Spis treści
GIS wycofuje sezam z rynku
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella spp. w 1 z 5 próbek sezamu łuskanego o numerze partii 23003716, kodzie kreskowym 5905617002230 i datą minimalnej trwałości 01 2025.
Sprawdź też: GIS wycofuje makaron świderki. Decyzja z 8.11.2023 r.
Producentem sezamu jest Helio S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, a zakładem produkcyjnym Brochów 119, 05-088 Brochów. Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella podjął decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu, o czym poinformował swoich odbiorców.
Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.
Ten majeranek może zagrażać zdrowiu
Bakterię Salmonella Infantis wykryto z kolei w 1 z 5 próbek produktu Majeranku suszonego Prymat GastroLine o numerze partii L1400164 i datą minimalnej trwałości 07.2026.
Producentem jest Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój, który poinformował GIS, że zidentyfikował wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.
Nie spożywaj tych produktów, bo grozi to zatruciem pokarmowym
GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatami. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Na stronie internetowej GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)
Aleksandra Kiełczykowska
ak/ par/
Zadbaj o optymalne trawienie
Źródło: