Kolejne popularne produkty spożywcze skażone Salmonellą. GIS ostrzega: to zagrożenie dla zdrowia. Czy masz je w swojej kuchni?

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Spożycie produktu skażonego bakteriami Salmonella są jedną z najczęstszych przyczyn bakteryjnych biegunek na świecie.
Spożycie produktu skażonego bakteriami Salmonella są jedną z najczęstszych przyczyn bakteryjnych biegunek na świecie. Freepik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę 8 listopada ostrzeżenie dotyczące wykrycia Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego oraz w jednej partii majeranku. Spożycie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonelli bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni.

Spis treści

GIS wycofuje sezam z rynku

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella spp. w 1 z 5 próbek sezamu łuskanego o numerze partii 23003716, kodzie kreskowym 5905617002230 i datą minimalnej trwałości 01 2025.

Sprawdź też: GIS wycofuje makaron świderki. Decyzja z 8.11.2023 r.

Producentem sezamu jest Helio S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, a zakładem produkcyjnym Brochów 119, 05-088 Brochów. Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella podjął decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu, o czym poinformował swoich odbiorców.

Sezam łuskany, data minimalnej trwałości: 01 2025, numer partii: 23003716, kod kreskowy: 5905617002230, producent: HELIO S.A. Wyględy
Sezam łuskany, data minimalnej trwałości: 01 2025, numer partii: 23003716, kod kreskowy: 5905617002230, producent: HELIO S.A. Wyględy GIS

Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.

Ten majeranek może zagrażać zdrowiu

Bakterię Salmonella Infantis wykryto z kolei w 1 z 5 próbek produktu Majeranku suszonego Prymat GastroLine o numerze partii L1400164 i datą minimalnej trwałości 07.2026.

Majeranek suszony Prymat GastroLine, data minimalnej trwałości: 07.2026, numer partii: L1400164, producent: Prymat sp. z o.o
Majeranek suszony Prymat GastroLine, data minimalnej trwałości: 07.2026, numer partii: L1400164, producent: Prymat sp. z o.o GIS

Producentem jest Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój, który poinformował GIS, że zidentyfikował wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.

Nie spożywaj tych produktów, bo grozi to zatruciem pokarmowym

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatami. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Na stronie internetowej GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Aleksandra Kiełczykowska
ak/ par/

Zadbaj o optymalne trawienie

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia