Uwaga na niebezpieczny makaron! GIS wycofuje produkt po wykryciu substancji zagrażającej konsumentom

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Klienci, którzy kupią ten makaron, są zagrożeni poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. W wyrobie wykryto substancję, która nie powinna tam się znaleźć. Ze sprzedaży wycofano już jedną partię, kolejne są sprawdzane. Zobacz, czy nie masz tego produktu w kuchennej szafce.
Paczki z suchym makaronem i znak ostrzeżenia
Uwaga na makaron! Jego skład nie jest zgodny z deklarowanym i stanowi zagrożenie zdrowotne dla konsumentów Tatiana Atamaniuk/Getty Images

Spis treści

GIS wycofuje makaron świderki

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów produkt zbożowy i ostrzega przed zagrożeniem związanym z jego spożyciem. Jak poinformowano, w badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność jego składu z tym deklarowanymi na opakowaniu. Dotyczy ona zawartości glutenu w makaronie oznakowanym jako bezglutenowy.

Sprawdź też: GIS wycofuje produkty z Salmonellą. Decyzja z 8 listopada 2023 r.

Decyzja GIS o wycofaniu dotyczy jednej partii produktu:

  • nazwa – Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli,
  • numer partii – 21 03 25 B,
  • data minimalnej trwałości – 21.03.2025
  • producent – Sam Mills International S.A., Rumunia
  • dystrybutor w Polsce – Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.
Zdjęcia opakowania makaronu bezglutenowego z partii wycofanej przez GIS
Opakowanie Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli Główny Inspektorat Sanitarny

Jest to makaron typu świderki (fusilli) z mąki kukurydzianej, czyli bezglutenowej. Dystrybutor zlecił dodatkowe badania na obecność glutenu w tym wyrobie.

Ten makaron zaszkodzi przy celiakii i nie tylko

Wycofany makaron bezglutenowy jest zagraża zdrowiu osób, dla których jest przeznaczony. Są to pacjenci z celiakią, czyli chorobą trzewną, w której nawet niewielkie ilości tego białka pszennego (obecnego też w życie i jęczmieniu) powodują niebezpieczne reakcje i powikłania.

W przypadku nietolerancji glutenu może on doprowadzić do zaburzeń jelitowych i zaostrzenia chorób zapalnych, w których występuje ten problem. Natomiast spożycie produktu przez osoby z alergią na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

W przypadku celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii makaronu ze wskazanej partii nie należy spożywać, tylko zwrócić do sklepu.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia