Słodkie jedzenie wydaje się słodsze, gdy pijesz kawę! Najnowsze badania mogą pomóc osobom z nadwagą i cukrzycą

Marianna Leśniewicz
Odkrycie naukowców może m.in. wpłynąć na opracowanie nowych, skutecznych metod odchudzania.
Odkrycie naukowców może m.in. wpłynąć na opracowanie nowych, skutecznych metod odchudzania. 123rf.com/Nataliya Arzamasova
Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Aarhus, picie kawy wzmaga odczuwanie słodkiego smaku jedzenia. Sprawdź, jakie korzyści możemy odnieść z tego odkrycia.

Picie kawy potęguje słodki smak jedzenia!

Badanie przeprowadzono przez naukowców z Uniwersytetu w Aarhus i opublikowano w czasopiśmie naukowym „Foods". W eksperymencie wzięło udział 156 osób, które poddawano testom na zmysł węchu oraz smaku przed i po spożyciu kawy.

Zauważono, że kawa wpływa na zmysł smaku, a konkretnie uwrażliwia go na odczuwanie słodkości i powoduje mniejszą wrażliwość na smak gorzki. Odkrycie to zdaje się wyjaśniać, dlaczego gorzka czekolada zdecydowanie lepiej smakuje wtedy, gdy popijamy ją kawą.

„Osoby poddane testom po wypiciu kawy stały się bardziej wrażliwe na słodycz i mniej wrażliwe na gorycz.”

– powiedział Alexander Wieck Fjældstad, profesor nadzwyczajny z Uniwersytetu w Aarhus.

Początkowo badacze podejrzewali, że „winna” temu jest kofeina. Aby to udowodnić powtórzyli badanie z wykorzystaniem kawy bezkofeinowej. Co ciekawe, z identycznym rezultatem. Naukowcy ostatecznie doszli do wniosku, że taki efekt dają niektóre gorzkie substancje zawarte w kawie.

Badania mogą pomóc w kontrolowaniu ilości spożywanego cukru

Zdaniem naukowców odkrycia te pomogą w lepszym zrozumieniu działania zmysłu węchu i smaku, a w szczególności funkcjonowania kubków smakowych. Już wcześniej wiedzieliśmy, że nasze zmysły wpływają na siebie nawzajem, teraz jednak okazało się, że bardzo szybko można wpływać na odczuwanie słodyczy i goryczy.

Od strony praktycznej, największą korzyścią z badania może być opracowanie skutecznych metod ograniczania ilości spożywanego cukru. To ważna informacja szczególnie dla osób, które chcą schudnąć, a także dla tych, które zmagają się z chorobami tj. cukrzyca czy otyłość.

„Dalsze badania w tej dziedzinie pomogą zrozumieć, w jaki sposób regulować używanie cukru i substancji słodzących jako dodatków do żywności. Potencjalnie będzie można wykorzystać tę wiedzę do ograniczania cukru i kalorii w naszej żywności, co będzie korzystne dla wielu osób, w tym tych z nadwagą i chorych na cukrzycę ”- Alexander Wieck Fjældstad.

Źródło: 1.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia