Witamina D łagodzi przebieg COVID-19
Wyniki nowego badania, które opublikowano na łamach czasopisma PLOS ONE dostarczyły ciekawych wniosków. Na wstępie warto jednak zauważyć, że naukowcy zamiast skupiać się na potencjalnie leczniczym wpływie witaminy D na przebieg choroby koronawirusowej sprawdzili, czy jej poziom we krwi ma związek z ciężkością przebiegu COVID-19.
Grupę badawczą stanowiło 235 pacjentów w wieku 20-90 lat (37 proc. osób miało więcej niż 65 lat), którzy przed 1 maja 2020 roku zostali przyjęci do szpitala Sina w Tehenanie w Iranie, i zgodzili się za wykonanie badania pomiaru stężenia witaminy D we krwi. Biorąc pod uwagę jej zawartość w organizmach pacjentów, naukowcy podzielili ich na dwie grupy: pierwszą stanowiło 77 osób z optymalnym poziomem witaminy D w surowicy (30-50 ng/ml), a drugą osoby z niższym.
Zobacz też: Czy branie witaminy D pomoże uchronić się przed COVID-19? Jej niedobór wpływa na przebieg choroby
Okazało się, że pacjenci hospitalizowani z powodu COVID-19, u których poziom witaminy D był optymalny, łagodniej przechodzili chorobę, niż osoby z niedoborem tego związku we krwi.
Co więcej, naukowcy zaobserwowali, że pacjenci z wystarczającym stężeniem cholekalcyferolu mieli wyższy odsetek limfocytów we krwi oraz niższy poziom białka C-reaktywnego (wysoki poziom informuje o stanie zapalnym), co wskazuje, że ich układ odpornościowy był silniejszy. Choć grupa badawcza była niewielka, autorzy sugerują, że warto zadbać o poprawę poziomu witaminy D we krwi pacjentów, szczególnie hospitalizowanych.
Z ostatniej chwili:
Witamina D zmniejsza ryzyko infekcji koronawirusem
Wspominane badanie to nie jedyne podejmujące tematykę wpływu witaminy D na przebieg infekcji SARS-CoV-2. Już w kwietniu br. naukowcy zaobserwowali, że osoby z optymalnym poziomem cholekalcyferolu we krwi są prawdopodobnie mniej narażone na infekcję nowym koronawirusem. We wrześniu badacze z Uniwersytetu w Chicago zaobserwowali, że osoby z niedoborem witaminy D dwukrotnie częściej chorowały na COVID-19 niż osoby z optymalnym jej poziomem we krwi. Należy nadmienić, że duży wpływ na obserwowane wyniki miał z pewnością czas realizacji badań, przypadający na miesiące zimowe. W tym okresie roku niedobory witaminy D we krwi stwierdzane są częściej, niż w miesiącach letnich.
Dlaczego witamina D może pomóc w walce z koronawirusem?
Choć witamina D kojarzona jest przede wszystkim ze wzmacnianiem kości, to nie jedyna jej rola w organizmie człowieka. Ten związek ma bowiem ogromne znaczenie dla odporności, a osoby z jego niedoborem częściej miewają infekcje.
Witamina D nasila produkcję limfocytów T i wpływa na ich działanie. Wzmacnia skórę, która chroni przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów do organizmu, oraz uczestniczy w procesach wydzielania w organizmie związków, które walczą z patogenami. Zmniejsza wykorzystanie zasobów witaminy C, które gromadzone są w limfocytach i wykorzystywane w pierwszych etapach infekcji. A także wpływa na syntezę glutationu, czyli związku o działaniu przeciwutleniającym, który ogranicza stan zapalny w organizmie towarzyszący m.in. chorobom wirusowym.
Dane literaturowe wskazują, że zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 związanie jest z nasiloną produkcją cytokin prozapalnych i białka C-reaktywnego (którego stężenie wzrasta w stanach zapalnych). Ten stan nazywany jest tzw. burzą cytokin. Witamina D ma działanie przeciwne, gdyż hamuje syntezę prozapalnych związków, nasilając jednocześnie wytwarzanie tych przeciwzapalnych w tym cytokin. To białka układu odpornościowego, które służą do wzajemnej komunikacji.
WAŻNE! Aby witamina D wykazywała swoje działanie, powinna znajdować się we krwi w optymalnym stężeniu 30-50 ng/ml. Niestety jej poziom obniża się wraz z wiekiem, a także podczas miesięcy zimowych.
Witaminę D warto suplementować
Naukowcy uważają, że tak silny początek epidemii, który miał miejsce w grudniu 2019 roku może mieć związek z naturalnie obniżonym poziomem cholekalcyferolu we krwi. Nie jest to odosobniona choroba zakaźna, gdyż podobne dane zauważa się również w przypadku nasilenia innych chorób np. grypy w okresie zimowym. Eksperci sugerują, że zadbanie o odpowiedni poziom witaminy D3 we krwi pomoże uchronić przed infekcjami i złagodzi ich przebieg.
Źródła:
- Grant W. B i zespół badwaczy: Evidence that witamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infectiona and death Nutrients, 2020.
- Zespół badawczy: Rekomendacje. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Postępy Neonatologii 2018.
- Maghbooli Z. I wsp.: Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. PLOS One, 2020.