Spis treści
Nie wyrzucaj resztek, tylko nałóż na twarz. Wykorzystaj skorupki jajek
Skorupka jajka tworzy się w organizmie kury w procesie biomineralizacji. Zarodek rozwija się w jajku poza organizmem matki, więc ta mineralna powłoka chroni go przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Skorupki jajek to źródło wapnia o doskonałej przyswajalności, a także żelaza, cynku, miedzi, fluoru, mangan, krzemu. Natomiast w samym jajku znajdziemy witaminy: A, z grupy B, D, E, H i składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, siarkę, cynk, krzem, sód, mangan, miedź, chlor, jod, fluor, żelazo.
Wewnętrzną stronę skorupki jajka pokrywa natomiast cienka, biała błonka, która składa się głównie z białka, ale zawiera także kolagen, kwas hialuronowy, glukozaminy oraz siarczan chondroityny. Składniki te odżywiają skórę, nawilżają, wzmacniają, regenerują i odbudowują. Maseczkę warto stosować do pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, poszarzałej, zmęczonej i pozbawionej blasku. Działa jak lifting, napina skórę, ujędrnia i wypełnia jej strukturę.
Sprawdź także: Zapomnij o święcącym czole i zmarszczkach. Wypróbowałam i naprawdę działa. Hit z TikToka matuje, wygładza i odświeża cerę
Dzięki zastosowaniu maseczki z dodatkiem skorupek jajka skóra staje się wygładzona, promienna i pełna blasku, koloryt jest wyrównany, a zmarszczki mniej widoczne. Białka wchodzące w skład skorupki jajka kurzego działają także przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Dzięki temu maseczka sprawdzi się także w pielęgnacji cery problematycznej i trądzikowej.
Tania i naturalna maseczka na zmarszczki, silnie liftinguje i ujędrnia
Maseczki jajeczne ze skorupkami jajek są dostępne w postaci gotowych preparatów do kupienia głównie przez internet. Jednak po co kupować skoro taką maseczkę można mieć praktycznie za darmo z resztek, które zwykle lądują w koszu. To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale też życie w zgodzie z naturą i ochrona planety według zasady „zero waste” (w wolnym tłumaczeniu z ang. nic nie marnuję). Dzięki wykorzystywaniu każdego produktu w 100 proc. uczymy się dbania o siebie w naturalny sposób bez szkody dla innych i środowiska.
Zobacz także: Te odpady to najtańszy naturalny suplement diety dla zdrowia kości i stawów. Skorupki jajek można jeść
Aby przygotować naturalną maseczkę bez chemicznych dodatków, wystarczy więc jedno jajko i miseczka. Ważne jest, aby jako pochodziło od kur hodowanych na wolnym wybiegu lub z chowu ekologicznego. Aby mieć pewność, że nie jest ono skażone bakterią Salmonella enteritidis, przed użyciem należy je sparzyć wrzątkiem.
Jak zrobić maseczkę jajeczną ze skorupki jajka?
- Oddziel żółtko od białka. Żółtko wykorzystaj do przygotowania potrawy lub innego kosmetyku.
- Skorupki pozostaw na kilka godzin do wyschnięcia.
- Następnie zmiel w młynku lub rozetrzyj w moździerzu na drobny proszek.
- Dodaj do nich ubite na pianę białko i wymieszaj.
- Tak przygotowaną maseczkę nałóż na twarz, delikatnie masując skórę.
- Pozostaw na 15 minut i spłucz letnią wodą.