Spis treści
Nalewka z miechunki na stawy, przeziębienie i nadciśnienie. Wypróbuj przepis!
Cenne właściwości miechunki (Physalis) doceniali już Inkowie, przez których nazywana ona była „złotą jagodą” ze względu na jej cenne dla zdrowia właściwości oraz kolor jej kielichów kwiatowych i owoców. Ozdobny kształt jej kwiatów przywodzi na myśl chińskie lampiony, a zamknięte w nich owoce przypominają pomidorki koktajlowe o pomarańczowej barwie i słodko-kwaśnym smaku.
Nalewkę można przygotować z często spotykanej w polskich ogrodachmiechunki rozdętej (Physalis alkekengi) lub z miechunki peruwiańskiej (Physalis peruviana). Należy jednak pamiętać, aby w przypadku miechunki rozdętej używać tylko w pełni dojrzałych, ciemnopomarańczowych owoców, ponieważ niedojrzałe są toksyczne!
Do zrobienia nalewki z miechunki potrzebne będą tylko dwa składniki:
- 100 g rozdrobnionych świeżych lub suszonych owoców miechunki,
- 0,5 l wódki o zawartości 40 proc. alkoholu lub wina do 14 proc. zaw. alk.
Jak przygotować nalewkę z miechunki?
- Ważne, aby nalewkę przyrządzić na niskoprocentowym alkoholu, który nie pozbawi delikatnych owoców ich cennych właściwości.
- Świeże owoce należy wyjąć z osłonek, umyć, osuszyć i lekko rozgnieść, a suszone pokroić. Następnie zalać lekko podgrzanym alkoholem i odstawić na ok. 14 dni.
- Po tym czasie przefiltrować i przelać do szklanej butelki.
- Według zaleceń dr Henryka Różańskiego zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie).
Właściwości zdrowotne miechunki. W jakich dolegliwościach pomaga nalewka z miechunki?
Owoce miechunki zawierają spore ilości witaminy C, A i witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza i fosforu. Są także bogate w glikozyd sterydowy fizalinę, a także śluzy, pektyny, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, karoten, zeaksantynę, flawonoidy (luteolina), antocyjany i garbniki.
Miechunka posiada właściwości:
- antyoksydacyjne,
- odtruwające,
- oczyszczające,
- moczopędne,
- przeciwartretyczne,
- antyalergiczne,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- antywirusowe,
- przeciwgrzybicze.
Nalewka z miechunki może być stosowana w czasie przeziębienia, ponieważ dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz bakteriobójczym i antywirusowym wzmocni odporność i przyspieszy leczenie. Złagodzi również bóle reumatyczne oraz wzmocni stawy i kości. Korzystnie wpływa także na układ krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi. Zawarta w miechunce zeaksantyna oraz witamina A dbają o wzrok, poprawiając jego ostrość oraz widzenie po zmroku zapobiegając wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty.
Miechunka działa również moczopędnie i detoksykująco, dzięki czemu pozwala na pozbycie się z organizmu toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Tym samym usprawnia trawienie, przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Oczyszcza również naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu i zapobiega odkładaniu się soli kwasu moczowego w stawach. Dzięki temu wspiera leczenie dny moczanowej oraz chorób metabolicznych i reumatycznych.
Kto nie powinien stosować nalewki z miechunki?
Ze względu na zawartość alkoholu nalewki z miechunki, tak samo jak każdej innej nalewki, nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie podaje się jej również dzieciom do 18. roku życia.
Nalewki z miechunki powinni unikać osoby z chorobą alkoholową, a także alergicy uczuleni na owoce miechunki lub mający alergię lub nietolerancję alkoholu.
Zobacz także: Nalewki na niestrawność, lepszą odporność, a także nadciśnienie tętnicze i wysoki cholesterol.