To skarb polskich ogrodów. Smaczne owoce rzadko wykorzystujemy, a to błąd. Nie daj im się marnować. Skorzystaj z tego cennego źródła witamin

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Te małe żółte lub czerwone śliwki, które można spotkać przy wiejskich drogach czy w przydomowych ogródkach, kojarzą się z dzieciństwem. Dojrzałe owoce nasze babcie zbierały i robiły niesamowity kompot z mirabelek. Wiele owoców spada jednak na chodniki i ulice marnując się niepotrzebnie. Warto docenić mirabelki, ponieważ te niepozorne owoce są bardzo zdrowe i korzystnie działają na nasz wzrok, trawienie i krążenie. Zobacz, dlaczego warto jeść mirabelki.

Spis treści

Czy mirabelki są zdrowe? Doceń ich właściwości

Wiele osób zastanawia się, czy mirabelki są w ogóle jadalne. Otóż tak i nie tylko dobrze smakują, ale są też zdrowe, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Mirabelka oraz jej odmiany uprawne śliwa mirabelka z Nancy czy Mirabelka Flotowa (łac. Prunus domestica subsp. syriaca albo Prunus domestica var. cereato) to odmiana śliwy domowej. Jest to niewielkie drzewo lub krzew o jadalnych, kulistych owocach pestkowych o średnicy 2-3 cm w kolorze żółtym lub czerwonym. Śliwa owocuje w pierwszej połowie sierpnia, śliwki mirabelki są w Polsce bardzo powszechne i często rosną dziko przy ulicach czy na polach.

Dojrzałe mirabelki są smaczne i słodkie, a miąższ łatwo oddziela się od pestki.
Dojrzałe mirabelki są smaczne i słodkie, a miąższ łatwo oddziela się od pestki. Urszula/pixabay.com

Dojrzałe owoce są smaczne i słodkie, a miąższ mirabelki łatwo oddziela się od pestki. Często mirabelkami nazywana jest również śliwa ałycza (Prunus cerasifera), inaczej śliwa wiśniowa, która ma podobnej wielkości i koloru owoce, ale pestka owocu mocno przylega i nie daje się łatwo oddzielić od miąższu.

Przekonaj się, dlaczego warto jeść mirabelki. Oto 5 cennych dla zdrowia korzyści z jedzenia tych owoców!

Owoce mirabelki są słodkie i aromatyczne, a 100 gramów to ok. 46 kcal. Owoce mirabelki zawierają wiele cennych witamin, są źródłem błonnika, mają także spore ilości witaminy C oraz A w formie karotenoidów, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę E i K. Śliwka mirabelka także składniki mineralne takie jak miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk oraz działające antyoksydacyjnie polifenole.

Nie tylko dżem i kompot z mirabelek. Co jeszcze można zrobić z tych owoców?

Dojrzałe i słodkie owoce mirabelki można jeść na surowo, a także dodawać do deserów na zimno lub ciepło, ciast, muffinek czy tartaletek. Co ciekawe, niedojrzałe, jeszcze lekko zielone owoce wykorzystuje się do sosów i dressingów, aby nadać potrawom lekko kwaśny i cierpki smak.

Głównie jednak śliwki wykorzystywane są do przygotowywania przetworów takich jak:

Dlaczego warto jeść mirabelki? Oto korzyści dla zdrowia z jedzenia tych smacznych śliwek

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aletha Leta
I’m currently generating over $35,100 a month thanks to one small internet job, 7S6 therefore I really like your work! I am aware that with a beginning capital of $28,800, you are presently making a sizeable quantity of money online.

Just open the link——->> w­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
P
Pp
16 sierpnia, 16:00, Hmm:

Niesiołowski PO mirabelki już poszedł. Nawet podobno pisze książkę kucharską o nich.

Piedrolisz pisowski tłuku.

H
Hmm
Niesiołowski PO mirabelki już poszedł. Nawet podobno pisze książkę kucharską o nich.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia