Kolejne popularne produkty spożywcze skażone Salmonellą. GIS ostrzega: to zagrożenie dla zdrowia. Czy masz je w swojej kuchni?

Marta Siesicka-Osiak
Opracowanie:
Spożycie produktu skażonego bakteriami Salmonella są jedną z najczęstszych przyczyn bakteryjnych biegunek na świecie.
Spożycie produktu skażonego bakteriami Salmonella są jedną z najczęstszych przyczyn bakteryjnych biegunek na świecie. Freepik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę 8 listopada ostrzeżenie dotyczące wykrycia Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego oraz w jednej partii majeranku. Spożycie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonelli bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni.

Spis treści

GIS wycofuje sezam z rynku

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella spp. w 1 z 5 próbek sezamu łuskanego o numerze partii 23003716, kodzie kreskowym 5905617002230 i datą minimalnej trwałości 01 2025.

Sprawdź też: GIS wycofuje makaron świderki. Decyzja z 8.11.2023 r.

Producentem sezamu jest Helio S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, a zakładem produkcyjnym Brochów 119, 05-088 Brochów. Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella podjął decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu, o czym poinformował swoich odbiorców.

Sezam łuskany, data minimalnej trwałości: 01 2025, numer partii: 23003716, kod kreskowy: 5905617002230, producent: HELIO S.A. Wyględy
Sezam łuskany, data minimalnej trwałości: 01 2025, numer partii: 23003716, kod kreskowy: 5905617002230, producent: HELIO S.A. Wyględy GIS

Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.

Ten majeranek może zagrażać zdrowiu

Bakterię Salmonella Infantis wykryto z kolei w 1 z 5 próbek produktu Majeranku suszonego Prymat GastroLine o numerze partii L1400164 i datą minimalnej trwałości 07.2026.

Majeranek suszony Prymat GastroLine, data minimalnej trwałości: 07.2026, numer partii: L1400164, producent: Prymat sp. z o.o
Majeranek suszony Prymat GastroLine, data minimalnej trwałości: 07.2026, numer partii: L1400164, producent: Prymat sp. z o.o GIS

Producentem jest Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój, który poinformował GIS, że zidentyfikował wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.

Uwaga - mięso wycofane ze sprzedaży. Może być groźne dla alergików!

Uwaga - mięso wycofane ze sprzedaży. Może być groźne dla alergików!

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży partię mięsa. W produkcie została stwierdzona obecność białka soi, o czym nie ma informacji na etykiecie. Osoby uczulone na soję nie powinny go jeść. ...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Nie spożywaj tych produktów, bo grozi to zatruciem pokarmowym

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatami. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Na stronie internetowej GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Aleksandra Kiełczykowska
ak/ par/

Zadbaj o optymalne trawienie

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia