Spis treści
Jak wygląda podbiał?
Podbiał pospolity (Tussilago farfara) to wieloletnia bylina z rodziny astrowatych, która powszechnie występuje na terenie naszego kraju. Najczęściej można ją spotkać na łąkach, polach, przy brzegach wód oraz w pobliżu wilgotnych i podmokłych terenów. Roślina ta potocznie nazywana jest również oślą stopą, gęsim łebkiem, końskim kopytem oraz kwiatem szczupaczym.
Podbiał wyrasta wczesną wiosną i osiąga wysokość maksymalnie 30 cm, natomiast kwitnie od połowy marca do końca maja, a jego kwiaty charakteryzują się intensywnie żółtą barwą. Dopiero po przekwitnięciu zaczynają wyrastać liście, które swoim kształtem przypominają serce. To właśnie one stanowią najważniejszy surowiec zielarski.
Właściwości zdrowotne liści i kwiatów podbiału pospolitego
Liście podbiału pospolitego to babciny środek na wiele dolegliwości. Są one znakomitym źródłem garbników, inuliny, choliny, kwasu galusowego, śluzów i olejków eterycznych. Liście zawierają również flawonoidy, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym, które ochraniają komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.