Jak działa na organizm post przerywany, czyli dieta IF?
Post przerywany, inaczej naprzemienne posty czy dieta IF (ang. intermittent fasting) to rodzaj interwencji żywieniowej uważanej nie tylko za jeden z najlepszych sposobów na utratę wagi, ale też kuracja lecznicza. Naukowy donoszą m.in. o jej korzystnym wpływie na odporność zwłaszcza w stosunku do zakażeń wirusowych, przebieg nieswoistego zapalenia jelit i ryzyko chorób cywilizacyjnych (w tym raka, cukrzycy t. 2 i schorzeń układu krążenia), a także zmniejszenie toksyczności kuracji przeciwnowotworowych w formie chemioterapii.
Dieta IF polega na wydłużaniu przerw między posiłkami niskokalorycznego menu w taki sposób, by każdej doby trwała ona 12-16 godzin. Spożywa się je w czasie tzw. okienka żywieniowego. Jedną z form takiego sposobu żywienia jest dieta 8-godzinna, inną jest równie popularna dieta 5:2.
Nowe doniesienia na temat działania przerywanego postu dotyczą sposobu zwiększania jego efektywności w zwalczaniu komórek nowotworowych. Badaczom udało się to osiągnąć dzięki połączeniu takiej diety ze stosowanymi normalnie dawkami witaminy C. Obie metody leczenia były ostatnio podmiotem licznych badań pod kątem skuteczności w opóźnianiu zmian degeneracyjnych w komórkach.
Przełomu dokonali naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USC) we współpracy z IFOM Cancer Institute w Mediolanie. W badaniu, którego wyniki zaprezentowano na łamach pisma „Nature Communications”, taka łączona kuracja opóźniała rozwój guzów nowotworowych, a nawet powodowała cofanie się choroby.
Dowiedz się więcej na temat:
Witamina C na raka – związek, który nie działa samodzielnie
Kwas L-askorbinowy, antyoksydant znany jako witamina C, nie jest w żadnej mierze lekiem na raka. Na temat ten krąży wiele kontrowersyjnych opinii, a wyniki badań poświęconych temu zagadnieniu są niespójne. Obiecujące są jednak rezultaty ostatnich prac, zwłaszcza przy wspomaganiu witaminą C stosowanej tradycyjnie chemioterapii, co powoduje zwiększenie jej skuteczności i ogranicza niekorzystny wpływ na zdrowe komórki organizmu.
Samodzielnie stosowana witamina C nie działa korzystnie zwłaszcza w przypadku trudnych do leczenia nowotworów spowodowanych przez mutacje genu KRAS. Występują one w przypadku 1/4 wszystkich nowotworów ludzkich i nawet w połowie tych dotyczących jelita grubego. Według szacunków odpowiada też za 90 proc. nowotworów trzustki i do 20 proc. tych dotyczących płuc.
Zmiany rakowe wywołane mutacją genu KRAS należą do najtrudniejszych w leczeniu, ponieważ opierają się większości stosowanych terapii i znacznie zmniejszają u chorych szanse na przeżycie.
Z obserwacji wynika, że witamina C wywołuje efekt ochronny tak zmutowanych komórek w stosunku do komórek nowotworowych, co utrudnia ich niszczenie. Dzieje się tak dlatego, że zwiększa poziom ferrytyny – białka wiążącego żelazo, które w organizmie jest jego magazynem. Poprzez zmniejszenie poziomu tego białka badaczom udało się zwiększyć toksyczność witaminy C w stosunku do komórek rakowych. Przy okazji odkryli oni, że wśród chorych na raka jelita grubego z wysokim poziomem ferrytyny w organizmie wskaźniki przeżycia są niższe.
Osiągnięcie korzystnego efektu podawania witaminy C było to możliwe dzięki jednoczesnemu zastosowaniu niskokalorycznej diety roślinnej naśladującej post. Jej założeniem jest spożywanie posiłków w większości wegańskich o niskim poziomie białka, a wysokim – nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów złożonych, przede wszystkim w postaci skrobi.
Powodem takiego działania takiej łączonej kuracji jest jej korzystny wpływ na regulację poziomu żelaza i mechanizmu prowadzącego do wywoływania przez nie stresu oksydacyjnego, czyli sytuacji nadprodukcji niszczących komórki wolnych rodników.
W rezultacie wykazano potencjał całkowicie nietoksycznej kuracji w leczeniu agresywnych zmian rakowych. Autorzy odkrycia podkreślają, że stwarza ona warunki niekorzystne dla komórek nowotworowych, ale wciąż bezpieczne dla tych zdrowych.
Przeczytaj także:
Przyszłość naturalnych metod stosowanych w leczeniu raka
Badania nad łączoną terapią raka uwzględniająca opisane metody naturalne prowadzono w ramach wielokrotnych prób na myszach, by móc następnie wdrożyć je formie dostosowanej do organizmu ludzkiego. Według badaczy, którzy dokonali omówionych odkryć, skuteczność postawionej przez nich hipotezy udało się dowieść w obu przypadkach.
Wyniki prac podsumowuje jeden z głównych autorów pracy, gerontolog dr Valter Longo zwany „guru długowieczności”, który jest profesorem nauk biologicznych na Uniwersytecie Południowej Kalifornii w Los Angeles i dyrektorem Instytutu Długowieczności USC:
Przy samodzielnym stosowaniu zarówno dieta naśladująca post, jak i witamina C zmniejszały wzrost komórek nowotworowych i powodowały nieznaczne nasilenie procesów ich obumierania. Wprowadzone jednocześnie wykazały radykalne działanie, niszcząc niemal wszystkie komórki raka.
Podczas gdy stosowanie pełnego postu w przypadku pacjentów z nowotworami jest niemożliwym i niewskazanym wyzwaniem, dieta wywołująca w organizmie analogiczne efekty to rozwiązanie znacznie bezpieczniejsze i możliwe do zrealizowania. Naukowcy mają nadzieję, że kuracja łącząca taką dietę z podawaniem wit. C wkrótce zastąpi stosowane terapie o wysokiej toksyczności.
Obecnie trwa co najmniej 5 badań naukowych (w tym prowadzonych przez USC prób z udziałem pacjentów z rakiem piersi i prostaty), które mają na celu ustalenie efektów połączenie diety postnej z różnymi lekami na raka.
Źródło:
Fasting plus vitamin C proves effective for hard-to-treat cancers, USC News
Zobacz także:
ZOBACZ: Jak mądrze pościć? Eksperci: dr n. med. Daniel Śliż, prezes Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Margit Kossobudzka, biolog
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?