Spis treści
Dieta przy dnie moczanowej. Jakich świątecznych potraw powinny unikać osoby chore na podagrę?
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to cudowny okres w roku, kiedy spotyka się rodzina podczas uroczystych obiadów i kolacji. Niesamowite dania, w tym świąteczny smażony karp, śledź w śmietanie i makowiec kuszą swoim smakiem i aromatem.
Niestety, osoby chore na dnę moczanową muszą uważać na spożywane produkty, ponieważ zjedzenie zbyt dużej ilości puryn może wywołać silny ból stawów. W galerii podpowiadamy, jakich potraw świątecznych powinny unikać osoby chore na artretyzm.
Jakich dań świątecznych powinny unikać osoby chore na podagrę?
Czym jest dna moczanowa?
Dna moczanowa, inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem to schorzenie, które obecnie dotyczy ponad 400 tys. Polaków, z czego najczęściej rozpoznaje się ją u mężczyzn powyżej 60. roku życia. Kiedyś nazywana była „chorobą królów i bogaczy”, ponieważ dotykała ona głównie osób z wyższych sfer, które nie stroniły od dziczyzny, mięsa wieprzowego, a także wysokoprocentowego alkoholu.