoju ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
– To niemal jak gwarancja, że nie zachorujesz – przekonuje autorka przepisu i uzupełnia, że można też dołożyć ząbki czosnku ze słoika i je zjeść.
Źródła:
Nutritionist shares 'immunity tea' recipe that's 'seriously life-changing' Mirror
Apple Cider Vinegar for Colds Healthline
Raw Fermented Garlic Honey Recipe + Uses and Benefits Skin Balm Apothecary
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?