Uchroń się przed miażdżycą i zawałem. Te produkty pomagają utrzymać naczynia krwionośne w dobrej kondycji. Wpływają korzystnie na ciśnienie

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Miażdżyca to dość powszechny problem zdrowotny, również wśród Polaków. Polega na odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach, co prowadzi do ich zwężenia. Często wynika ona z niezdrowego stylu życia, w tym diety bogatej w tłuszcze trans, sól oraz cukry. Na szczęście istnieje wiele naturalnych produktów spożywczych, które mogą wspierać zdrowie naczyń krwionośnych i przeciwdziałać powstawaniu miażdżycy. Które z nich warto wybierać na co dzień? Sprawdź, co mówią na ten temat dietetyczki.

Spis treści

Czosnek może wspomóc działanie twojego układu sercowo-naczyniowego

Czosnek to jeden z najstarszych naturalnych środków wspierających zdrowie serca. Zawiera allicynę, która powoduje obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, a także podniesienie „dobrego” cholesterolu HDL.

Niektóre produkty wykazują pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Przeciwdziałają powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Niektóre produkty wykazują pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Przeciwdziałają powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Freepik

Zdaniem Michelle Routhenstein, dietetyczki z Totally Nourished, regularne spożywanie czosnku wpływa korzystnie na ciśnienie tętnicze oraz zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych w tętnicach. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, najlepiej spożywać go na surowo.

Kurkuma i jej silne działanie przeciwzapalne

Kurkuma, znana przede wszystkim z właściwości przeciwzapalnych, jest kolejnym skutecznym składnikiem wspierającym zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Zawiera kurkuminę, substancję, która pomaga zmniejszać stan zapalny w organizmie. Warto zaznaczyć, że ma to kluczowe znaczenie w zapobieganiu powstawaniu blaszek miażdżycowych.

Z badań wynika, że regularne spożywanie kurkumy może obniżyć poziom cholesterolu. Popularna o charakterystycznej żółtej barwie najlepiej działa w połączeniu z czarnym pieprzem i zdrowymi tłuszczami, takimi jak olej kokosowy.

Zielone warzywa liściaste poprawiają przepływ krwi

Zielone warzywa liściaste nie tylko wspomagają trawienie i dostarczają cennych witamin, ale mają również korzystny wpływ na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Spożywanie ich może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawy krążenia, dzięki naturalnie występującym w nich azotanom.

Catherine Gervacio, dyplomowana dietetyczka i certyfikowana trenerka żywienia z WOWMD, umieszcza zielone warzywa liściaste na pierwszym miejscu w swoim rankingu produktów wspierających układ sercowo-naczyniowy.

„Azotany pomagają rozluźniać i rozszerzać tętnice, co przekłada się na lepszy przepływ krwi, więc można je traktować jako naturalne środki obniżające ciśnienie tętnicze” – wyjaśnia ekspertka.

Do zielonych warzyw liściastych zaliczamy m.in. szpinak, jarmuż, bok choy (kapustę chińską) oraz sałatę rzymską. Gervacio, ze względu na ich szerokie korzyści dla mózgu i układu pokarmowego, zaleca dodawanie porcji takich warzyw do niemal każdego posiłku.

Zielona herbata jako naturalny środek na poprawę krążenia

Zielona herbata to napój, który zasługuje na uwagę, jeśli chodzi o zdrowie serca. Zawiera silne przeciwutleniacze, takie jak katechiny, które pomagają poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zmniejszają one stany zapalne oraz wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Warto zacząć dzień filiżanką zielonej herbaty, co wspomoże nie tylko serce, ale także cały organizm.

Dlaczego warto spożywać oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek, szczególnie ta extra virgin, to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który wspiera zdrowie serca. Mononienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Ponadto oliwa z oliwek działa przeciwzapalnie, co zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych, a tym samym obniża ryzyko miażdżycy. Catherine Gervacio, dyplomowana dietetyczka, zaleca dodawanie oliwy do sałatek oraz warzyw podawanych do obiadu czy kolacji.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia