
Co warto jeść, żeby ułatwić wypróżnianie? Poznaj 9 zdrowych produktów, które pomogą zwalczyć zaparcia.

Suszone śliwki
Suszone śliwki to naturalny środek przeczyszczający. Zjadając pięć suszonych śliwek dostarczamy organizmowi 3,8 g błonnika oraz pektyny i sorbitol. Sorbitol to rodzaj alkoholu cukrowego, który nie jest dobrze trawiony przez ludzki organizm. Pomaga on złagodzić zaparcia, przyciągając wodę do jelit i pobudzając wypróżnienie.
Suszone śliwki można dodać do sałatek, dań mięsnych i dań z kuskusem czy bulgurem. Warto też wypić sok z suszonych śliwek – już mała szklanka takiego napoju bez dodatku cukru może być szybkim sposobem na zaparcia.

Kefir
Picie kefiru to popularny sposób na zaparcia, stosowany przez nasze babcie. Ten sfermentowany napój mleczny zawiera probiotyki, które mogą pomóc złagodzić zaparcia i pomóc w regularnych wypróżnieniach.
Jak wykazały badania, probiotyki pomagają zwiększyć częstotliwość oddawania stolca, poprawiają jego konsystencję i przyspieszają wypróżnienia.
Kefir może być bazą koktajli lub sosów sałatkowych, a nawet deserów. Przygotuj parfait z kefiru, dodając do niego owoce, siemię lniane lub płatki owsiane.

Siemię lniane
Siemię lniane jest źródłem błonnika składającego się z mieszanki błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Jak sugeruje niewielkie badanie przeprowadzone w 2018 r., w którym wzięły udział osoby z cukrzycą typu 2, spożywanie 10 g siemienia lnianego dziennie przez 12 tygodni może zmniejszyć zaparcia, poprawić poziom cukru i tłuszczu we krwi oraz przyczynić się do utraty wagi. Także spożywanie zmielonego siemienia lnianego z posiłkami przez osoby z przewlekłymi zaparciami dało efekty już po czterech tygodniach i zmniejszyło objawy zaparć u uczestników – wykazało inne niewielkie badanie.
Siemię lniane można dodawać np. do owsianki, zup, sałatek i koktajlów.