Spis treści
GIS wycofuje makaron świderki
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów produkt zbożowy i ostrzega przed zagrożeniem związanym z jego spożyciem. Jak poinformowano, w badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność jego składu z tym deklarowanymi na opakowaniu. Dotyczy ona zawartości glutenu w makaronie oznakowanym jako bezglutenowy.
Sprawdź też: GIS wycofuje produkty z Salmonellą. Decyzja z 8 listopada 2023 r.
Decyzja GIS o wycofaniu dotyczy jednej partii produktu:
- nazwa – Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli,
- numer partii – 21 03 25 B,
- data minimalnej trwałości – 21.03.2025
- producent – Sam Mills International S.A., Rumunia
- dystrybutor w Polsce – Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.
Jest to makaron typu świderki (fusilli) z mąki kukurydzianej, czyli bezglutenowej. Dystrybutor zlecił dodatkowe badania na obecność glutenu w tym wyrobie.
Ten makaron zaszkodzi przy celiakii i nie tylko
Wycofany makaron bezglutenowy jest zagraża zdrowiu osób, dla których jest przeznaczony. Są to pacjenci z celiakią, czyli chorobą trzewną, w której nawet niewielkie ilości tego białka pszennego (obecnego też w życie i jęczmieniu) powodują niebezpieczne reakcje i powikłania.
W przypadku nietolerancji glutenu może on doprowadzić do zaburzeń jelitowych i zaostrzenia chorób zapalnych, w których występuje ten problem. Natomiast spożycie produktu przez osoby z alergią na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
W przypadku celiakii, nadwrażliwości na gluten i alergii makaronu ze wskazanej partii nie należy spożywać, tylko zwrócić do sklepu.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli Główny Inspektorat Sanitarny