Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Czarny pieprz, nazywany kiedyś czarnym złotem, to popularna, ale wciąż mało poznana przyprawa. Naukowcy badają jej właściwości i są przekonani, że zawarta w niej piperyna pomaga zmniejszać stan zapalny w organizmie i działa silnie przeciwutleniająco. Zobacz, dlaczego warto włączyć pieprz do codziennej diety. Skorzystają twój układ pokarmowy i odporność.

Spis treści

Dlaczego warto jeść pieprz?

Czarny pieprz to jedna z najdłużej znanych przypraw na świecie, kiedyś znany był jako „czarne złoto”. Pochodzi z lasów tropikalnych znajdujących się w południowo-zachodnich Indiach, wokół regionów Kerala, Goa i Karnataka. Jak podaje WebMed obecnie około 39 procent całej produkcji czarnego pieprzu pochodzi z Wietnamu. Indonezja produkuje około 15 procent, a Indie i Brazylia po około 10 procent.

Czarny pieprz ma wiele cennych właściwości. Łatwo można włączyć go do codziennej diety.
Czarny pieprz ma wiele cennych właściwości. Łatwo można włączyć go do codziennej diety. pvproductions/Freepik

Pieprz razem z solą na stałe gości na naszych stołach, lecz w przeciwieństwie do niej, nie jest tak często brany pod lupę przez naukowców. Ci, którzy zainteresowali się jego właściwościami, odkryli, że nie tylko zaostrza smak potraw i jest przydatny przy ich marynowaniu, ale ma szeroki wpływ zarówno na pokarmy, do których jest dodany, jak i na nasze organizmy.

Zajrzyj do naszej galerii i poznaj 5 faktów na temat pieprzu, które przekonają cię do wprowadzenia, go na stałe do swojej diety

Przeczytaj także: Woda z pieprzem na zdrowie! Pomaga w walce z zaparciami, wspiera odchudzanie i nawilżenie skóry

Aktywny związek w czarnym pieprzu nazywa się piperyną i odpowiada za jej ostry smak oraz pomaga obniżyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak:

  • miażdżyca,
  • choroby układu krążenia,
  • schorzenia neurologiczne.

Zawiera on również inne przeciwutleniacze, a także flawonoidy, olejek eteryczny i inne związki fenolowe, które pomagają chronić komórki i wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego. Zobacz, dlaczego jeszcze warto używać pieprzu:

Kto nie powinien używać pieprzu?

Choć pieprz jest niewątpliwe zdrową przyprawą, jego nadużywanie może prowadzić do podrażnienia układu pokarmowego i problemów trawiennych. Jak ilość pieprzu jest bezpieczna do spożycia? To kwestia indywidualna, którą każdy musi ustalić sam, jednak szacuje się, że nie powinna ona przekraczać 1 łyżeczki dziennie.

Pieprz jest zazwyczaj dobrze tolerowany, ale pacjenci przyjmujące leki na receptę powinni skonsultować się z lekarzem w celu sprawdzenia, czy piperyna nie wpływa na sposób, w jaki organizm wchłania substancje czynne. Osoby z cierpiące na przewlekłe choroby jelit oraz refluks żołądkowo-przełykowy, nadkwasotę oraz niewydolności nerek i niewydolności wątroby, powinny ograniczyć spożycie tej przyprawy.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia