Nalewka z miechunki na odporność, stawy, nadciśnienie i wysoki cholesterol. Domowy przepis na nalewkę z miechunki peruwiańskiej i rozdętej

Monika Góralska
Nalewkę z miechunki należy przygotować na bazie alkoholu niskoprocentowego, aby nie stracić cennych wartości owoców.
Nalewkę z miechunki należy przygotować na bazie alkoholu niskoprocentowego, aby nie stracić cennych wartości owoców. Monika Góralska, antos777/123rf.com
Ozdobne lampiony miechunki skrywają malutkie, pomarańczowe owoce przepełnione bogactwem składników odżywczych takich, jak: witaminy A, C i z grupy B oraz wapń i fosfor. Miechunka pomoże zwalczyć przeziębienie, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także wzmocnić stawy i kości, przyspieszy metabolizm i pomoże oczyścić organizm z toksyn. Po nalewkę z miechunki sięgać mogą osoby z nadciśnieniem, dną moczanową i otyłością. Zobacz, jak ją wykonać i jak dawkować nalewkę z miechunki peruwiańskiej lub rozdętej zarówno świeżej, jak i suszonej.

Spis treści

Nalewka z miechunki na stawy, przeziębienie i nadciśnienie. Wypróbuj przepis!

Cenne właściwości miechunki (Physalis) doceniali już Inkowie, przez których nazywana ona była „złotą jagodą” ze względu na jej cenne dla zdrowia właściwości oraz kolor jej kielichów kwiatowych i owoców. Ozdobny kształt jej kwiatów przywodzi na myśl chińskie lampiony, a zamknięte w nich owoce przypominają pomidorki koktajlowe o pomarańczowej barwie i słodko-kwaśnym smaku.

Nalewkę można przygotować z często spotykanej w polskich ogrodachmiechunki rozdętej (Physalis alkekengi) lub z miechunki peruwiańskiej (Physalis peruviana). Należy jednak pamiętać, aby w przypadku miechunki rozdętej używać tylko w pełni dojrzałych, ciemnopomarańczowych owoców, ponieważ niedojrzałe są toksyczne!

Do zrobienia nalewki z miechunki potrzebne będą tylko dwa składniki:

  • 100 g rozdrobnionych świeżych lub suszonych owoców miechunki,
  • 0,5 l wódki o zawartości 40 proc. alkoholu lub wina do 14 proc. zaw. alk.

Jak przygotować nalewkę z miechunki?

  1. Ważne, aby nalewkę przyrządzić na niskoprocentowym alkoholu, który nie pozbawi delikatnych owoców ich cennych właściwości.
  2. Świeże owoce należy wyjąć z osłonek, umyć, osuszyć i lekko rozgnieść, a suszone pokroić. Następnie zalać lekko podgrzanym alkoholem i odstawić na ok. 14 dni.
  3. Po tym czasie przefiltrować i przelać do szklanej butelki.
  4. Według zaleceń dr Henryka Różańskiego zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie).

Właściwości zdrowotne miechunki. W jakich dolegliwościach pomaga nalewka z miechunki?

Owoce miechunki zawierają spore ilości witaminy C, A i witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza i fosforu. Są także bogate w glikozyd sterydowy fizalinę, a także śluzy, pektyny, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, karoten, zeaksantynę, flawonoidy (luteolina), antocyjany i garbniki.

Miechunka posiada właściwości:

  • antyoksydacyjne,
  • odtruwające,
  • oczyszczające,
  • moczopędne,
  • przeciwartretyczne,
  • antyalergiczne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • antywirusowe,
  • przeciwgrzybicze.

Nalewka z miechunki może być stosowana w czasie przeziębienia, ponieważ dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz bakteriobójczym i antywirusowym wzmocni odporność i przyspieszy leczenie. Złagodzi również bóle reumatyczne oraz wzmocni stawy i kości. Korzystnie wpływa także na układ krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi. Zawarta w miechunce zeaksantyna oraz witamina A dbają o wzrok, poprawiając jego ostrość oraz widzenie po zmroku zapobiegając wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty.

Miechunka działa również moczopędnie i detoksykująco, dzięki czemu pozwala na pozbycie się z organizmu toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Tym samym usprawnia trawienie, przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Oczyszcza również naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu i zapobiega odkładaniu się soli kwasu moczowego w stawach. Dzięki temu wspiera leczenie dny moczanowej oraz chorób metabolicznych i reumatycznych.

Kto nie powinien stosować nalewki z miechunki?

Ze względu na zawartość alkoholu nalewki z miechunki, tak samo jak każdej innej nalewki, nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie podaje się jej również dzieciom do 18. roku życia.

Nalewki z miechunki powinni unikać osoby z chorobą alkoholową, a także alergicy uczuleni na owoce miechunki lub mający alergię lub nietolerancję alkoholu.

Zobacz także: Nalewki na niestrawność, lepszą odporność, a także nadciśnienie tętnicze i wysoki cholesterol.

Owoce miechunki peruwiańskiej są bardzo smaczne, a do tego mają wiele niezwykłych właściwości. Zobacz w galerii, dlaczego warto sięgać po miechunkę i jakie korzyści daje jej spożywanie!

Dlaczego warto jeść miechunkę? Jedz ten smaczny owoc dla zdr...

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia