Spis treści
GIS wycofuje popularną przekąskę. Substancje rakotwórcze w pistacjach
Główny Inspektor Sanitarny wycofuje z obrotu kilka partii pistacji bio, w których wykryto przekroczenie maksymalnego poziomu toksycznych i szkodliwych dla zdrowia aflatoksyn. GIS został poinformowany o tej sytuacji przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Wycofane produkty:
PISTACJE ŁUSKANE BIO 150 g i 75 g – BIO PLANET
Wycofaniu podlegają wszystkie partie, których numery rozpoczynają się od następujących cyfr:
- 925-xxxxxx
- 1026-xxxxxx
- 1069-xxxxxx
- 9-xxxxxx
- 86-xxxxxx
- 161-xxxxxx
- 261-xxxxxx
- 297-xxxxxx
- 452-xxxxxx
- Data minimalnej trwałości: 31.08.2023
- Kraj pochodzenia: Iran
- Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
GIS informuje, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, dodaje również, że:
Firma Bio Planet S.A. poinformowała swoich odbiorców o konieczności wycofania produktów o wskazanych numerach partii oraz rozpoczęła wycofywanie z rynku.
GIS wycofuje popularne tabletki na ból gardła. Zostały skażone toksyczną substancją
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży popularny suplement diety stosowany w leczeniu bólu gardła i chrypki. Jego spożycie może stanowić ryzyko dla zdrowia. W produkcie znalazły się duże da...
Czym są aflatoksyny i czemu są groźne dla zdrowia?
Aflatoksyny są wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus (kropidlak). Znajdują się one w psujących się, pleśniejących produktach takich jak orzechy, zboża czy migdały. Grzyby rozwijają się w żywności głównie z powodu jej skażenia lub w wyniku niewłaściwego przechowywania w zbyt wysokiej temperaturze i w warunkach narażających je na dużą wilgotność. Kropidlaki wytwarzają toksyczne substancje, które po spożyciu żywności je zawierającej mogą wywoływać objawy zatrucia pokarmowego takie jak wymioty, ból brzucha, nudności.
Spożywanie nadpsutej żywności zawierającej aflatoksyny przez dłuższy czas może doprowadzić do rozwoju nowotworów, ponieważ substancje te działają mutagennie i teratogennie. Atakują one narządy wewnętrzne m.in. wątrobę, płuca czy nerki oraz wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego. W wyniku ich spożywania może dojść do rozwoju alergii, marskości wątroby i innych narządów oraz zaburzeń psychicznych.
Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 zagrożeń
Są na powierzchniach, których dotykasz, w powietrzu, którym oddychasz, w wodzie, którą pijesz i jedzeniu, które spożywasz. Szkodliwe substancje z twojego otoczenia w niemal niezauważalny sposób obciąż...