Uwaga na niebezpieczny makaron! GIS wycofuje produkt po wykryciu substancji zagrażającej konsumentom

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Klienci, którzy kupią ten makaron, są zagrożeni poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. W wyrobie wykryto substancję, która nie powinna tam się znaleźć. Ze sprzedaży wycofano już jedną partię, kolejne są sprawdzane. Zobacz, czy nie masz tego produktu w kuchennej szafce.
Paczki z suchym makaronem i znak ostrzeżenia
Uwaga na makaron! Jego skład nie jest zgodny z deklarowanym i stanowi zagrożenie zdrowotne dla konsumentów Tatiana Atamaniuk/Getty Images

Spis treści

GIS wycofuje makaron świderki

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów produkt zbożowy i ostrzega przed zagrożeniem związanym z jego spożyciem. Jak poinformowano, w badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność jego składu z tym deklarowanymi na opakowaniu. Dotyczy ona zawartości glutenu w makaronie oznakowanym jako bezglutenowy.

Sprawdź też: GIS wycofuje produkty z Salmonellą. Decyzja z 8 listopada 2023 r.

Decyzja GIS o wycofaniu dotyczy jednej partii produktu:

  • nazwa – Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli,
  • numer partii – 21 03 25 B,
  • data minimalnej trwałości – 21.03.2025
  • producent – Sam Mills International S.A., Rumunia
  • dystrybutor w Polsce – Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.
Zdjęcia opakowania makaronu bezglutenowego z partii wycofanej przez GIS
Opakowanie Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli Główny Inspektorat Sanitarny

Jest to makaron typu świderki (fusilli) z mąki kukurydzianej, czyli bezglutenowej. Dystrybutor zlecił dodatkowe badania na obecność glutenu w tym wyrobie.

Ten makaron zaszkodzi przy celiakii i nie tylko

Wycofany makaron bezglutenowy jest zagraża zdrowiu osób, dla których jest przeznaczony. Są to pacjenci z celiakią, czyli chorobą trzewną, w której nawet niewielkie ilości tego białka pszennego (obecnego też w życie i jęczmieniu) powodują niebezpieczne reakcje i powikłania.

W przypadku nietolerancji glutenu może on doprowadzić do zaburzeń jelitowych i zaostrzenia chorób zapalnych, w których występuje ten problem. Natomiast spożycie produktu przez osoby z alergią na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

W przypadku celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii makaronu ze wskazanej partii nie należy spożywać, tylko zwrócić do sklepu.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia