Spis treści
Pierwsze objawy dny moczanowej łatwo pomylić ze spadkiem odporności
Artretyzm to podstępna choroba, która początkowo może przebiegać bezobjawowo, a pierwsze symptomy pojawiają się dopiero w momencie odłożenia się w stawach kryształów kwasu moczowego. Podagrę rozpoznaje się podczas badania kwasu moczowego we krwi, gdy jego stężenie jest wyższe niż 7,0 mg/dl. Artretyzm często wykazuje niespecyficzne dolegliwości, dlatego sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę.
Te objawy mogą oznaczać dnę moczanową:
Co to jest dna moczanowa? Przyczyny i czynniki ryzyka rozwoju podagry
Dna moczanowa (podagra lub artretyzm) to schorzenie, polegające na odkładaniu się złogów kryształów moczanowych w stawach, ścięgnach, więzadłach, a nawet w nerkach. Wyróżnia się dwie przyczyny rozwoju tego schorzenia – pierwotną i wtórną.
Pierwotna, to genetycznie uwarunkowany nieprawidłowy metabolizm kwasu moczowego, natomiast wtórna zazwyczaj jest wynikiem choroby, w tym łuszczycy, białaczki lub niewydolności nerek. Dodatkowo dna moczanowa może pojawić się jako skutek radioterapii oraz przewlekłego stosowania niektórych leków.
Szacuje się, że w Polsce podagra dotyczy ponad 400 tys. osób, a mężczyźni chorują nawet 10 razy częściej niż kobiety.
Wśród głównych czynników ryzyka rozwoju dny moczanowej można wymienić:
- stosowanie leków moczopędnych,
- nadużywanie alkoholu,
- przewlekłe odwodnienie,
- częste przyjmowanie aspiryny,
- dieta bogata w puryny.
Dieta przy dnie moczanowej. Jakich produktów należy unikać?
Osoby chore na dnę moczanową lub znajdujące się w grupie ryzyka powinny unikać produktów, które są bogate w puryny, do których należą:
- tłuste i wędzone mięso ryb, głównie łososia, sardynek, makreli i śledzi,
- owoce morza, w tym krewetki, małże, homary,
- cielęcina, wołowina, wieprzowina, dziczyzna,
- konserwy mięsne,
- wywary kostne i mięsne,
- słonina, smalec,
- warzywa – rabarbar, szpinak, papryka, brokuły, kalafior, brukselka, por i kukurydza,
- nasiona roślin strączkowych – soja i zielony groszek,
- kawa oraz kakao.
Dowiedz się więcej: Których świątecznych dań muszą unikać osoby z wysokim poziomem moczanów we krwi?
Warto pamiętać, że najlepszym sposobem na pozbycie się znacznej ilości puryn jest podwójne gotowanie. Ten rodzaj obróbki polega na gotowaniu produktu przez 20-30 minut, po czym wodę wylewa się, a produkt ponownie zagotowuje się w świeżej wodzie.