GIS wycofuje popularną przekąskę. Tych pistacji lepiej nie jedz. Zawierają rakotwórcze toksyny. Sprawdź, czy masz je w domu

Monika Góralska
Aflatoksyny wytwarzają grzyby znajdujące się w psującej się, pleśniejącej żywności takiej jak orzechy i zboża.
Aflatoksyny wytwarzają grzyby znajdujące się w psującej się, pleśniejącej żywności takiej jak orzechy i zboża. sunnysun0804/pixabay.com
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem popularnej przekąski. Wykryto w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Substancje te są silnie mutagenne i rakotwórcze, mogą także doprowadzić do zatrucia, alergii oraz marskości wątroby i innych narządów. Wybrane partie pistacji zostają wycofane z obrotu. Jeśli zdążyłeś je kupić, nie spożywaj ich.

Spis treści

GIS wycofuje popularną przekąskę. Substancje rakotwórcze w pistacjach

Główny Inspektor Sanitarny wycofuje z obrotu kilka partii pistacji bio, w których wykryto przekroczenie maksymalnego poziomu toksycznych i szkodliwych dla zdrowia aflatoksyn. GIS został poinformowany o tej sytuacji przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

Wycofane produkty:
PISTACJE ŁUSKANE BIO 150 g i 75 g – BIO PLANET
Wycofaniu podlegają wszystkie partie, których numery rozpoczynają się od następujących cyfr:

  • 925-xxxxxx
  • 1026-xxxxxx
  • 1069-xxxxxx
  • 9-xxxxxx
  • 86-xxxxxx
  • 161-xxxxxx
  • 261-xxxxxx
  • 297-xxxxxx
  • 452-xxxxxx
  • Data minimalnej trwałości: 31.08.2023
  • Kraj pochodzenia: Iran
  • Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

GIS informuje, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, dodaje również, że:

Firma Bio Planet S.A. poinformowała swoich odbiorców o konieczności wycofania produktów o wskazanych numerach partii oraz rozpoczęła wycofywanie z rynku.

Czym są aflatoksyny i czemu są groźne dla zdrowia?

Aflatoksyny są wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus (kropidlak). Znajdują się one w psujących się, pleśniejących produktach takich jak orzechy, zboża czy migdały. Grzyby rozwijają się w żywności głównie z powodu jej skażenia lub w wyniku niewłaściwego przechowywania w zbyt wysokiej temperaturze i w warunkach narażających je na dużą wilgotność. Kropidlaki wytwarzają toksyczne substancje, które po spożyciu żywności je zawierającej mogą wywoływać objawy zatrucia pokarmowego takie jak wymioty, ból brzucha, nudności.

Spożywanie nadpsutej żywności zawierającej aflatoksyny przez dłuższy czas może doprowadzić do rozwoju nowotworów, ponieważ substancje te działają mutagennie i teratogennie. Atakują one narządy wewnętrzne m.in. wątrobę, płuca czy nerki oraz wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego. W wyniku ich spożywania może dojść do rozwoju alergii, marskości wątroby i innych narządów oraz zaburzeń psychicznych.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia