Co zrobić, aby wywołać kał? Tych 10 sposobów ułatwi ci wypróżnianie. Jak szybko zrobić kupę?

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Powiedzmy to głośno – kupa jest ważna. Choć może wydawać się to błahe, kał (lub jego brak) może determinować nasz cały dzień (a nawet tydzień). Problemy z oddaniem stolca czy zaparcia to nic przyjemnego. Jak sobie z tym radzić? Poznaj 10 prostych sposobów, które ułatwią ci wypróżnianie. Wypróbuj je i poczuj tę lekkość!

Spis treści

Co robić, żeby się wypróżnić? 10 sposobów na zrobienie kupy

Problemy ze zrobieniem kupy mogą zrujnować dzień. Uczucie ciężkości i dyskomfort spowodowany przez zalegający kał potrafią zepsuć humor każdemu. Co robić, żeby szybko pozbyć się tego balastu w postaci stolca? Oto 10 prostych metod na szybkie zrobienie kupy. Sprawdź, jak możesz sobie pomóc w łatwiejszym wypróżnianiu.

Osoba z papierem toaletowym idąca w kierunku toalety
Problemy z oddaniem stolca? Sprawdź proste sposoby na szybkie wypróżnienie. Rattankun Thongbun/Getty Images

Sprawdź: Jak prawidłowo robić kupę? Kilka wskazówek, które sprawią, że ta codzienna czynność będzie łatwiejsza

Ile dni można nie robić kupy?

Czas pomiędzy wypróżnieniami różni się w zależności od osoby. Niektórzy ludzie robią kupę kilka razy dziennie, inni oddają stolec tylko raz lub dwa razy w tygodniu. Ogólna zasada mówi, że okres dłuższy niż trzy dni bez wypróżnienia jest zbyt długi. Po trzech dniach stolec staje się twardszy i trudniejszy do oddania. Konieczne może być podjęcie kroków w celu pobudzenia jelit do działania i zrobienia kupy.

Jakie produkty powodują zaparcia? Tego unikaj, jeśli nie chcesz mieć problemów z wypróżnianiem

Wiele pokarmów powoduje lub pogarsza zaparcia. Wprowadzenie zmian w diecie i zmniejszenie spożycia tych pokarmów może pomóc w regularnym wypróżnianiu. Czego lepiej unikać?

Badania sugerują, że spożywanie niektórych pokarmów może utrudniać wypróżnianie. Należą do nich pokarmy, które mają:

  • wysoką zawartość soli,
  • wysoką zawartość cukru,
  • wysoką zawartość tłuszczów nasyconych,
  • niską zawartość błonnika.

Aby zmniejszyć objawy zaparć, należy unikać tych produktów:

  • Alkohol – picie alkoholu w dużych ilościach może zwiększyć ilość płynów traconych z moczem, powodując odwodnienie, doprowadzając do zaparć.
  • Wysoko przetworzona żywność – spożywanie wysoko przetworzonej żywności wiąże się z różnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w tym zaparciami lub biegunką, co wynika z wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli.
  • Smażone potrawy – smażone potrawy są zwykle bogate w sód i tłuszcze nasycone. Badania sugerują, że diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych poprawiają częstotliwość wypróżnień. Tłuszcze nasycone mogą spowalniać trawienie.
  • Mleko i produkty mleczne – u niektórych osób nabiał jest częstą przyczyną zaparć.
  • Pokarmy bogate w cukier – produkty o wysokiej zawartości cukru mają zwykle niską zawartość błonnika, co hamuje zdolność organizmu do łatwego trawienia pokarmów.
  • Mięso o wysokiej zawartości tłuszczu – niektóre rodzaje mięsa mogą być bogate w tłuszcze nasycone i ubogie w błonnik, powodując trudności z regularnym wypróżnianiem.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia