Ta herbata zawiera 22 razy więcej wapnia niż mleko. Pij codziennie, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Z wysoką zawartością wapnia kojarzą się zazwyczaj mleko i produkty mleczne. Faktycznie, zawierają one znaczne ilości tego składnika, ale istnieje napój, po którym nikt się nie spodziewa, że może zawierać nawet 22 razy więcej wapnia niż mleko. Ta tradycyjna azjatycka herbata zadba o mocne kości i zęby, a składnik do jej przygotowania jest łatwo dostępny także w Polsce.

Spis treści

Ta herbata zawiera 22 razy więcej wapnia niż mleko

Produkty mleczne i niektóre ryby, takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk, są naturalnymi źródłami wapnia. Jednak mniej znane produkty mogą nie tylko zastąpić te tradycyjne źródła, ale mogą nawet zawierać dużo więcej tego składnika.

Herbatę z morwy pij, aby wzmocnić kości, ale też poprawić krążenie krwi i obniżyć poziom cukru we krwi.
Herbatę z morwy pij, aby wzmocnić kości, ale też poprawić krążenie krwi i obniżyć poziom cukru we krwi.
pressfoto/freepik.com

Wapń to substancja mineralna, która jest niezbędna do prawidłowej budowy kości i zębów. Niedobór wapnia może prowadzić do rozwoju osteoporozy, czyli choroby osłabiającej kości poprzez zmniejszenie ich gęstości. W jej wyniku dochodzi do złamań kości i ich utrudnionego zrastania się.

Aby zadbać o zdrowie kości i nie dopuścić do rozwoju osteoporozy warto więc sięgać po szklankę mleka każdego dnia, ale jeszcze lepszym wyborem będzie ten napój od dawna stosowany w tradycyjnej medycynie azjatyckiej. Okazuje się bowiem, że herbata z liści morwy czarnej, ale też z samych owoców morwy dostarcza do 22 razy większą ilość wapnia niż ta zawarta w mleku.

Badanie przeprowadzone przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia podkreśla zalety herbaty z morwy w porównaniu z nabiałem w przypadku osteoporozy. Poza tym tradycyjny azjatycki napój z liści „Morus nigra” reguluje poziom cukru we krwi i wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia też procesy starzenia się, poprawia zdrowie serca i ma właściwości przeciwzapalne.

Ma specyficzny wygląd i smak. Wzmacnia oraz chroni przed cukrzycą i miażdżycą

Ma specyficzny wygląd i smak. Wzmacnia oraz chroni przed cukrzycą i miażdżycą

Owoce morwy czarnej są soczyste, smaczne i pożywne. Mimo że osiągają dużo większe rozmiary, mają więcej aromatu i w smaku są słodko-kwaśne w porównaniu z łagodnymi owocami morwy białej, to jednak częs...

Monika Góralska
Monika Góralska

Jak przygotować azjatycką herbatę na osteoporozę? Poznaj prosty przepis

Morwa czarna (Morus nigra) to drzewo pochodzące prawdopodobnie z Iranu. W Polsce nie występuje. Natomiast za owoce morwy czarnej mogą być uznane owoce morwy białej rosnącej w naszym kraju. Często przybierają one bowiem barwę nie tylko białą, ale właśnie ciemnofioletową lub fioletowo-czarną. Jednak są one mniejsze i słodsze niż słodko-kwaśne owoce morwy czarnej.

Mimo że drzewo morwy czarnej u nas nie występuje to jednak surowiec do zrobienia herbatki jest łatwo dostępny w sprzedaży. Można więc kupić suszone liście morwy czarnej lub jej owoce. Do zrobienia herbatki na osteoporozę potrzebujesz więc tylko 2 składników:

  • 1 łyżka suszonych liści morwy czarnej,

  • 250 ml wody.

Jak przygotować herbatę z morwy?

  1. Wodę zagotuj.

  2. Zalej nią liście morwy i parz przez 5-10 minut.

  3. Przecedź i pij 1-2 razy dziennie.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia