Spis treści
Czy picie wina jest szkodliwe?
Wino to napój zawierający kilkanaście procent alkoholu etylowego – związku o potwierdzonej szkodliwości dla zdrowia. Zwłaszcza to czerwone zawiera jednak prozdrowotne związki z winogron w postaci antyoksydacyjnych polifenoli i fitoestrogenów, które mogą zmniejszać niekorzystny efekt, np. chroniąc komórki nerwowe przed uszkodzeniami.
Sprawdź: Dlaczego po czerwonym winie boli głowa?
Chociaż spożywanie alkoholu jako takiego zwiększa zagrożenie rozwojem różnych typów raka, w tym głowy i szyi, przełyku, piersi, wątroby, okrężnicy i odbytnicy, umiarkowane ilości wina – zwłaszcza w zdrowej diecie – mogą mieć przeciwne działanie. Jest to kwestia bardzo złożona i nie do końca poznana przez naukę. Teraz wiemy na ten temat więcej, a to dzięki analizie badań z pisma „Frontiers in Nutrition”.
Jedzenie jagód i picie czerwonego wina obniża ciśnienie krwi i poprawia trawienie!
Badania naukowców z Wielkiej Brytanii udowadniają, że osoby spożywające produkty bogate we flawonoidy takie jak jagody, winogrona i czerwone wino mają niższe ciśnienie krwi od osób, których dieta jest...
Największa analiza skutków picia wina. Aż 4,3 mln osób!
By przeprowadzić analizę prac poświęconych związkom wina z rakiem, naukowcy pozyskali dane z baz takich, jak Cochrane, Scopus, Web of Science i MEDLINE (PubMed) z okresu od momentu ich powstania do 12 grudnia 2022 r. Uwzględniono badania dotyczące zachorowań na określone nowotwory: górnego odcinka przewodu pokarmowego, nerek, okrężnicy, odbytu, skóry, trzustki, mózgu, płuc oraz ginekologiczne. Okres obserwacji ustalono na 5 lat.
Zobacz: Piwo i wódka niszczą organizm bardziej niż inne alkohole
Po dokładnej selekcji z ponad 12,5 tys. badań wyłoniono 73 prace wysokiej jakości, z czego 31 stanowiły badania kohortowe, a 42 – badania kliniczne z grupą kontrolną. Dotyczyły zachorowań w krajach takich, jak Niemcy, Francja, Dania, Wielka Brytania, Holandia, Hiszpania, Włochy, Grecja, Szwecja, Norwegia, Stany Zjednoczone, Kanada, Urugwaj, Argentyna, Portoryko, Hawaje, Australia i Nowa Zelandia. W badaniach tych wzięło w sumie aż 4,3 miliona osób (a dokładnie: 4 346 504) w wieku 18-103 lat.
Co się okazało? Nie znaleziono związku między piciem wina i zwiększonym ryzykiem rozwoju raka. Wręcz przeciwnie, konsumpcja tego napoju wskazywała na działanie ochronne przed rozwojem nowotworów – zwłaszcza raka mózgu, płuc, skóry i trzustki.
Te 4 rzeczy łączą ludzi dożywających setki. Na liście nie ma siłowni
Długie i zdrowe życie to marzenie wielu z nas. Sposobów na długowieczność szukano od wieków. Powstawały eliksiry i inne specyfiki, które miały to zapewnić. Współcześnie istnieją niebieskie strefy – mi...
Wino w ochronie przed nowotworami
Korzystne działanie wina na zmniejszenie zagrożenia rakiem wynika z zawartości cennych składników takich, jak resweratrol. Występuje on w skórkach wina, a więc w zawierającym je winie czerwonym. Wykazano, że ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwmutagenne, które może hamować kancerogenezę. Zmniejsza też wydzielanie zapalnej cytokiny – cyklooksygenazy 1 (COX1), utrudniając powstawanie i rozrost komórek nowotworowych.
Czerwone wino w profilaktyce chorób wieku starczego?
Jak donoszą naukowcy, niewielkie ilości resweratrolu, składnika winogron i czerwonego wina, mogą wzmocnić korzystne działanie estrogenu, tj. ochrona przed chorobami metabolicznymi i pogorszeniem funkc...
W czerwonym winie są obecne także inne antyoksydanty, m.in. kwercetyna, antocyjany i garbniki. Zwiększają one ochronę przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami. Hamują ponadto aktywność enzymów o nazwie mieloperoksydaza (MPO) i cyklooksygenaza-2 (COX-2) w procesie nowotworowym.
Choć picie alkoholu powiązano wcześniej z rozwojem raka żołądka, związek ten okazał się słabszy w przypadku osób wybierających wino. Naukowcy sądzą, że to efekt działania wysokiej kwasowości tego trunku. Zakwaszając żołądek, może on hamować rozwój szkodliwych bakterii. Jest wśród nich patogen o nazwie Helicobacter pylori, który wpływa na rozwój wrzodów i raka żołądka.
Niestety, w analizowanych badaniach wielkość spożywanych porcji wina nie była określona w jednakowy sposób, dlatego potrzeba jest więcej prac, by sprecyzować te porcje. Najlepiej więc trzymać się zalecanych dotąd umiarkowanych ilościach. To nie więcej niż 1-2 kieliszki dziennie (i do 14 tygodniowo). Trzeba też uwzględnić czynniki takie, jak dieta, styl życia i status socjoekonomiczny.
Należy pamiętać, że do krytycznych czynników przyczyniających się do rozwoju nowotworów należy także palenie tytoniu i otyłość, czyli wysoki wskaźnik masy ciała (BMI). W przypadku osób borykających się z tymi problemami alkohol może mieć bardziej szkodliwe działanie, podczas gdy zdrowe nawyki i prawidłowa masa ciała mogą ten efekt zmniejszać. Nie bez powodu wino jest pełnoprawnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, która została (nie tylko) w tym roku uznana za najzdrowsze menu.
Źródło: Moderate wine consumption may reduce the risk of some cancers News Medical