1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Jakie warzywa na grill? Zobacz, co i jak wrzucić na ruszt,...

Jakie warzywa na grilla? Sprawdź najlepsze propozycje i czas pieczenia!

Jakie warzywa na grill? Zobacz, co i jak wrzucić na ruszt, oraz sprawdź czas pieczenia!

Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

fot. KamranAydinov/freepik

2 z 12
Rozkrój strąki papryki na pół (w przypadku papryczek chili...
fot. Bru-nO/pixabay.com

Papryka

Rozkrój strąki papryki na pół (w przypadku papryczek chili można zostawić je w całości), usuń palcami gniazdo nasienne, rozkrój ew. na połówki. Grilluj 8-10 min (na średnio rozgrzanym ruszcie), obracając w trakcie pieczenia. Paprykę do szaszłyków pokrój natomiast w kawałki o boku ok. 3 cm. Czas pieczenia często zależy wtedy od pozostałych składników, jednak nic się nie stanie, jeśli warzywo to po przygotowaniu całości będzie wciąż jędrne czy zbyt miękkie.

3 z 12
Szparagi to wdzięczne warzywo do pieczenia, jednak trzeba...
fot. asife/123RF

Szparagi

Szparagi to wdzięczne warzywo do pieczenia, jednak trzeba odciąć twarde końce i starannie usunąć zdrewniałą skórę z dolnych części ich łodyg, co można łatwo zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Czas pieczenia zależy od grubości szparagów i dla tych cieńszych wynosi zwykle 4-6 min, natomiast dla grubszych – do 8 minut. W podobny sposób można grillować fasolkę szparagową, jeśli jej strączki są młode i wciąż dość jędrna, a na dodatek pozbawiona łykowatych strun.

4 z 12
Pomidory nie należą do często grillowanych warzyw, ponieważ...
fot. Hulki Okan Tabak/unsplash.com

Pomidory

Pomidory nie należą do często grillowanych warzyw, ponieważ niektóre odmiany i zbyt dojrzałe okazy łatwo rozpadają się na ruszcie. Dlatego do pieczenia warto wybrać mniejsze i bardziej jędrne okazy, najlepiej pomidorów gruntowych. W zależności o konsystencji miąższu na ruszcie można położyć połówki skórą do dołu albo pomidorki cherry wraz z gałązką, koniecznie ponakłuwane. Najbezpieczniej jednak umieścić je na tacce, by nie „uciekła” ich zawartość. Czas pieczenia to zwykle 4-6 minut.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Zobacz również

Ból brzucha po świątecznym obżarstwie? Wypróbuj proste sposoby na lepsze trawienie

Ból brzucha po świątecznym obżarstwie? Wypróbuj proste sposoby na lepsze trawienie

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!